GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amazon otvara ured u Zagrebu

Amazon otvara ured u Zagrebu
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2021 / 11:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Amazon, jedna od pet najvećih tehnoloških kompanija na svijetu, nakon dvije godine priprema, i formalno je krenula u otvaranje ureda u Zagrebu.

Za početak traži 15 zaposlenika, a neslužbeno se u branši spominje da bi se konačna brojka mogla popeti na njih 50. Iako je ova kompanija u nas najpoznatija kao internetski trgovac, i to najveći na svijetu, u IT industriji mnogo je poznatija po cloud uslugama.

Više-manje svi digitalni servisi danas od Netflixa, Spotifya, Gmaila, Outlooka pa do e-Građana nalaze se u cloudu, odnosno na posebno jakim računalima, takozvanim serverima, smještenim u posebnim zgradama – podatkovnim centrima, kojima se pristupa preko interneta. Amazon je prva kompanija na svijetu koja je ponudila cloud usluge. Ne izravno krajnjim korisnicima, nego tvrtkama poput Netflixa, čiji se cijeli servis vrti upravo u Amazonovom cloudu.

Prije dvije godine Amazon je preko svoje tvrtke kćeri A100 Row Inc. otvorio u Hrvatskoj poduzeće Amazon Data Services Zagreb d.o.o. Lani je tvrtka napravila prvih 1,75 milijuna kuna prometa, mahom interno, prema poslovnim jedinicama unutar Amazona.

Godinu je zaključila s 117.708 kuna neto dobiti. No, tvrtka nije imala niti jednog zaposlenika. Paralelno je, i to u listopadu, Amazon poslovanje u Hrvatskoj proširio upravo kroz internetsku trgovinu. Hrvatskoj pošti dodijelio je posao lokalne i regionalne distribucije svojih paketa i time pokrio taj dio poslovanja. Sada je pak tehnološki div, koji se nalazi uz bok Appleu, Facebooku, Googleu i Microsoftu, odlučio ojačati i svoje cloud poslovanje u Hrvatskoj.

Prvo je u veljači ovdje zakupio servere za ‘caching’, odnosno Zagreb izravno povezao na svoju cloud infrastrukturu. Tada je naveo da klijentima, poput Netflixa, može ponuditi 14 posto brži prijenos podataka do korisnika. U drugom koraku sada u Zagrebu razvija tim koji bi se bavio dizajniranjem i realizacijom velikih cloud projekata na globalnoj razini.

Upravo stoga, među 15 oglašenih pozicija u Zagrebu, Amazon ne traži ni programere ni specijaliste za e-trgovinu, nego cijeli niz stručnjaka koji bi se bavili projektiranjem i održavanjem cloud infrastrukture. Na popisu su tehničari, električari i drugi stručnjaci za izradu i održavanje infrastrukture na kojoj počiva današnji internet. Uvjeti koje Amazon postavlja su fakultetska diploma i po sedam godina iskustva u branši.

U Amazonu su bili nedostupni za komentar, piše Jutarnji list. Vlasnici i direktori podatkovnih centara u Hrvatskoj ogradili su se od komentara. Poznato je da u Hrvatskoj svoje ‘caching’ servere imaju i Microsoft i Google. U branši se komentira da je Amazon u Hrvatskoj počeo aktivnije raditi zbog niza razloga.

Prvi razlog su stručnjaci. Hrvatska je, usto, dulje od desetljeća bila globalno sjedište američke tvrtke Emerson Electric za dizajn i razvoj podatkovnih centara, a takozvani modularni podatkovni centri koje koristi Facebook osmišljeni su, izrađeni i isporučeni toj kompaniji upravo iz Hrvatske. Taj je posao kasnije naslijedila američka tvrtka Vertiv koja je u travnju u Zagrebu izgradila tvornicu podatkovnih centara.

U branši navode i da je u Hrvatskoj niz tvrtki najavilo ili izgradilo podatkovne centre po svjetskim standardima, znači minimalno Tier 3 kategorije, kao što navode PCK, HT, A1 i Altus IT. Ovog potonjeg prije točno godinu dana preuzeo je najveći svjetski pružatelj usluga podatkovnih centara, američki Digital Realty.

Hrvoje Balen, član uprave Algebre, kaže da je oduševljen što tehnološki div u Hrvatskoj traži IT stručnjake koji nisu nužno samo programeri. “To je dobra poruka za širi IT ekosustav u Hrvatskoj, ali i za druge strane ulagače jer nije mala stvar što je Amazon priliku pronašao upravo ovdje”, zaključuje Balen.

Tagovi: Amazon, Netflix, Gmail, Outlook
PROČITAJ I OVO
Nvidia predstavila svoj najmoćniji AI čip
ČIPOVI
Nvidia predstavila svoj najmoćniji AI čip
SAN JOSE - Nvidia je u ponedjeljak najavila novu generaciju čipova i softvera za umjetnu inteligenciju za pokretanje AI modela. Najava, objavljena tijekom Nvidijine konferencije programera u San Joseu, dolazi u trenutku kada proizvođač čipova nastoji učvrstiti svoju poziciju glavnog dobavljača za AI tvrtke.
Nvidia podupire malo poznati indijski startup, evo zašto
OKLADE
Nvidia podupire malo poznati indijski startup, evo zašto
MUMBAI - Sparna je proljetna večer u predgrađu Mumbaija i skupina muškaraca zabrinuto lebdi na stražnjim vratima startupa pod nazivom Yotta Data Services. Koračaju, zastaju i nerviraju se.
Indija želi postati globalna sila u proizvodnji čipova kroz pet godina
ČIPOVI
Indija želi postati globalna sila u proizvodnji čipova kroz pet godina
NEW DELHI - Indija želi biti među pet najvećih svjetskih proizvođača poluvodiča u sljedećih pet godina, rekao je Ashwini Vaishnaw, ministar elektronike i informacijske tehnologije, željeznica i komunikacija.
Bijela kuća poziva Senat da se brzo pozabavi zakonom o TikToku
PROCEDURA
Bijela kuća poziva Senat da se brzo pozabavi zakonom o TikToku
WASHINGTON - Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je u nedjelju da bi Senat trebao brzo pokrenuti prijedlog zakona koji bi prisilio kinesku tehnološku tvrtku ByteDance da proda TikTok.
SpaceX gradi špijunsku satelitsku mrežu za američku obavještajnu agenciju
NESLUŽBENO
SpaceX gradi špijunsku satelitsku mrežu za američku obavještajnu agenciju
WASHINGTON - SpaceX gradi mrežu od stotina špijunskih satelita prema povjerljivom ugovoru s američkom obavještajnom agencijom, reklo je Reutersu pet izvora upoznatih s programom, pokazujući produbljivanje veza između svemirske tvrtke milijardera poduzetnika Elona Muska i agencija za nacionalnu sigurnost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE