GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apple razvija automobilska stakla s opcijom zatamnjenja

Apple razvija automobilska stakla s opcijom zatamnjenja
RAZVOJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 07:44
Autor: SEEbiz / Bug.hr
CUPERTINO - Već smo gotovo i zaboravili da se prije nekoliko godina špekuliralo o tome da Apple planira proizvoditi autonomne automobile.

Projekt Titan koji je u tajnosti bio pokrenut unutar Applea od tada je preusmjeren na druge projekte poput isključivo tehnologije za autonomnu vožnju (bez razvoja vozila), ali i od tamo je mnoštvo zaposlenika bilo otpušteno. Sada, stoga, nije sasvim jasno hoće li ikad biti išta od cijelog projekta na kojem je jednom radilo i do pet tisuća ljudi.

No, odjeci rada na tehnologijama za automobile budućnosti vidljivi su i danas, u patentnim prijavama koje je američki Patentni ured ovih dana odobrio. U desecima patenata koji su Appleu odobreni ovoga mjeseca ističe se jedan u kojem se, nakon dugo vremena, uz ime ove kompanije veže automobilska tehnologija.

Appleovi su inženjeri, naime, zaštitili tehnologiju koja bi omogućavala elektroničku kontrolu zatamnjenja stakla na automobilima, ali i u drugim primjenama. Svoj izum opisuju kao prilagodljive slojeve koji su u stanju mijenjati izgled, odnosno postati manje ili više prozirni. Kao takvi bili bi smješteni unutar slojeva stakla, a kontroliralo bi ih se elektroničkim uređajima u automobilu. Patentna prijava predana je još 2017. godine.

Osim promjene zatamnjenja stakala ovi bi slojevi trebali omogućiti kontrolu refleksije svjetlosti pojedinog stakla kao i njihovog djelomičnog zamućenja ili opcije "jednosmjernog ogledala" aktiviranog na zahtjev, a koje bi omogućavalo da staklo bude prozirno samo u jednom smjeru. Ovo bi vjerojatno bilo korisno onima koji unutar automobila žele imati malo privatnosti.

Osim ručnog odabira razine zatamnjenja stakla patent opisuje i automatski sustav koji bi ove "pametne prozore" kontrolirao na osnovu podataka prikupljenih sa senzora. Kao tehnologija koja bi omogućila mijenjanje izgleda stakla spominju se tekući kristali. Kao i s većinom patenata koji dolaze od tehnoloških kompanija, niti ovdje nije poznato postoji li u razvoju kakav koncept ovog rješenja ili je riječ samo o ideji koja je dobila oznaku patenta.

Tagovi: Apple, automobilska stakla s opcijom zatamnjenja, project Titan, autonomni automobili, Apple Car
PROČITAJ I OVO
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
ISTRAGA
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
BRUXELLES - Europska unija u ponedjeljak je otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete, u svojoj prvoj istrazi prema novom novom tehnološkom zakonodavstvu Zakona o digitalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE