GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aplikacija za kontrolu biljaka

Aplikacija za kontrolu biljaka
ZNANOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2019 / 08:53
Autor: SEEbiz / Bug.hr
NEW YORK - Biljke imaju mogućnost osjetiti promjene u svojoj okolini, kad je riječ o, primjerice, pokretima, svjetlosti ili vlažnosti zraka. 

Njima dobiveni signali služe za rast i preživljavanje, a skupina istraživača s MIT-a zamislila je da bi biljni "senzori" mogli poslužiti i u druge svrhe – samo ako ih se uspije povezati s elektroničkim uređajima. Skupina predvođena profesorom Harpreetom Sareenom uspjela je dokazati da je to moguće pretvorivši nekoliko kućnih biljaka u "kibernetičke", piše Bug.

Njihov projekt se u skladu s time naziva "Cyborg botany" (kibernetička botanika) i pokušava izbrisati granicu između živog biljnog svijeta i elektroničkih uređaja. To čini na način da poseban polimer otapa u vodi, a biljka ga potom zajedno s vodom infiltrira u vlastiti organizam. Tako znanstvenici dobivaju vodič usađen u stabljiku i mogu s njime elektronički komunicirati.

Za sada se kibernetička botanika razvija u dva smjera – senzornom i pokretačkom. Neki se "sklopovi" unutar biljaka koriste kako bi se prikupili osjetilni podaci o onome što biljka bilježi o svojem okolišu, te se takvi signali interpretiraju pomoću posebne aplikacije. U budućnosti bi se na ovaj način, smatraju ovi stručnjaci, biljke mogle pretvoriti u sigurnosne uređaje koji detektiraju pokrete, svjetlost i druge parametre.

Drugi krak razvoja ide u suprotnom smjeru. Osmišljen je, naime, sustav koji putem slične integracije biljaka i elektronike može kroz računalo zadavati naredbe biljci, na koje će ona reagirati nekim biološkim procesom. Primjer pokazuje kako se biljka mesožderka (venerina muholovka) može kontrolirati – klikanjem po ekranu ona zatvara svoje čeljusti na zahtjev.

Kao potencijalne primjene ove tehnologije ističu se već spomenuti biljni senzori, ali i pretvaranje kućnih biljaka u alate za komunikaciju koji bi mogli korisnicima suptilnim pokretima davati "notifikacije".

Tagovi: Cyborg botany, kibernetička botanika
PROČITAJ I OVO
Facebook uklonio sedam milijuna objava s lažnim informacijama o koronavirusu
FAKE NEWS
Facebook uklonio sedam milijuna objava s lažnim informacijama o koronavirusu

NEW YORK - Facebook je u utorak objavio da je uklonio sedam milijuna objava u drugom kvartalu ove godine zbog dijeljenja lažnih informacija o novom koronavirusu, uključujući sadržaj koji je promicao lažne preventivne mjere i lijekove, prenosi Reuters.

I Tim Cook u klubu milijardera
BOGATSTVO
I Tim Cook u klubu milijardera
NEW YORK - Svjetska ljestvica milijardera odnedavno ima novog, istaknutog člana. Njegovo ime je Timothy Donald Cook, za prijatelje Tim, i već devet godina obnaša dužnost glavnog izvršnog direktora Applea.
Francuski regulator pokrenuo preliminarnu istragu o TikToku
ISTRAGA
Francuski regulator pokrenuo preliminarnu istragu o TikToku
PARIZ - Francuski regulator za zaštitu privatnosti podataka CNIL u utorak je priopćio da je pokrenuo preliminarnu istragu kako bi utvrdio krši li kineska aplikacija za dijeljenje videozapisa TikTok propise o zaštiti privatnosti.
Ericsson i Vodafone UK: Samostalna 5G mreža na Sveučilištu Coventry
5G
Ericsson i Vodafone UK: Samostalna 5G mreža na Sveučilištu Coventry
LONDON - Ericssonova tehnologija pokreće samostalnu 5G mrežu Vodafone UK na Sveučilištu Coventry nedavno puštenu u rad. Riječ je o prvoj samostalnoj 5G mreži u Velikoj Britaniji.
Payten preuzeo hrvatsku Gastrobit Grc Grupu
ŠIRENJE
Payten preuzeo hrvatsku Gastrobit Grc Grupu
ZAGREB - Tvrtka Payten kupila je 100 postotni udio u Gastrobit Grc Grupi koja se bavi proizvodnjom softverskih rješenja za ugostiteljstvo, trgovinu i financije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE