GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Allianzov barometar rizika: Cyber-rizik prvi put vodeća opasnost za tvrtke u svijetu

Allianzov barometar rizika: Cyber-rizik prvi put vodeća opasnost za tvrtke u svijetu
RIZICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2020 / 12:36
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U devetom godišnjem istraživanju o najvećim poslovnim rizicima sudjelovalo je više od 2.700 stručnjaka iz 100 zemalja.Cyber-incidenti postali su sve štetniji i skuplji za tvrtke, a nakon događaja često dolazi do tužbi i sudskih procesa.

Zastoj u poslovanju na drugom je mjestu, no i dalje ostaje glavni izazov uz digitalizaciju i građanske nemire koji stvaraju nove uzroke zastoja i gubitka dohotka. Klimatske promjene dosegnule su dosad najveći položaj – tvrtke najviše brinu fizički gubitci od ekstremnih vremenskih uvjeta, no isto tako strahuju i od kritike potrošača i sve većih regulatornih i pravnih mjera.Prvi put cyber incidenti (39 % odgovora) smješteni su kao najvažniji svjetski poslovni rizici prema devetom Allianzovu barometru rizika za 2020., čime je višegodišnji najvažniji rizik, zastoj u poslovanju (37 % odgovora), potisnut na drugo mjesto.

Osviještenost o cyber-prijetnjama narasla je brzo u posljednjih nekoliko godina, a pokreće je sve veća ovisnost kompanija o podatkovnim i informatičkim sustavima i niz velikih incidenata. Prije sedam godina bila je tek na 15. mjestu sa samo 6 % odgovora. Promjene zakonodavstva i propisa (treće mjesto s 27 % odgovora) i klimatske promjene (sedmo mjesto sa 17 % odgovora) popele su se za najviše mjesta na svjetskoj razini, pri čemu su trgovinski rat između SAD-a i Kine, brexit i globalno zatopljenje istaknuti kao sve veći problemi kompanija i njihovih zemalja. Godišnje istraživanje svjetskih poslovnih rizika koje provodi društvo Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) obuhvaća stajališta rekordnih 2.718 stručnjaka iz više od 100 zemalja, uključujući glavne izvršne direktore, upravitelje rizikom, brokere i stručnjake za osiguranje.

„Allianzovim barometrom rizika za 2020. istaknuto je da su cyber-rizik i klimatske promjene dva značajna izazova koja društva trebaju pomno pratiti u sljedećem desetljeću", rekao je Joachim Müller, glavni izvršni direktor AGCS-a.

„Naravno, postoje mnogi drugi scenariji štete i zastoja s kojima se treba suočiti, no ako se korporacijski odbori i upravitelji rizicima ne budu bavili cyber-rizicima i rizicima od klimatskih promjena, to će vrlo vjerojatno imati važan utjecaj na radnu učinkovitost njihovih društava, financijske rezultate i ugled među ključnim dionicima. Priprema i planiranje za cyber-rizike i rizike od klimatskih promjena pitanja su konkurentne prednosti i poslovne otpornosti u dobu digitalizacije i globalnog zatopljenja."

Osim što su na samom vrhu svjetskih rizika, cyber-incidenti su i među najveća tri rizika u brojnim ispitivanim zemljama. U Austriji, Belgiji, Francuskoj, Indiji, Južnoafričkoj Republici, Južnoj Koreji, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u oni su i među najvažnijim poslovnim rizicima. Društva su suočena s izazovima većih i skupljih povreda podataka, povećanja napada ucjenjivačkim softverom (ransomware) i incidenata zavaravanja (spoofing), kao i mogućnosti kazni ili sudskih sporova zbog povrede privatnosti nakon događaja. Veliki slučaj povreda podataka koji obuhvaća više od milijun ugroženih zapisa sada u prosjeku košta 42 milijuna USD što predstavlja rast od 8 % iz godine u godinu.

„Incidentni postaju sve štetniji, sve su češće usmjereni na velika poduzeća sa sofisticiranim napadima i velikim zahtjevima za iznudu. Prije pet godina uobičajeni zahtjev za iznudu iznosio bi desetke tisuća dolara. Danas može iznositi milijune", izjavio je Marek Stanislawski, zamjenik glavnog direktora Odjela za cyber-pitanja u društvu AGCS. Zahtjevi za iznudu samo su jedan dio priče: tvrtke mogu doživjeti velike gubitke od zastoja u poslovanju zbog nedostupnosti važnih podataka, sustava ili tehnologije zbog tehničkog problema ili cyber-napada.

„Mnogi su incidenti nastali zbog ljudske pogreške i mogu se ublažiti obukama o osviještenosti za osoblje koje još nisu postale dio rutinske prakse u društvima", rekao je Stanislawski.

Zastoj u poslovanju – ustrajna prijetnja s novim uzrocima

Nakon nekoliko godina na vrhu zastoj u poslovanju spao je na drugo mjesto u Allianzovu barometru rizika. Međutim, trend većih i složenijih gubitaka zbog zastoja u poslovanju i dalje ostaje isti. Uzroci postaju sve raznolikiji – od požara, eksplozija ili prirodnih nepogoda do digitalnih lanaca opskrbe ili čak političkog nasilja.

„Digitalni lanci opskrbe i platforme danas omogućuju potpunu transparentnost i praćenje dobara, no požar u podatkovnom centru, tehnička pogreška ili hakiranje mogu dovesti do velikih gubitaka zbog zastoja u poslovanju kod više tvrtki od kojih se svako od njih oslanja na isti sustav koja ga dijele i ne mogu se prebaciti na ručne procese ", rekao je

Raymond Hogendoorn, glavni direktor Odjela za štete u području imovine i inženjeringa u društvu AGCS. Društva su isto tako sve izloženija izravnim ili neizravnim učincima pobuna, građanskih nemira ili terorističkih napada. Prošle su se godine pojačali građanski nemiri u Hong Kongu, Čileu, Boliviji, Kolumbiji i Francuskoj, zbog čega je došlo do štete na imovini, zastoja u poslovanju i općenitog gubitka dohotka za lokalne i međunarodne tvrtke zato što su mjesecima trgovine bile zatvorene, kupci i turisti držali su se podalje ili zaposlenici nisu mogli pristupiti svojim radnim mjestima zbog sigurnosnih problema. Promjene zakonodavstva i propisa na trećem su mjestu prema Allianzovu barometru rizika, popele su se s četvrtog mjesta koje su zauzimale u 2019. Tarife, sankcije, brexit i protekcionizam navedeni su kao glavni problemi. Samo u 2019. uvedeno je oko 1.300 novih trgovinskih prepreka. Trgovinski spor između SAD-a i Kine doveo je do prosječnih tarifa za SAD blizu razina koje su zadnji put provedene 1970-ih.

„Trgovinska politika postaje samo još jedno političko oruđe za brojne i različite političke ciljeve, poput gospodarske diplomacije, geopolitičkog utjecaja ili politike o zaštiti okoliša", objasnio je Ludovic Subran, glavni ekonomist u društvu Allianz. „Takav aktivizam nije ograničen samo na SAD: proširio se i na Japan i Južnu Koreju, Indiju i EU."

Novi regulatorni izazovi u sljedećem desetljeću usredotočit će se na učinak na okoliš, smanjenje emisija ugljika i klimatske promjene.

„EU-ovi propisi o održivosti presudni su pomaci. Učinak na trgovačka društva bit će opsežan kao što je prethodno bio i učinak novih pravila za računovodstvo i zaštitu podataka", rekao je Subran.

Klimatske promjene popele su se na dosad najviše, sedmo mjesto na Allianzovu barometru rizika i već su jedan od triju najvećih poslovnih rizika u cjelokupnoj azijsko-pacifičkoj regiji prema mišljenju stručnjaka za upravljanje rizicima u zemljama i teritorijima poput Australije, Hong Konga, Indije i Indonezije. Poduzeća najviše strahuju od izloženosti od povećanja fizičkih gubitaka (49 % odgovora) zbog rastuće razine mora, intenzivnijih suša, jačih oluja i velikih poplava koji prijete tvornicama i drugoj korporacijskoj imovini i zbog poveznica prijevoza i energije koje povezuju lance opskrbe. Nadalje,poduzeća su zabrinuta zbog operativnih učinaka (37 %), poput preseljenja postrojenja i mogućih učinaka tržišta i zakonodavstva (35 % i 33 %). Tvrtke će se možda trebati pripremiti na više sudskih sporova u budućnosti – već su pokrenuti postupci o klimatskim promjenama koji su usmjereni na velike proizvođače ugljičnog dioksida u 30 zemalja diljem svijeta, a većina postupaka pokrenuta je u SAD-u.

„Sve je veća osviještenost među kompanijama da će loše posljedice globalnog zatopljenja od dva Celzijeva stupnja imati dramatičan učinak", izjavio je Chris Bonnet, direktor odjela za okolišne, socijalne i upravljačke poslovne usluge u društvu AGCS.

„Nepoduzimanje mjera pokrenut će regulatorne mjere i utjecat će na odluke klijenata, dionika i poslovnih partnera. Zanemarivanje klimatskog rizika mnogo je skuplje od pokušaja njegova rješavanja. Stoga svako društvo mora odrediti svoju ulogu, svoje stajalište i svoju dinamiku u prijelazu u odnosu na klimatske promjene, a upravitelji rizicima moraju odigrati ključnu ulogu u tom postupku zajedno s ostalim funkcijama."

Tagovi: Allianzov barometar rizika, Cyber-rizik,
PROČITAJ I OVO
Japan priprema pomoć kompanijama u razvoju novih tehnologija
POMOĆ
Japan priprema pomoć kompanijama u razvoju novih tehnologija

TOKIO - Japanska vlada usvojila je u utorak prijedlog zakona kojim želi pomoći kompanijama u razvoju mobilnih mreža nove generacije 5G i dronova, signalizirajući posebnu brigu za kibernetičku sigurnost.

EU uvodi pravila o umjetnoj inteligenciji u strahu od Big Brother društva
REGULATIVA
EU uvodi pravila o umjetnoj inteligenciji u strahu od Big Brother društva

BRUXELLES - Usred bojazni od Big Brother društva kojim vladaju strojevi, Europska unija pozvat će vlasti i tvrtke da dobro razmisle prije uvođenja tehnologije prepoznavanja lica.

Bezos obećao 10 milijarda dolara za borbu protiv klimatskih promjena
OBEĆANJA
Bezos obećao 10 milijarda dolara za borbu protiv klimatskih promjena
NEW YORK - Izvršni direktor Amazona Jeff Bezos obećao je 10 milijarda dolara za financiranje znanstvenika, aktivista, neprofitnih i drugih organizacija koje se bore za zaštitu okoliša i za suzbijanje posljedica klimatskih promjena, objavljeno je u ponedjeljak.
Google svoj projekt javnih Wi-Fi točaka
POTEZI
Google svoj projekt javnih Wi-Fi točaka
NEW YORK - Google je odlučio ugasiti još jedan projekt, ovaj put to je projekt Google Station koji je uključivao realizaciju Wi-Fi pristupnih točki.
Apple upozorio: Bit ćemo ispod prognoza zbog koronavirusa
UPOZORENJE
Apple upozorio: Bit ćemo ispod prognoza zbog koronavirusa
SAN FRANCISCO - Apple Inc je u ponedjeljak najavio kako neće ispuniti svoje smjernice o prihodu za prvi kvartal zbog izbijanja koronavirusa koji utječu na proizvodnju i potražnju u Kini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE