GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apple na vrhu liste kompanija s najvećim udjelom zelenih prihoda

Apple na vrhu liste kompanija s najvećim udjelom zelenih prihoda
ZELENA TRANZICIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2023 / 08:15
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Ulagači se ne moraju truditi pronaći održive tvrtke koje imaju pristojan povrat, pokazalo je nedavno izvješće.

Clean 200 za 2023. od neprofitnog dioničarskog aktivista As You Sow i istraživačke tvrtke Corporate Knights iskoristili su Corporate Knights Sustainable Economy Taxonomy za rangiranje 200 najboljih javnih tvrtki, iz skupine od 6720 globalnih tvrtki, "na temelju rigorozne procjene iznosa prihoda koje svaka tvrtka zaradi od proizvoda i usluga."

Apple je bio na vrhu popisa s 259 milijardi dolara održivog prihoda. točnije, čak 71% prihoda tehnološkog diva dolazi iz održivih izvora, i to nakon što prije samo dvije godine uopće nije bio na listi.

Googleova krovna kopanija Alphabet zauzeo je drugo mjesto s 228,7 milijardi dolara čistog prihoda, a slijede ga Deutsche Telekom AG (89 milijardi dolara), Verizon Communications (80 milijardi dolara) i Tesla (53 milijarde dolara).

"Širenje velike tranzicije u kojoj se nalazimo događa se još više na globalnoj razini - tako da će svaka zemlja na svijetu uskoro imati velike tvrtke koje će zarađivati veliki novac zapošljavajući veliki broj ljudi kao dio ove globalne transformacije", Izvršni direktor You Sow Andrew Behar rekao je za Yahoo Finance.

Ono što je 2016. započelo kao popis tvrtki vodećih u čistoj energiji od tada se proširilo na prihode koji zadovoljavaju niz certifikata održivosti od električnih vozila do održivih zajmova. Popis isključuje tvrtke koje su izložene kontroverznim poslovnim praksama kao što su ulaganja u fosilna goriva, oružje i zatvore ili na drugi način "imaju dosije o sustavnom opstruiranju klimatske politike".

"Ovo su tvrtke koje prednjače stavljajući održivost u središte svojih proizvoda, usluga, poslovnih modela i ulaganja, pomažući da se svijet pomakne na održiviju putanju", navodi se u izvješću.

Ovogodišnji popis Clean 200 također je obuhvatio 35 zemalja, a najviše tvrtki uvršteno je u SAD, Kinu i Japan. S iznimkom energetike, bila je zastupljena široka sektorska zastupljenost: prevladavale su industrijske tvrtke, kao i tvrtke informacijske tehnologije, materijala i komunalnih usluga.

"To nije samo čista energija", rekao je Toby Heaps, izvršni direktor Corporate Knightsa, za Yahoo Finance. "To je cijelo gospodarstvo, od Googleovog oglašavanja koje dolazi od tvrtki usmjerenih na održivost do biljnog mlijeka."

Apple je posljednjih godina napravio veliki napredak u korištenju recikliranih materijala i minerala rijetkih zemalja.

"S vremenom su stvarno pomalo izgubili cijeli svoj lanac opskrbe", objasnio je Heaps. "Oni dobivaju aluminij s nula ili gotovo nula ugljika i proizvode iPhone... Pogledali smo oko 300 ekoloških oznaka, certifikata i Apple sada gradi... dovoljno velik dio njihovih proizvoda koji ih kvalificiraju za visoke standarde."

Appleov održivi prihod prvenstveno dolazi od prodaje iPhonea, iPada i Macova, koji su svi dobili EPEAT Gold certifikat. Kriteriji za globalnu ekološku oznaku alata za procjenu okoliša elektroničkih proizvoda (EPEAT) uzimaju u obzir materijale hardverskih proizvoda, emisije stakleničkih plinova u opskrbnom lancu, dugovječnost proizvoda, uštedu energije i upravljanje na kraju životnog vijeka, među ostalim čimbenicima.

Tvrtka nudi osam uređaja s više od 20% recikliranog materijala, prema izvješću o održivosti za 2022. MacBook Air 2020 s M1 čipom ima najveću količinu recikliranih materijala — 44% prijenosnog računala se reciklira, uključujući 100% reciklirano aluminijsko kućište.

Od 2021. Apple je počeo koristiti reciklirano zlato i volfram u svim svojim iPhone uređajima. Apple je isporučio otprilike 225 milijuna iPhonea u 2022.

U isto vrijeme, Apple je daleko od savršenstva kada je riječ o prodaji proizvoda iz održivih izvora u velikim količinama. Tehnološki se div našao pod pritiskom potrošača i vlada koji su tvrdili da tvrtka previše otežava popravak svojih uređaja, što dovodi do kraćih životnih ciklusa njegove elektronike.

Unatoč pokretanju Self Service Repair, platforme koja korisnicima omogućuje naručivanje dijelova i pregledavanje uputa za popravak uređaja, Apple se usprotivio državnim zakonima o pravu na popravak, uključujući ublažavanje zakona usvojenog u New Yorku 2022. godine.

Google se u proteklih nekoliko godina konstantno svrstava među dvije najbolje tvrtke Clean 200.

Googleov čisti prihod primarno proizlazi iz oglašavanja na Google Mapsu, koji imaju značajke usmjerene na smanjenje emisija ugljika u prijevozu, kao i usluge u oblaku koje pokreće obnovljiva energija.

A Tesla, tvrtka za električna vozila Elona Muska, bila je pionir u povećanju prihvaćanja električnih vozila i dekarbonizaciji transportnog sektora. U isto vrijeme, tvrtka je imala slabije rezultate na drugim ESG metrikama, kao što su plaćeni porezi i kontroverze u vezi s radom.

Tagovi: Apple, zelena tranzicija, održivost, iPhone, Google, alphabet, Tesla, zlato, zeleni prihodi
PROČITAJ I OVO
Google ulaže milijardu eura u širenje podatkovnog centra u Finskoj
ŠIRENJE
Google ulaže milijardu eura u širenje podatkovnog centra u Finskoj
HELSINKI - Google je u ponedjeljak priopćio da će uložiti dodatnih milijardu eura u proširenje podatkovnog centra u Finskoj.
Katastrofična najava kuma umjetne inteligencije: Ugrožen nam je opstanak
UPOZORENJE
Katastrofična najava kuma umjetne inteligencije: Ugrožen nam je opstanak
LONDON - Računalni znanstvenik Geoffrey Hinton "kum" je umjetne inteligencije koji vjeruje da će vlade morati omogućiti univerzalni temeljni dohodak kao odgovor na nejednakost koju uzrokuje umjetna inteligencija.
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
ČIPOVI
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
REDMOND - Američka softverska tvrtka Microsoft najavila je da planira ponuditi svojim kupcima na području cloud usluga platformu AMD-ovih čipova za umjetnu inteligenciju (AI) kako bi konkurirala konkurentskoj, puno većoj tvrtki NVIDIA.
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
REGULATOR
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
BRUXELLES - Europska komisija odredila je Microsoftu da do 27. svibnja obvezno dostavi dokumente koji se odnose na korištenje generativne umjetne inteligencije (AI) u njegovoj tražilici Bing.
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
AI
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
NEW YORK - Reddit je najavio partnerstvo s tvorcem ChatGPT-a OpenAI kojim će chatbot dobiti pristup sadržaju Reddita, a istovremeno će na platformu društvenih medija unijeti alate umjetne inteligencije (AI).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE