GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Airbnb najavljuje ulaganja u tehnologiju radi suzbijanja upotrebe apartmana za trgovinu ljudima

Airbnb najavljuje ulaganja u tehnologiju radi suzbijanja upotrebe apartmana za trgovinu ljudima
ULAGANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2018 / 07:26
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Američka digitalna platforma za najam smještaja Airbnb najavila je u ponedjeljak ulaganja u nove tehnologije radi suzbijanja modernog ropstva s obzirom na bojazni da kriminalci provizorno koriste unajmljene smještajne kapacitete za seksualnu eksploataciju ranjivih djevojaka i žena.

Iz Airbnbija su ekskluzivno za Fondaciju Thomson Reuters kazali da su udružili snage s aktivističkom udrugom za borbu protiv trgovine ljudima Polaris radi obuke zaposlenika, razvoja novih sustava i suradnje s policijom u cilju detektiranja znakova trgovine ljudima i sprečavanja te vrste kriminala.

Američka kompanija čija se vrijednost procjenjuje na oko 31 milijardu dolara uključila se u sve intenzivnija nastojanja da se iskorijeni moderno ropstvo u sektoru ugostiteljstva i turizma, ponajprije trgovina ljudima radi seksualne eksploatacije žena i djece.

Airbnb je osnovan 2008. godine a danas posluje u gotovo 200 zemalja, nudeći u najam više od 260 milijuna kuća i soba.

"Odlučili smo se za moderan pristup borbi protiv modernog ropstva, koristeći inovacije ekonomije dijeljenja kako bismo bolje detektirali i na vrijeme spriječili potencijalnu eksploataciju", kazao je globalni čelnik odjela za upravljanje rizikom u Airbnb-ju Nick Shapiro.

U Airbnb-ju objašnjavaju da će povezati svoju analizu rizika, koja uključuje provjeru svakog iznajmljivača i gosta i proučavanje fotografija kako bi se uočili eventualni znakovi eksploatacije, s podacima i spoznajama Polarisa.

Ta je udruga u Sjedinjenim Državama uspostavila besplatnu telefonsku liniju za žrtve trgovine ljudima. U razdoblju od siječnja 2015. do rujna 2017. godine identificirali su najmanje 2.680 žrtava trgovanja ljudima koje su bili smještene u motelima i hotelima u SAD-u radi pružanja seksualnih usluga.

Potaknuti medijskim izvješćima o nicanju objekata za seksualne usluge koji bi se u kratkom roku otvarali i ponovo zatvarali, britanski parlamentarni zastupnici pokrenuli su prošle godine istragu o pojavi "provizornih bordela" na internetskim stranicama za najam smještaja, poput Airbnb-ja. Sličnu su taktiku navodno koristili i trgovci ljudima u SAD-u.

Airbnb-jeva inicijativa nadovezuje se na sličan potez digitalne platforme za usluge prijevoza Uber, koja je prošlog mjeseca objavila da će poučavati vozače u SAD-u kako detektirati trgovce ljudima i njihove žrtve među svojim klijentima.

"Ekonomija dijeljenja i kompanije poput Airbnb-ja nude nove mogućnosti za podizanje borbe protiv trgovine ljudima... na novu razinu", naglasio je Brandon Bouchard iz Polarisa u elektronskoj poruci za Reuters.

U Međunarodnoj organizaciji rada (ILO) i udruzi za ljudska prava Walk Free Foundation procjenjuju da je 2016. godine 25 milijuna ljudi širom svijeta bilo žrtvom prisilnog rada ili seksualne eksploatacije.

Tagovi: Airbnb, trgovina lojudima, iznajmljivanje apartmana
PROČITAJ I OVO
Optima Telekom ide dalje s realizacijom projekta besplatnog WiFi interneta diljem Hrvatske
PROJEKTI
Optima Telekom ide dalje s realizacijom projekta besplatnog WiFi interneta diljem Hrvatske
ZAGREB - Optima Telekom nastavlja s uspješnom digitalizacijom gradova i općina po Hrvatskoj, a zadnji projekti besplatnog WiFi interneta realizirani su u Rovinju, Metkoviću, Svetom Petru u Šumi, Gornjoj Vrbi, Stankovcima i Lovreću.
Njemačka želi tehnološki primat uz pomoć 5G
5G
Njemačka želi tehnološki primat uz pomoć 5G
BERLIN - Prije godinu dana, njemačka je telekomunikacijska agencija na aukciji podijelila prve frekvencije za 5G tehnologiju. Njih su dobile Deutsche Telekom, Telefonica i Vodafone te novaci 1 i 1 Drillisch. Za frekvencije je naplaćeno ukupno 6,55 milijardi eura.
Morgan Stanley i dalje optimističan prema dionicama Applea
ANALITIČARI
Morgan Stanley i dalje optimističan prema dionicama Applea
NEW YORK - Tehnološke dionice doživjele su oštar pad u rujnu, no ovaj tjedan je ipak donio njihov oporavak.
Amerika uvela sankcije kineskom SMIC-u
SANKCIJE
Amerika uvela sankcije kineskom SMIC-u
WASHINGTON - Američko Ministarstvo trgovine uvelo je sankcije najvećem kineskom proizvođaču čipova SMIC-u, objavio je danas Financial Times.
Mađarska pretrpjela jedan od najsnažnijih hakerskih napada
HAKERI
Mađarska pretrpjela jedan od najsnažnijih hakerskih napada
BUDIMPEŠTA - Mađarske financijske institucije i telekomunikacijska infrastruktura u četvrtak su pretrpjele snažan kibernetički napad s računalnih servera lociranih u Rusiji, Kini i Vijetnamu, objavila je u subotu telekomunikacijska tvrtka Magyar Telekom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE