GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amazon će otpustiti 10.000 radnika, najviše u povijesti kompanije

Amazon će otpustiti 10.000 radnika, najviše u povijesti kompanije
OTPUŠTANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2022 / 18:00
Autor: SEEbiz
SAN FRANCISCO - Amazon planira otpustiti otprilike 10.000 zaposlenika u korporativnim i tehnološkim sektorima početkom ovog tjedna, navodi se u izvješću The New York Timesa.

Dionice Amazona pale su oko 2,5% u ponedjeljak.

Rezovi bi bili najveći u povijesti tvrtke, a prvenstveno bi utjecali na Amazonovu organizaciju uređaja, maloprodajni odjel i ljudske resurse, navodi se u izvješću. Prijavljena otpuštanja predstavljala bi manje od 1% Amazonove globalne radne snage i 3% njegovih korporativnih zaposlenika.

Izvješće prati smanjenje broja zaposlenih u drugim tehnološkim tvrtkama. Meta je prošli tjedan objavila da otpušta više od 13% svog osoblja, ili više od 11.000 zaposlenika, a Twitter je otpustio otprilike polovicu svoje radne snage u danima nakon što je Elon Musk preuzeo tvrtku vrijednu 44 milijarde dolara.

Amazon je prijavio 798.000 zaposlenika na kraju 2019., ali je imao 1,6 milijuna zaposlenih s punim i skraćenim radnim vremenom od 31. prosinca 2021., što je povećanje od 102%. New York Times je rekao da ukupan broj otpuštanja "ostaje promjenjiv" i da bi se mogao promijeniti.

Predstavnik Amazona nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Sezona blagdanske kupovine ključna je za Amazon i obično je sezona u kojoj je tvrtka povećala broj zaposlenih kako bi zadovoljila potražnju. Ali Andy Jassy, koji je preuzeo dužnost izvršnog direktora u srpnju 2021., bio je u režimu rezanja troškova kako bi sačuvao gotovinu dok se tvrtka suočava sa usporavanjem prodaje i sumornim globalnim gospodarstvom.

Tvrtka je već najavila planove za zamrzavanje zapošljavanja za korporativne uloge u svom maloprodajnom poslovanju. Posljednjih mjeseci Amazon je ugasio svoju telezdravstvenu uslugu, ukinuo neobični projektor za videopozive za djecu, zatvorio sve osim jednog od svojih pozivnih centara u SAD-u, ukinuo svog robota za dostavu, zatvorio loše uspješne fizičke lance i zatvara se , otkazivanje ili odgoda nekih novih lokacija skladišta.

Amazon je izvijestio o razočaravajućoj zaradi u trećem tromjesečju u listopadu koja je prestrašila ulagače i uzrokovala pad dionica za više od 13%. To je označilo prvi put da je Amazonova tržišna kapitalizacija pala ispod 1 trilijuna dolara od travnja 2020., a izvješće je bilo drugi put ove godine da su Amazonovi rezultati bili dovoljni da izazovu dvoznamenkasti postotak prodaje. Rasprodaja se nastavila danima nakon izvješća i izbrisala je gotovo sav pandemijski porast dionica.

Dionice Amazona pale su za oko 41% u ovoj godini, više od pada od 14% na S&P 500, i bilježe najgoru godinu od 2008.

Tagovi: Amazon, otpuštanja, Andy Jassy
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE