GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki znanstvenici imaju model za predviđanje velikih potresa

Američki znanstvenici imaju model za predviđanje velikih potresa
POTRESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2023 / 07:38
Autor: SEEbiz / VIDI
NEW YORK - Ako pitate bilo kojeg ozbiljnog seizmologa je li moguće predviđati velike potrese poput ovih u Turskoj i Siriji, svatko će vam reći da današnja znanost to ne omogućuje.

No to ne znači da se takve stvari ne istražuju, pa su tako seizmolozi i statističari sa Sveučilišta Northwestern razvili novi model koji za predviđanje uzima podatke koji uključuju određeni redoslijed i vrijeme prethodnih potresa, a ne da se samo oslanja na prosječno vrijeme između prošlih potresa.

Tim je otkrio da rasjedi imaju "dugoročno pamćenje", što znači da potres nije oslobodio sve napetosti koje su se nakupile na rasjedu tijekom vremena, tako da neki ostaju nakon velikog potresa i mogu izazvati drugi, piše Vidi.

Seizmolozi tradicionalno pretpostavljaju da su veliki potresi na rasjedima relativno redoviti i da će se sljedeći potres dogoditi nakon otprilike istog vremena kao i prethodna dva, no u stvarnosti, potresi se mogu dogoditi prije ili kasnije od očekivanog.

"Razmatranje cijele povijesti potresa, a ne samo prosjeka tijekom vremena od posljednjeg, puno će nam pomoći u predviđanju kada će se budući potresi dogoditi", rekao je Seth Stein, profesor znanosti o Zemlji i planetu.

"Kada pokušavate odrediti šanse momčadi za pobjedu u utakmici, ne želite gledati samo posljednju utakmicu i dugoročni prosjek. Pogled unatrag na dodatne nedavne utakmice također može biti od pomoći. Sada možemo napraviti sličnu stvar za potrese."

Istraživanje tima bilo je usmjereno na istraživanje graničnih procesa ploča i deformacija unutar litosfere korištenjem niza tehnika, uključujući seizmologiju, svemirsku geodeziju (mjerenje geometrije, gravitacije i prostorne orijentacije Zemlje i drugih astronomskih tijela, poput planeta), i morsku geofiziku.

"Veliki potresi ne funkcioniraju kao sat", rekao je koautor studije James S. Neely. "Ponekad vidimo nekoliko velikih potresa koji se događaju u relativno kratkim vremenskim okvirima, a zatim duge periode kada se ništa ne događa. Tradicionalni modeli ne mogu uzeti u obzir ovakvo ponašanje."

Potres magnitude 7,8 koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju bio je u turskom gradu Gaziantepu. Nakon početnog potresa gotovo odmah uslijedio je naknadni potres magnitude 6,7 i još jedan od 7, pet sati kasnije, prema američkom Geološkom institutu (USGS).

Istraživači se nadaju da će njihov novi model biti koristan alat za seizmologe dok rade na poboljšanju predviđanja potresa i boljoj pripremi za buduće seizmičke događaje poput onog katastrofalnog u Turskoj i Siriji.

Međutim, američki Geološki institut ističe da niti jedan veliki potres nikada nije bio predviđen i da neće biti predviđen u doglednoj budućnosti, što znači da znanstvenici mogu samo izračunati vjerojatnost da će potres biti vjerojatan unutar određenog broja godina.

Tagovi: predviđanje potresa, Sveučilište Northwestern, potres u Turskoj
PROČITAJ I OVO
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE