GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apple se želi riješiti ovisnosti i o Qualcommovim čipovima

Apple se želi riješiti ovisnosti i o Qualcommovim čipovima
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2020 / 08:48
Autor: SEEbiz / H
CUPERTINO - Apple bi u skorijoj budućnosti mogao biti jedini proizvođač poluvodičkih čipova koje će ugrađivati u svoje uređaje.

Ove godine započeli su potencijalno revolucionarni prelazak na ARM arhitekturu i vlastite procesore, izbacujući Intelova rješenja iz svojih računala nakon 15-ak godina. Sljedeći partner na "listi za odstrel" mogao bi biti američki Qualcomm, čije modeme Apple i dalje kupuje i ugrađuje u svoje proizvode.

Bloombergov Mark Gurman, renomirani insider kada je riječ o zbivanjima unutar Applea, iz pouzdanih je izvora doznao kako je kompanija ove godine pokrenula projekt razvoja vlastitih modema za spajanje na bežične mreže. Ova tranzicija na vlastiti silicij u području modema velika je strateška odluka i predstavlja također zaokret u odnosu na dugogodišnju praksu – nešto što Appleu nije nimalo strano. Vrijednost dionice Qualcomma je nakon objave ovih informacija potonula za preko 5%.

Apple je, podsjećamo, u srpnju prošle godine za oko milijardu dolara preuzeo Intelov odjel koji se bavio razvojem 5G modema, pa je ovakav korak bio i donekle očekivan. Od tada je oformljen tim hardverskih i softverskih inženjera koji su u stanju razvijati vlastite čipove koji omogućavaju bežičnu komunikaciju, kakve Apple već sada ugrađuje u bežične slušalice, Apple Watch, HomePod mini ali i iPhone (primjerice U1 ultrawide-band čip). Nadogradnja toga bit će i, vjerojatno, Appleov vlastiti 5G modem, nakon čega proizvodnja iPhonea više ne bi ovisila o Qualcommu.

Trenutačno dvije kompanije imaju ugovor kojim Qualcomm Appleu prodaje licencu za svoje čipove u razdoblju od pet godina, počevši s 2019. godinom. To ne znači da ćemo još 3 godine čekati na Appleove 5G modeme, no u ugovoru stoji da će se licenca naplaćivati bez obzira koristi li Apple Qualcommovu tehnologiju ili ne.

Tagovi: Apple, Qualcomm, Intel, 5G modemi, čipovi
PROČITAJ I OVO
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
DIVIDENDA
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
NEW YORK - Alphabet Inc. donosi toliko novca da rastu nade da će naučiti nešto iz prmjera Meta Platformsa i početi isplaćivati dividendu.
TikTok zabrinut zbog slobode govora, opet im prijete zabrane
ZABRANE
TikTok zabrinut zbog slobode govora, opet im prijete zabrane
WASHINGTON - TikTok je u nedjelju izrazio zabrinutost zbog slobode govora nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio zakon kojim bi se zabranila popularna društvena mreža u SAD-u ako kineski vlasnik ByteDance ne proda svoj udio unutar godine dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE