GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%

Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
BOLJE OD OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2024 / 22:40
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Apple (AAPL) je izvijestio o svojoj zaradi u drugom tromjesečju nakon zvona u četvrtak nadmašivši očekivanja na vrhu i dnu, ali prihod je pao 4% u odnosu na prethodnu godinu zbog sporije prodaje iPhonea, Maca, iPada i nosivih uređaja nego u istom razdoblju 2023.

Ipak, tvrtka je objavila da odobrava dodatnih 110 milijardi dolara za otkup dionica i povećala dividendu na 0,25 dolara po dionici.

Dionice Applea porasle su više od 3% nakon izvješća.

Appleov prihod u Kini pao je 8% u odnosu na prethodnu godinu na 16,37 milijardi dolara, iako je to bolje od 15,87 milijardi dolara koliko su analitičari očekivali. Svi važni prihodi tvrtke od iPhonea dostigli su 45,96 milijardi dolara, što je pad od 51,33 dolara u drugom tromjesečju prošle godine.

Općenito, Apple je izvijestio o zaradi po dionici (EPS) od 1,53 dolara uz prihod od 90,8 milijardi dolara. Wall Street je predviđao EPS od 1,50 dolara na prihod od 90,3 milijarde dolara, prema procjenama analitičara koje je sastavio Bloomberg.

Apple se nosi s kombinacijom "oživljenog" Huaweija i usporavanja gospodarstva u Kini, što mu smanjuje prodaju.

Dionice tvrtke pale su oko 10% od početka godine i 2% u posljednjih 12 mjeseci. Dionice velikih tehnoloških rivala poput Microsofta (MSFT) i Googlea (GOOG, GOOGL) u međuvremenu su porasle za 30%, odnosno 58% u odnosu na prošlu godinu.

Prihod od Maca iznosio je 7,45 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 6,79 milijardi dolara, dok je prihod od iPada dosegnuo 5,55 dolara. Analitičari su očekivali 5,91 milijardu dolara. Nosivi uređaji, koji uključuju AirPods, Apple Watch i Vision Pro ostvarili su prihod od 7,91 USD. Wall Street je tražio 8,28 milijardi dolara.

Ali postojala je jedna svijetla točka za Apple u kvartalu. Prihodi od usluga dosegnuli su 23,87 milijardi dolara. Analitičari su očekivali 23,28 milijardi dolara.

Tagovi: apple, iphone, huawei, google, alphabet
PROČITAJ I OVO
Baidu nadmašio prognoze zaslugom oporavka oglašavanja
DOBRA GODINA
Baidu nadmašio prognoze zaslugom oporavka oglašavanja
PEKING - Kineski Baidu nadmašio je u četvrtak procjene analitičara za prihode u prvom tromjesečju, potaknut oporavkom prodaje oglašavanja i većom potražnjom za njegovim proizvodima u oblaku koji pokreću AI.
Europska komisija pokrenula istragu protiv Mete
ISTRAGA
Europska komisija pokrenula istragu protiv Mete
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u četvrtak da je pokrenula istragu protiv Mete zbog zabrinutosti vezanih oko zaštite djece na njezinim platformama Facebook i Instagram.
Infobip predstavio novootvoreni ured u Osijeku
NOVITETI
Infobip predstavio novootvoreni ured u Osijeku
OSIJEK – Hrvatski jednorog i globalna cloud komunikacijska platforma, Infobip, svečano je predstavila novootvoreni ured u Osijeku, na adresi Vukovarska 31.
Musk će lansirati Starlink u Indoneziji
NAJAVE
Musk će lansirati Starlink u Indoneziji
JAKARTA - Tajkun Elon Musk, vlasnik SpaceX-a, trebao bi doći u Indoneziju kako bi lansirao svoju satelitsku jedinicu Starlink ove nedjelje, 19. svibnja, izjavio je viši ministar Luhut Pandjaitan.
Google će u svoju web tražilicu ugraditi umjetnu inteligenciju
POTEZI
Google će u svoju web tražilicu ugraditi umjetnu inteligenciju
SAN FRANCISCO - Web div Google najavio je da će u svojim rezultatima pretraživanja prikazivati i odgovore generirane uz pomoć umjetne inteligencije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE