GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amerikanci pozivaju Apple i Google da uklone TikTok

Amerikanci pozivaju Apple i Google da uklone TikTok
PRIJETNJA?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2022 / 11:00
Autor: SEEbiz / Svet kapitala
WASHINGTION - Republikanski povjerenik Federalne komisije za komunikacije (FCC) Brendan Carr oglasio se na Twitteru i pozvao Apple i Google da zabrane TikTok u svojim online trgovinama. Kako je napisao u javnom pismu, kineska društvena mreža predstavlja "neprihvatljivu prijetnju nacionalnoj sigurnosti".

TikTok, trenutno najrasprostranjenija društvena mreža, tako je ponovno na udaru američkih donositelja odluka zbog svog kineskog vlasnika ByteDance.

Carr je kasnije za CNBC rekao da “TikTok nije samo još jedna video aplikacija. To je samo maska", objašnjava, dodajući da aplikacije prikupljaju osjetljive podatke kojima Peking zatim pristupa.

“TikTok je više puta rekao, 'ne brinite, mi vaše podatke čuvamo u SAD-u'. Istraživačkim novinarstvom i procurjelim dokumentima, a sada i uz potvrdu zaposlenika TikToka, otkrivamo da se u Kini sve vidi. To je pitanje nacionalne sigurnosti, ali u međuvremenu mislim da je upitna i usklađenost s uvjetima Google i Apple trgovina. Oni navode da vam mora biti jasno tko pristupa podacima, zašto pristupa podacima i da se pristup smije koristiti samo za poboljšanje usluga. Čini mi se da bi korištenje navedenih uvjeta, u svjetlu obrasca neprikladnog korištenja podataka, moglo dovesti do povlačenja s internetskih trgovina“, objašnjava.

Apple i Google još nisu odgovorili na poziv povjerenika. Carra je 2017. godine na mjesto povjerenika u američkoj Federalnoj komisiji za telekomunikacije imenovao bivši predsjednik Donald Trump.

Zabrinutost oko korištenja TikToka u SAD-u nije nova. Trump je želio zabraniti korištenje mreže još 2020. jer je po njegovom mišljenju aplikacija prijetila nacionalnoj sigurnosti SAD-a. Podsjetimo, tada je postojao dogovor između američke tvrtke Oracle i kineske tvrtke Bytedance koja je vlasnik društvene mreže Tiktok. Tadašnji američki predsjednik odobrio je namjeru sporazuma, ali do zabrane nije došlo tako.

Ovog puta, nova akcija dolazi nakon što je BuzzFeed News objavio da je osoblje TikToka u Kini imalo pristup korisničkim podacima iz SAD-a.

America's Variety u međuvremenu citira glasnogovornika TikToka koji je rekao da "neće imati problema sastati se s kreatorima politike kako bi razjasnili navode iz članka BuzzFeeda, koji je izvješćivao na obmanjujući način". Poput mnogih svjetskih kompanija, TikTok ima timove inženjera diljem svijeta. Koristimo kontrole pristupa kao što su enkripcija i sigurnosne kontrole za zaštitu korisničkih podataka, a postupak odobravanja pristupa nadzire tim sa sjedištem u SAD-u. "TikTok je uvijek osiguravao da inženjeri izvan SAD-a, uključujući one u Kini, mogu pristupiti podacima američkih korisnika ako je potrebno, ali prema gore navedenim strogim pravilima", odgovorio je TikTok.

Na pitanje kako je BuzzFeed obmanjivao u izvješćivanju, predstavnik TikToka nije odgovorio, podsjetio je Variety.

Tagovi: Apple, Google, TikTok, Federalna komisija za komunikacije, Brendan Carr
PROČITAJ I OVO
Disney prestiže Netflix prema broju pretplatnika
TREND
Disney prestiže Netflix prema broju pretplatnika
NEW YORK - Disney stječe sve više pretplatnika i prema broju prestiže Netflix zbog čega će u SAD-u lansirati i novu uslugu za streaming u prosincu.
Samsung predvodi holističke zdravstvene inovacije uz Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro
PAMETNI SATOVI
Samsung predvodi holističke zdravstvene inovacije uz Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro
ZAGREB – Tvrtka Samsung Electronics Co., d.o.o. najavila je Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro modele pametnih satova – koji oblikuju zdrave navike s intuitivnim uvidima, naprednim značajkama i još snažnijim mogućnostima.
Padaju cijene elektronike, igračaka i odjeće
INTERNET DEFLACIJA
Padaju cijene elektronike, igračaka i odjeće
NEW YORK - Internet kupovina do pojave pandemije dugo je bila otporna na inflaciju. Online cijene počele su rasti u lipnju 2020. godine i povećanje je trajalo sve do srpnja ove godine kada su pale jedan posto u odnosu na lani.
Amazon preuzima iRobot
ŠIRENJE
Amazon preuzima iRobot
SAN FRANCISCO - Amazon će dodatno proširiti svoj asortiman proizvoda za pametni i povezani dom, preuzimanjem američke kompanije iRobot.
Facebook podržavao zlonamjerne mobilne aplikacije
PODRŠKA
Facebook podržavao zlonamjerne mobilne aplikacije
SAN FRANCISCO - Istraživači tvrtke McAfee otkrili su zlonamjerne mobilne aplikacije i agresivnu reklamnu kampanju na jednoj od najvećih svjetskih platformi društvenih medija te upozorili da bi korisnici mogli biti izloženi riziku od napada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE