GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amerikanci pozivaju Apple i Google da uklone TikTok

Amerikanci pozivaju Apple i Google da uklone TikTok
PRIJETNJA?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2022 / 11:00
Autor: SEEbiz / Svet kapitala
WASHINGTION - Republikanski povjerenik Federalne komisije za komunikacije (FCC) Brendan Carr oglasio se na Twitteru i pozvao Apple i Google da zabrane TikTok u svojim online trgovinama. Kako je napisao u javnom pismu, kineska društvena mreža predstavlja "neprihvatljivu prijetnju nacionalnoj sigurnosti".

TikTok, trenutno najrasprostranjenija društvena mreža, tako je ponovno na udaru američkih donositelja odluka zbog svog kineskog vlasnika ByteDance.

Carr je kasnije za CNBC rekao da “TikTok nije samo još jedna video aplikacija. To je samo maska", objašnjava, dodajući da aplikacije prikupljaju osjetljive podatke kojima Peking zatim pristupa.

“TikTok je više puta rekao, 'ne brinite, mi vaše podatke čuvamo u SAD-u'. Istraživačkim novinarstvom i procurjelim dokumentima, a sada i uz potvrdu zaposlenika TikToka, otkrivamo da se u Kini sve vidi. To je pitanje nacionalne sigurnosti, ali u međuvremenu mislim da je upitna i usklađenost s uvjetima Google i Apple trgovina. Oni navode da vam mora biti jasno tko pristupa podacima, zašto pristupa podacima i da se pristup smije koristiti samo za poboljšanje usluga. Čini mi se da bi korištenje navedenih uvjeta, u svjetlu obrasca neprikladnog korištenja podataka, moglo dovesti do povlačenja s internetskih trgovina“, objašnjava.

Apple i Google još nisu odgovorili na poziv povjerenika. Carra je 2017. godine na mjesto povjerenika u američkoj Federalnoj komisiji za telekomunikacije imenovao bivši predsjednik Donald Trump.

Zabrinutost oko korištenja TikToka u SAD-u nije nova. Trump je želio zabraniti korištenje mreže još 2020. jer je po njegovom mišljenju aplikacija prijetila nacionalnoj sigurnosti SAD-a. Podsjetimo, tada je postojao dogovor između američke tvrtke Oracle i kineske tvrtke Bytedance koja je vlasnik društvene mreže Tiktok. Tadašnji američki predsjednik odobrio je namjeru sporazuma, ali do zabrane nije došlo tako.

Ovog puta, nova akcija dolazi nakon što je BuzzFeed News objavio da je osoblje TikToka u Kini imalo pristup korisničkim podacima iz SAD-a.

America's Variety u međuvremenu citira glasnogovornika TikToka koji je rekao da "neće imati problema sastati se s kreatorima politike kako bi razjasnili navode iz članka BuzzFeeda, koji je izvješćivao na obmanjujući način". Poput mnogih svjetskih kompanija, TikTok ima timove inženjera diljem svijeta. Koristimo kontrole pristupa kao što su enkripcija i sigurnosne kontrole za zaštitu korisničkih podataka, a postupak odobravanja pristupa nadzire tim sa sjedištem u SAD-u. "TikTok je uvijek osiguravao da inženjeri izvan SAD-a, uključujući one u Kini, mogu pristupiti podacima američkih korisnika ako je potrebno, ali prema gore navedenim strogim pravilima", odgovorio je TikTok.

Na pitanje kako je BuzzFeed obmanjivao u izvješćivanju, predstavnik TikToka nije odgovorio, podsjetio je Variety.

Tagovi: Apple, Google, TikTok, Federalna komisija za komunikacije, Brendan Carr
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE