GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amazon povukao oglase za poslove špijuniranja sindikata

Amazon povukao oglase za poslove špijuniranja sindikata
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2020 / 16:37
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Amazon je povukao dva oglasa za zapošljavanje „obavještajnih analitičara“ u kojima je stajalo da će njihov posao uključivati izvještavanje o sindikalnim aktivnostima među radnicima, piše BBC.

U izjavi za BBC američka tvrtka piše da formulacije u oglasima „nisu točan opis posla" pa su u međuvremenu ispravljene.

BBC pak ističe da nije uspio pronaći nove verzije oglasa.

U oglasu za obavještajnog analitičara u Phoenixu, objavljenom ovog tjedna, stajalo je da "analitičari moraju biti sposobni privući pozornost dioničara i informirati ih... o osjetljivim temama ... vrlo povjerljive prirode, uključujući prijetnje koje radničko udruživanje predstavlja za kompaniju".

Među poželjnim iskustvima bio je izdvojen rad u "obavještajnoj zajednici, vojsci, policiji ili na srodnim globalnim sigurnosnim poslovima u privatnom sektoru“.

Slična su poželjna iskustva bila navedena i u oglasu za višeg obavještajnog analitičara, koji je također uklonjen.

Amazon je prvo nagovijestio da je uobičajena praksa velikih tvrtki da angažiraju ljude za takve poslove. Potom su oglasi preko noći povučeni, a kompanija je na stranici priopćila da "oglas za posao nije točno opisao radne zadaće - objavljen je greškom i uklonjen je".

„Opis posla podrazumijeva špijuniranje radne snage, a to je u SAD-u nezakonito već 80 godina. Nažalost, pretpostavljam da je takva praksa prilično česta među velikim korporacijama, no oglasiti to crno na bijelo čini se kao pogreška“, rekla je direktorica konzultantske kuće Bradley Risk Managemenet Marianne Rawlins.

Amazon inače jasno daje do znanja da ne želi da se njegovi radnici u skladištima učlanjuju u sindikat, tvrdeći da je skloniji s njima izravno razgovarati o problemima.

Pandemija koronavirusa potaknula je neke radnike da se bore za svoja prava. Jedan od primjera bio je zahtjev za jasnijim smjernicama o mogućim češćim prekidima rada radi pranja ruku, koji se mogu računati kao aktivnost u vrijeme pauze.

Amazon je u ožujku priopćio da se pranje ruku neće smatrati aktivnošću u sklopu pauze, no neki radnici tvrde da nisu bili obaviješteni o tome do srpnja, kada je počeo sudski spor o pravima radnika tijekom pandemije.

Izvještaj Instituta za otvorena tržišta sugerira da je tvrtka koristila „sigurnosne kamere integrirane sa sofisticiranom umjetnom inteligencijom za nadzor i praćenje kretanja zaposlenika“.

Izvještaj je također naznačio da skeneri za pošiljke „broje i sekunde između dva zadatka dodijeljena radniku“.

„Kad radnici zaostaju za utvrđenom Amazonovom stopom produktivnosti, softver skenera kori one koji troše previše vremena van rada, uključujući davanje upozorenja, pa čak i otkaza zaposlnicima“, stoji u izvješću.

Amazon je u odgovoru na OMI-jevo izvješće za BBC izjavio: "Poput većine kompanija, i mi imamo određena očekivanja o rezultatima 'Amazonaca' - bilo da rade na korporativnoj razini ili u centru za realizaciju narudžbi - i mjerimo njihove stvarne rezultate u odnosu na ta očekivanja".

Amazon je u travnju otpustio dvojicu radnika nakon što su javno kritizirali odnos kompanije prema radnicima u skladištu tijekom pandemije. Kazali su da su u više navrata prekršili internu politiku koja zaposlenicima zabranjuje da komentiraju poslovanje Amazona bez odobrenja.

Tagovi: Amazon, oglasi za poslove špijuniranje sindikata
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE