GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki zakonodavci opet pokušavaju zabraniti TikTok

Američki zakonodavci opet pokušavaju zabraniti TikTok
MANEVAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2022 / 13:18
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Američki parlamentarni zastupnici ponovno predlažu zabranu TikToka, društvene mreže poznate po svojim kratkim viralnim videozapisima, navodeći kao razlog brigu za nacionalno sigurnost.

To je najnoviji potez protiv tvrtke koja je u vlasništvu kineskog tehnološkog diva ByteDancea, piše BBC.

Prošli mjesec FBI je izrazio zabrinutost da bi Kina mogla koristiti TikTok za utjecaj na korisnike ili kako bi mogla kontrolirati njihovu elektroniku. Nekoliko američkih država zabranilo ga je na vladinim uređajima.

No, zakon ima male šanse.

TikTok, koji ima više od 100 milijuna korisnika u SAD-u, nazvao je tu mjeru politički motiviranom zabranom koja neće učiniti ništa za unaprjeđenje nacionalne sigurnosti SAD-a.

Politički napadi na TikTok pokazatelj su zategnutih odnosa između SAD-a i Kine, rekla je suradnica Centra za strateška i međunarodna istraživanja Caitlin Chin.

Ona ne misli da je skora nacionalna zabrana TikToka vjerojatna, napominjući da su zakonodavci sporo prilagođavali pravila o privatnosti podataka i moderiranju sadržaja u SAD-u unatoč široko rasprostranjenom mišljenju da su neke promjene neophodne.

Zasad se većina brige o TikToku i Kini temelji na potencijalu zloupotrebe, a ne dokazima da su tako nešto radili, dodala je.

Pozivi da se zabrani TikTok pojavili su se i u zemljama poput Australije, dok ga je Tajvan nedavno odlučio zabraniti na javnim uređajima. Indija ga je blokirala još 2020. godine.

U SAD-u je TikTok pred dvije godine zamalo bio zabranjen nakon Trumpove odluke, no tada su suci blokirali tu odredbu i ona nije stupila na snagu. Na kraju ju je opozvao trenutni američki predsjednik Joe Biden.

Republikanski senator Marco Rubio, jedan od podupiratelja zakona, smatra da je odavno trebalo poduzeti određene mjere.


Rekao je da će njegov zakon blokirati i zabraniti sve transakcije bilo koje društvene mreže koje se nalaze u ili pod utjecajem Kine, Rusije i "drugih stranih zemalja koje izazivaju brigu".

"Ovdje se ne radi o kreativnim videima - radi se o aplikaciji koja svaki dan prikuplja podatke o desecima milijuna američke djece i odraslih", rekao je.

Tagovi: TikTok, ByteDance, alibaba, Tencent
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE