GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amazonove uređaje proizvode maloljetnici

Amazonove uređaje proizvode maloljetnici
SRAMOTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2019 / 12:33
Autor: SEEbiz / Novi list
LONDON - Na stotine djece školske dobi u Kini izrađuje Amazonove "Alexa" uređaje kao dio kontroverznog i često ilegalnog pokušaja da se zadovolje potrebe kupaca, što otkrivaju dokumenti u čiji je posjed došao britanski Guardian.

Intervjui s radnicima i dokumenti koji su procurili od Amazonovog dobavljača Foxconna, prikazuju da se od djece zahtjeva prekovremeni i noćni rad da bi proizveli "pametne zvučnike", na granici kineskog radnog prava.

Prema dokumentima, tinejdžeri su namamljeni iz škola i s tehničkih fakulteta diljem Hengyanga. Djeca su dobila "titulu" stažista, a u priču su uključeni i njihovi profesori. Oni su plaćeni od strane tvornica da ih prate i ohrabruju one nevoljke na prihvaćanje prekovremenih.

Neki od učenika izrađuju Echo i Echo Dotove koji podržavaju Alexu, a od njih je traženo da rade više od dva mjeseca kako bi nadoknadili potrebu za radnicima u tvornici tijekom perioda kada je najveća potražnja za proizvodima.

Zaposleno je više od tisuću učenika u dobi od šesnaest do osamnaest godina. Kineske tvornice smiju zapošljavati maloljetnike od šesnaest godina, ali isti ne smiju raditi noćne smjene niti prekovremene.

Foxconn koji uz ovo izrađuje i iPhone za Apple, priznaje da su studenti zapošljavani ilegalno i da je bila potrebna hitna akcija koja bi popravila situaciju.

"Udvostručili smo nadzor i nadgledanje programa stažiranja sa svakom relevantnom partnerskom školom kako bismo osigurali da niti pod bilo kojim okolnostima stažistima neće biti dozvoljeno da rade prekovremeno ili noću", stoji u izjavi koju prenosi Guardian.

"U prošlosti je bilo situacija kada se ovo događalo zbog 'previda' lokalnog rukovoditeljstva, ali pogođenim je stažistima isplaćena dodatna plaća povezana s ovakvim smjena. Ovo nije prihvatljivo i poduzeli smo potrebne korake zbog osiguranja da se više nikada ne ponovi", dodaju.

Kompanija je branila činjenicu da koriste školsku djecu tvrdeći da ovakav rad "osigurava studentima koji imaju zakonsku radnu sposobnost, mogućnost da steknu praktično radno iskustvo i trening u brojnim područjima, što će pomoći njihovim nastojanjima da nakon diplomiranja/maturiranja pronađu poslove".

Foxconn kaže da će povećati broj regularnih radnika i pregledati plaće.

Tagovi: Amazon, maloljetnički rad, Foxconn
PROČITAJ I OVO
Musk: Ljude moramo spojiti sa strojevima
STAVOVI
Musk: Ljude moramo spojiti sa strojevima
NEW YORK - Elon Musk poznat je po svojim futurističkim idejama, a njegov najnoviji prijedlog je ideja da nas spasi od nebitnosti jer umjetna inteligencija postaje sve zastupljenija.
Deutsche Telekom, Vodafone i Telefonica šire 5G mrežu u Njemačkoj
5G
Deutsche Telekom, Vodafone i Telefonica šire 5G mrežu u Njemačkoj
BERLIN - Deutsche Telekom (DT) očekuje da će ove godine implementirati 5G tehnologiju u 14 dodatnih gradova kako bi do kraja 2020. godine postigao svoj cilj da obuhvati najmanje 20 najvećih njemačkih gradova. Za sada je DT 5G mreža dostupna u Berlinu, Bonnu, Darmstadtu, Münchenu, Kölnu , Hamburg, Frankfurt i Leipzig.
Twitter prvi puta označio Trumpov tvit zbog obmanjujućih informacija
POTEZI
Twitter prvi puta označio Trumpov tvit zbog obmanjujućih informacija
NEW YORK - Twitter je u utorak po prvi puta pozvao korisnike da provjere podatke u tvitovima koje objavljuje američki predsjednik Donald Trump, upozorivši da su se njegove tvrdnje vezane uz dopisno glasovanje pokazale neistinitima.
Tencent najavljuje 64 milijarde eura ulaganja u tehnološku infrastrukturu u Kini
INVESTICIJE
Tencent najavljuje 64 milijarde eura ulaganja u tehnološku infrastrukturu u Kini
PEKING - Kineski tehnološki div Tencent najavio je da će u sljedećih pet godina uložiti 500 milijardi juana (64 milijarde eura) u tehnološku infrastrukturu u matičnoj zemlji, uključujući računalstvo u oblaku, umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost.
Kineske vlasti žele proširiti primjenu zdravstvenih aplikacija, raste otpor javnosti
NADZOR
Kineske vlasti žele proširiti primjenu zdravstvenih aplikacija, raste otpor javnosti

PEKING - Lokalne kineske vlasti žele proširiti primjenu zdravstvenih barkodova, koji su odigrali ključnu ulogu u suzbijanju koronavirusa u zemlji, no te najave izazvale su bojazan o privatnosti i sigurnosti osobnih podataka.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE