GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američke kompanije traže državne poticaje za gradnju tvornica čipova

Američke kompanije traže državne poticaje za gradnju tvornica čipova
ČIPOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2021 / 13:23
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Skupina američkih proizvođača čipova pozvala je u četvrtak predsjednika Joea Bidena da osigura „značajna financijska sredstva za poticaje za proizvodnju poluvodiča“ u paketu poticaja za oporavak gospodarstva od koronakrize.

Čipovi se uglavnom proizvode u zemljama poput Tajvana i Južne Koreje koje danas dominiraju u tom sektoru.

Američki je udio u proizvodnji poluvodiča pao s 37 posto u 1990. na današnjih 12 posto, ističe u pismu Bidenu Udruženje industrije poluvodiča, koje su, među ostalim potpisali direktori Intela, Qualcomma, Micron Technologyja i Advanced Micro Devicesa (AMD).

„Glavni je razlog (tog pada) što vlade naših globalnih konkurenata nude značajne poticaje i subvencije kako bi privukle nove proizvodne pogone za poluvodiče, dok SAD to ne čini“, piše udruženje.

Kongres je prošle godine odobrio potporu za proizvodnju čipova i istraživanje poluvodiča, no još nije odlučio koliko je novca spreman potrošiti.

Proizvođači čipova pozivaju predsjednika Bidena da potpora bude pružena u obliku bespovratne pomoći ili poreznih olakšica.

„Vaš kabinet ima povijesnu priliku da u suradnji s Kongresom financira te inicijative kako bi bile pretočene u stvarnost", poručili su predsjedniku.

"Smatramo da treba poduzeti smione mjere kako bismo odgovorili na izazove s kojima se suočavamo. Ako ništa ne poduzmemo, platit ćemo visoku cijenu", naglasili su.

Njihovo pismo vremenski se poklopilo s globalnom nestašicom čipova koja je zaustavila rad tvornica Ford Motora i General Motorsa. Izvršni direktori automobilskih divova predviđaju da će ih to stajati milijarde dobiti.

Nestašicu čipova osjećaju i kupci popularnih igraćih konzola kao što su Microsoftov Xbox i Sonyjev Playstation, dodaje Reuters.

Tagovi: čipovi, proizvodnja čipova, Joe Biden, Intel, Qualcomm, Micron Technology, Advanced Micro Devices
PROČITAJ I OVO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE