GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apple pao na četvrto mjesto po prodaji pametnih telefona

Apple pao na četvrto mjesto po prodaji pametnih telefona
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2020 / 08:39
Autor: SEEbiz / vidi.hr
NEW YORK - Ponajviše zahvaljujući pandemiji, globalno tržište pametnih telefona u trećem kvartalu ove godine zabilježilo je pad od 5,7 posto, odnosno spustilo se na 336 milijuna prodanih jedinica, navode analitičari tržišta iz Gartnera u svojem najnovijem izvještaju.

U trenutku kada se svijet suočava s velikom zdravstvenom krizom, samo se rijetki proizvođači pametnih telefona mogu pohvaliti rastom prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a to su Samsung, koji je u plusu za 2,2 posto i Xiaomi koji je napredovao za čak 34,9 posto, pa bismo mogli reći da njega COVID-19 nije ni dotakao.

Mada pad od 0,6 posto djeluje kao jako mali, Apple bismo mogli nazvati najvećim gubitnikom trećeg kvartala, jer je ekipa iz Cupertina naučena samo na stalno ostvarivanje rasta, a vjerojatno je najviše pogađa što ju je s trećeg mjesta po prvi puta smijenio Xiaomi.

U brojkama to izgleda ovako: Samsung je ostao na vrhu poretka Top 5 najprodavanijih brandova telefona s 80,8 milijuna prodanih uređaja i tržišnim udjelom od 22 posto, na drugom mjestu je Huawei, koji je zbog pandemije i američkog bana pao za 21,3 posto i s 51,8 milijuna prodanih telefona ima tržišni udio od 14,1 posto, dok je na trećem Xiaomi koji čini 12,1 posto udjela i prodao je 44,4 milijuna jedinica, dok je Apple s udjelom od 11,1 posto i prodajom od 40,5 milijuna iPhoneova pao na četvrto mjesto.

U Top 5 se još nalazi i OPPO s udjelom od 8,2 posto i prodajom od 30,5 milijuna uređaja, koji je također zabilježio kvartalni pad od 14,7 posto u odnosu na prošlu godinu.

Iako mnogi analitičari govore da se tržište oporavlja i da će četvrti kvartal ove godine ostvariti rast, kao i kvartali koji dolaze iza njega, to tek trebamo vidjeti.

Tagovi: Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi, Oppo, pametni telefoni
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE