GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apple će dopustiti emulatore za retro igre

Apple će dopustiti emulatore za retro igre
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2024 / 08:43
Autor: SEEbiz
SAN FRANCISCO - Američki tehnološki div Apple odlučio je omogućiti emulatore za igranje videoigara na svom App Storeu. Kako piše njemačka novinska agencija dpa, promjena strategije je preventivna mjera za zadržavanje korisnika u trenutku kada je EU odlučila da Apple mora dopustiti trgovine aplikacijama trećih strana.

Prošlog tjedna Apple je najavio promjenu pravila za App Store, koja među ostalim omogućuje programerima uključivanje emulatora u trgovinu.

To su programi koji omogućuju određeni softver, kao što je npr. videoigre, radi i na drugim okruženjima i operativnim sustavima, ne samo onima za koje je izvorno stvoren. Među najpopularnijim takvim programima su emulatori za retro igraće konzole kao što su Nintendo i Super Nintendo Entertainment System (NES i SNES), GameBoy i Wii.

Kako je objašnjeno na portalu Ars Techica, emulatori pokreću t. ja ROM datoteke koje sadrže igre. Iako je za same emulatore utvrđeno da su savršeno legalni, zakonitost ROM datoteka preuzetih s weba ovisi o pojedinačnim datotekama i okolnostima.

Postoje ROM datoteke koje su u cijelosti u javnoj domeni ili pod licencom gdje kreator dopušta distribuciju. Postoje i ROM datoteke koje su intelektualno vlasništvo zaštićeno autorskim pravima, ali izvorni vlasnik više ne postoji, a trenutno vlasništvo je nepoznato ili nije zatraženo.

S druge strane, postoje ROM datoteke kod kojih vlasnik još uvijek ima interes kontrolirati distribuciju i često poduzima mjere da spriječi nezakonito dijeljenje i korištenje tih datoteka. Nintendo igre često su među takvim metama.

Kako ističe dpa, prema novim pravilima, programeri emulatora u potpunosti su odgovorni za softver u svojim aplikacijama i moraju osigurati usklađenost sa smjernicama i relevantnim zakonima. To bi moglo značiti da će emulatore na kraju izdavati samo tvrtke koje imaju prava na podržane igre.

Ovaj potez trebao bi obeshrabriti korisnike Appleovih uređaja od traženja alternativnih izvora za preuzimanje aplikacija, prenosi dpa.

Naime, sukladno prilagodbama European Digital Markets Act (DMA), Apple će svojim korisnicima u EU omogućiti instaliranje alternativnih trgovina aplikacija. Trenutačno korisnici iPhonea mogu preuzimati aplikacije na svoje telefone samo putem App Storea.

Tagovi: apple, emulatori, app store, nintendo
PROČITAJ I OVO
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE