GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apple se žali na Prepearov logotip

Apple se žali na Prepearov logotip
SPORNI LOGO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2020 / 22:36
Autor: SEEbiz / Bug.hr
SAN FRANCISCO - Malena američka kompanija Super Healthy Kids pokrenula je prije pet godina aplikaciju Prepear koja služi za razmjenu recepata.

U svojem nazivu koriste se igrom engleskih riječi "prepare" (pripremiti npr. jelo) te "pear" (kruška), a za logotip su uzeli piktogram kruške s jednim listom. Ovo potonje nije dobro sjelo izvjesnoj kompaniji čiji je znak – jabuka s jednim listom. Sasvim slučajno riječ je o najbogatijoj kompaniji na svijetu koja je vlasnik i najvrjednijeg svjetskog branda, i tu maleni igrač dolazi u probleme.

Apple je, naime, pokrenuo službenu sudsku žalbu protiv Prepeara u kojoj na čak 352 stranice pojašnjavaju snagu, vrijednost i prepoznatljivost svoje marke, a koju maleni startup sa znakom kruške očito prilično snažno pogađa.

Njihova se argumentacija svodi na to da je minimalistički znak kruške s jednim listom nagnutim u stranu previše sličan Appleovoj prepoznatljivoj jabuci. Samim time, kažu Appleovi odvjetnici, Prepearov znak mogao bi kupce dovesti u zabludu. Oni koji bi, recimo to tako, "pomiješali kruške i jabuke", mogli bi pomisliti da je Apple nekako povezan s ovom aplikacijom za recepte, a to se nikako ne bi trebalo dogoditi.

Apple, naime, ima nekoliko vlastitih aplikacija koje se bave zdravljem, ishranom i općenito zdravstvenom dobrobiti, logično je da bi mogao djelovati i na području digitalnih recepata, a korisnici bi, vidjevši krušku, mogli pomisliti da je ovdje riječ o njihovoj aplikaciji. Iz tog razloga Apple traži da se Prepearu ne odobri registriranje zaštićenog znaka marke s logotipom kruške, koja navodno previše sliči njihovoj jabuci.

Vlasnici Prepeara na Instagramu su objavili kako je ovo velik udarac na njihov mali biznis, smatraju da Apple iskorištava svoju poziciju moći, te su pokrenuli i peticiju u kojoj traže podršku za svoju stvar – zaustavljanje bizarnog i preskupog pravnog procesa koji si ne mogu priuštiti. Istodobno žele poslati i poruku tehnološkim i drugim poslovnim gigantima da napadi (odnosno kako su rekli, bullying) prema malim kompanijama ima svoje posljedice.

Tagovi: Apple, Prepear, logotip
PROČITAJ I OVO
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
DIVIDENDA
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
NEW YORK - Alphabet Inc. donosi toliko novca da rastu nade da će naučiti nešto iz prmjera Meta Platformsa i početi isplaćivati dividendu.
TikTok zabrinut zbog slobode govora, opet im prijete zabrane
ZABRANE
TikTok zabrinut zbog slobode govora, opet im prijete zabrane
WASHINGTON - TikTok je u nedjelju izrazio zabrinutost zbog slobode govora nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio zakon kojim bi se zabranila popularna društvena mreža u SAD-u ako kineski vlasnik ByteDance ne proda svoj udio unutar godine dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE