GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apple rezultatima nadmašio očekivanja

Apple rezultatima nadmašio očekivanja
IZNAD OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2023 / 10:56
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Najveća svjetska tvrtka i proizvođač iPhonea, Apple, objavio je tromjesečne rezultate koji su premašili očekivanja, zabilježivši četvrti kvartal zaredom pad prodaje.

Tvrtka je izvijestila o padu prihoda od 0,7 posto na 89,5 milijardi dolara u četvrtom fiskalnom kvartalu, što je iznad konsenzusnih procjena od 89,28 milijardi dolara.

Svi hardverski proizvodi, osim iPhonea, zabilježili su pad prodaje, dok su iPad i Mac pretrpjeli veliki pad prihoda, piše Momentum.

Prihod od prodaje iPhonea porastao je 2,8 posto na 43,8 milijardi dolara, što je u skladu s očekivanjima. Ovo razdoblje obuhvatilo je samo tjedan dana prodaje modela iPhone 15 koji se, prema riječima uprave, prodaje bolje od prethodnika, dok su modeli Pro i Pro Max imali uska grla u opskrbi komponentama zbog velike potražnje.

Prihodi od prodaje Mac računala oslabili su 33,8 posto na 7,61 milijardu dolara i znatno su ispod konsenzusa od 8,63 milijarde dolara, prvenstveno zbog činjenice da su prijenosna računala MacBook Pro i iMac lansirana tek u listopadu. iPad je zabilježio pad prodaje od 10,3 posto na 6,43 milijarde dolara, ali je nadmašio očekivanja od 6,07 milijardi dolara.

Ostali proizvodi, koji uključuju prodaju Apple Watcha, slušalica, zvučnika... donijeli su 3,4 posto slabiju prodaju od 9,32 milijarde dolara (konsenzus 9,43 milijarde dolara).

Usluge su ponovno bile svijetla točka u tromjesečju s realizacijom od 22,31 milijarde dolara (konsenzus 21,35 milijardi dolara), što predstavlja stopu rasta od 16,3 posto.

Po regijama, kinesko tržište palo je 2,5 posto na 15,08 milijardi dolara, ali je poraslo unatoč valutnim razlikama. Tvrtka je imala četiri od pet telefona na popisu najprodavanijih telefona u urbanoj Kini, što je ublažilo strahove od utjecaja povratka Huaweija na tržište. Europsko tržište oslabilo je 1,5 posto na 22,46 milijardi dolara, dok se nacionalno tržište nakon tri kvartala pada vratilo na stazu rasta, doduše skromnom stopom od 0,8 posto na 40,12 milijardi dolara.

Kada je riječ o profitabilnosti, tvrtka je objavila povećanje zarade po dionici (EPS) od 13,2 posto u tromjesečju na 1,46 dolara, iznad konsenzusne procjene od 1,39 dolara. Bruto marža dosegla je 45,2 posto, iznad očekivanih 44,5 posto.

Apple od pandemije nije davao službene poslovne prognoze, ali je najavio da će blagdansko tromjesečje biti "slično prošlogodišnjem", dok tržište očekuje prihod manji od 123 milijarde dolara uz stopu rasta od oko pet posto.

Dionice tvrtke pale su u produženom trgovanju za 3,5 posto na 171,3 dolara, dok u 2023. godini bilježe rast od 31,8 posto.

Tagovi: Apple, iphone
PROČITAJ I OVO
Samsung će dobiti potporu od 6,4 milijardi dolara za svoju tvornicu čipova u SAD-u
ENORMNO
Samsung će dobiti potporu od 6,4 milijardi dolara za svoju tvornicu čipova u SAD-u
WASHINGTON - Američka vlada objavila je danas da će južnokorejskom tehnološkom divu Samsungu odobriti 6,4 milijarde dolara (šest milijardi eura) za proširenje svoje tvornice čipova u Teksasu.
Apple će dopustiti emulatore za retro igre
POTEZI
Apple će dopustiti emulatore za retro igre
SAN FRANCISCO - Američki tehnološki div Apple odlučio je omogućiti emulatore za igranje videoigara na svom App Storeu.
Samsung Next se povlači iz izraelske tehnološke industrije
POVLAČENJE
Samsung Next se povlači iz izraelske tehnološke industrije
SEUL - Još jedna pobjeda propalestinskog pokreta Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) zabilježena je nakon što je Samsung Next, inovacijski sektor korejskog tehnološkog diva Samsunga, najavio gašenje svojih operacija u Tel Avivu.
Njemačkoj bi do 2040. moglo nedostajati čak 660.000 IT stručnjaka
MANJAK
Njemačkoj bi do 2040. moglo nedostajati čak 660.000 IT stručnjaka
BERLIN - Manjak informatičkih stručnjaka u njemačkom gospodarstvu sljedećih će se godina znatno povećati ako se ne poduzmu protumjere, pokazalo je dugogodišnje istraživanje digitalne udruge Bitkom.
Jack Ma se oglasio, dionice Alibabe uzletjele
UZLET
Jack Ma se oglasio, dionice Alibabe uzletjele
PEKING - Osnivač Alibabe Jack Ma u srijedu je pohvalio reorganizaciju i promjenu tvrtke tijekom burne prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE