GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apple na vrhu liste kompanija s najvećim udjelom zelenih prihoda

Apple na vrhu liste kompanija s najvećim udjelom zelenih prihoda
ZELENA TRANZICIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2023 / 08:15
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Ulagači se ne moraju truditi pronaći održive tvrtke koje imaju pristojan povrat, pokazalo je nedavno izvješće.

Clean 200 za 2023. od neprofitnog dioničarskog aktivista As You Sow i istraživačke tvrtke Corporate Knights iskoristili su Corporate Knights Sustainable Economy Taxonomy za rangiranje 200 najboljih javnih tvrtki, iz skupine od 6720 globalnih tvrtki, "na temelju rigorozne procjene iznosa prihoda koje svaka tvrtka zaradi od proizvoda i usluga."

Apple je bio na vrhu popisa s 259 milijardi dolara održivog prihoda. točnije, čak 71% prihoda tehnološkog diva dolazi iz održivih izvora, i to nakon što prije samo dvije godine uopće nije bio na listi.

Googleova krovna kopanija Alphabet zauzeo je drugo mjesto s 228,7 milijardi dolara čistog prihoda, a slijede ga Deutsche Telekom AG (89 milijardi dolara), Verizon Communications (80 milijardi dolara) i Tesla (53 milijarde dolara).

"Širenje velike tranzicije u kojoj se nalazimo događa se još više na globalnoj razini - tako da će svaka zemlja na svijetu uskoro imati velike tvrtke koje će zarađivati veliki novac zapošljavajući veliki broj ljudi kao dio ove globalne transformacije", Izvršni direktor You Sow Andrew Behar rekao je za Yahoo Finance.

Ono što je 2016. započelo kao popis tvrtki vodećih u čistoj energiji od tada se proširilo na prihode koji zadovoljavaju niz certifikata održivosti od električnih vozila do održivih zajmova. Popis isključuje tvrtke koje su izložene kontroverznim poslovnim praksama kao što su ulaganja u fosilna goriva, oružje i zatvore ili na drugi način "imaju dosije o sustavnom opstruiranju klimatske politike".

"Ovo su tvrtke koje prednjače stavljajući održivost u središte svojih proizvoda, usluga, poslovnih modela i ulaganja, pomažući da se svijet pomakne na održiviju putanju", navodi se u izvješću.

Ovogodišnji popis Clean 200 također je obuhvatio 35 zemalja, a najviše tvrtki uvršteno je u SAD, Kinu i Japan. S iznimkom energetike, bila je zastupljena široka sektorska zastupljenost: prevladavale su industrijske tvrtke, kao i tvrtke informacijske tehnologije, materijala i komunalnih usluga.

"To nije samo čista energija", rekao je Toby Heaps, izvršni direktor Corporate Knightsa, za Yahoo Finance. "To je cijelo gospodarstvo, od Googleovog oglašavanja koje dolazi od tvrtki usmjerenih na održivost do biljnog mlijeka."

Apple je posljednjih godina napravio veliki napredak u korištenju recikliranih materijala i minerala rijetkih zemalja.

"S vremenom su stvarno pomalo izgubili cijeli svoj lanac opskrbe", objasnio je Heaps. "Oni dobivaju aluminij s nula ili gotovo nula ugljika i proizvode iPhone... Pogledali smo oko 300 ekoloških oznaka, certifikata i Apple sada gradi... dovoljno velik dio njihovih proizvoda koji ih kvalificiraju za visoke standarde."

Appleov održivi prihod prvenstveno dolazi od prodaje iPhonea, iPada i Macova, koji su svi dobili EPEAT Gold certifikat. Kriteriji za globalnu ekološku oznaku alata za procjenu okoliša elektroničkih proizvoda (EPEAT) uzimaju u obzir materijale hardverskih proizvoda, emisije stakleničkih plinova u opskrbnom lancu, dugovječnost proizvoda, uštedu energije i upravljanje na kraju životnog vijeka, među ostalim čimbenicima.

Tvrtka nudi osam uređaja s više od 20% recikliranog materijala, prema izvješću o održivosti za 2022. MacBook Air 2020 s M1 čipom ima najveću količinu recikliranih materijala — 44% prijenosnog računala se reciklira, uključujući 100% reciklirano aluminijsko kućište.

Od 2021. Apple je počeo koristiti reciklirano zlato i volfram u svim svojim iPhone uređajima. Apple je isporučio otprilike 225 milijuna iPhonea u 2022.

U isto vrijeme, Apple je daleko od savršenstva kada je riječ o prodaji proizvoda iz održivih izvora u velikim količinama. Tehnološki se div našao pod pritiskom potrošača i vlada koji su tvrdili da tvrtka previše otežava popravak svojih uređaja, što dovodi do kraćih životnih ciklusa njegove elektronike.

Unatoč pokretanju Self Service Repair, platforme koja korisnicima omogućuje naručivanje dijelova i pregledavanje uputa za popravak uređaja, Apple se usprotivio državnim zakonima o pravu na popravak, uključujući ublažavanje zakona usvojenog u New Yorku 2022. godine.

Google se u proteklih nekoliko godina konstantno svrstava među dvije najbolje tvrtke Clean 200.

Googleov čisti prihod primarno proizlazi iz oglašavanja na Google Mapsu, koji imaju značajke usmjerene na smanjenje emisija ugljika u prijevozu, kao i usluge u oblaku koje pokreće obnovljiva energija.

A Tesla, tvrtka za električna vozila Elona Muska, bila je pionir u povećanju prihvaćanja električnih vozila i dekarbonizaciji transportnog sektora. U isto vrijeme, tvrtka je imala slabije rezultate na drugim ESG metrikama, kao što su plaćeni porezi i kontroverze u vezi s radom.

Tagovi: Apple, zelena tranzicija, održivost, iPhone, Google, alphabet, Tesla, zlato, zeleni prihodi
PROČITAJ I OVO
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE