GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amazon i Apple odbacili Macronovu inicijativu za odgovorno poslovanje

Amazon i Apple odbacili Macronovu inicijativu za odgovorno poslovanje
ODBIJENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2020 / 17:41
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Američki tehnološki divovi Amazon i Apple nisu podržali novu francusku inicijativu u sklopu koje bi se tehnološke kompanije javno obavezale plaćati pravedne poreze i štititi privatnost podataka, objavili su u ponedjeljak francuski dužnosnici.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pokušavao je protekle tri godine nagovoriti tehnološke divove na suradnju s vladom u nizu globalnih pitanja, poput suzbijanja govora mržnje, očuvanja privatnosti i plaćanja pravednih poreza.

Novu priliku Macron je uočio u zgražanju javnosti nad zaradom kompanija u vrijeme pandemije i njegovi su savjetnici u ponedjeljak objavili da je pokrenuo inicijativu "Tehnologija u službi dobra", tražeći od kompanija da javno prihvate načela poslovanja u postpandemijskom svijetu.

Potpisnici predsjednikove inicijative obavezali su se da će "plaćati pravedne poreze u zemljama u kojima posluju" i da će sprečavati širenje na internetu "materijala baziranog na seksualnom zlostavljanju djece i sadržaja vezanih za terorizam i za ekstremno nasilje".

Obećali su i da će poduprijeti ekološku tranziciju.

Prema popisu koji je objavila vlada, inicijativu je do sada podržalo 75 izvršnih direktora tehnoloških kompanija, uključujući Googleovog Sundara Pichaija, Facebookovog Marka Zuckerberga i Microsoftovog Brada Smitha.

U oči upada izostanak dvojice velikih, Amazona i Applea.

Proizvođač iPhonea nije želio komentirati inicijativu a francuski dužnosnici rekli su da nastavljaju razgovore s Appleom koji bi se po njima još mogao pridružiti inicijativi, najavivši detalje u utorak.

Predstavnik Amazona, koji je po navodima dužnosnika odbio sudjelovati u inicijativi, nije odgovorio na zahtjev za komentarom.

"Cilj je također... da budemo objektivni prema onima koji odluče poštivati pravila igre i uskladiti svoje interese s onima građana i društva, ali i prema onima koji odluče da neće sudjelovati u inicijativi", izjavio je na brifingu za novinare predsjednikov savjetnik.

Nova inicijativa nije pravno obvezujuća ali predsjednik će je prema navodima dužnosnika koristiti kao alat za utjecaj u pregovorima o oporezivanju digitalnih tvrtki u sklopu Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Francuski predsjednik već je 2018. pokrenuo sličnu inicijativu, organiziravši u Elizeojskoj palači samit pod naslovom "Tehnologija za dobrobit čovječanstva", na kojem su također sudjelovali čelnici vodećih tehnoloških tvrtki, poput Marka Zuckenberga, podsjeća Reuters.

Tagovi: Amazon, Apple, Emmanuel Macron, Facebook, Mark Zuckerberg
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE