GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Airbnb, Booking, Expedia Group i Tripadvisor dostavljat će podatke o rezervacijama i noćenjima Eurostatu

Airbnb, Booking, Expedia Group i Tripadvisor dostavljat će podatke o rezervacijama i noćenjima Eurostatu
PODACI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2020 / 17:43
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Globalne internetske rezervacijske platforme Airbnb, Booking, Expedia Group i Tripadvisor dostavljat će Eurostatu podatke o turistima i noćenjima u smještaju za kraći boravak koji se nudi u EU-u putem tih platformi, a Eurostat očekuje da bi prva takva statistika mogla biti objavljena u drugom dijelu godine.

Objavili su to iz Eurostata i Europske komisije (EK), koja je s te četiri "platforme za zajedničku ekonomiju" ovog tjedna postigla sporazum o razmjeni podataka, pri čemu je sporazum potpisan između svake platforme i Eurostata.

Na temelju sporazuma, Eurostat i EK očekuju redovne i pouzdane podatke koji će uključivati broj turista i noćenja, a podaci će se prikupljati na razini općina/gradova.

"U svemu tome će biti zaštićena privatnost građana, turista i domaćina, u skladu s važećim EU-ovim zakonodavstvom, a podacima se neće moći identificirati pojedini građani ili vlasnici nekretnina", poručuju iz Eurostata.

Izvještavaju kako je dogovoreno da će se podaci statistički provjeravati, te da će ih Eurostat objediniti i objaviti za sve države članice, kao i za pojedine regije i gradove.

U povodom sporazuma, povjerenik EK-a za unutarnje tržište Thierry Breton istaknuo je važnost turizma kao ključne gospodarske aktivnosti u Europi, u sklopu koje i kratkoročni najam smještaja nudi prikladna rješenja za turiste i nove izvore prihoda, ali donosi i određenu zabrinutost zbog utjecaja na lokalne zajednice.

"Prvi put dobivamo pouzdane podatke koji će nas informirati o tome kako je to u gradovima diljem Europe, čime možemo pomoći lokalnim zajednicama da se nose s izazovima koje donose takve platforme i brze promjene zajedničke ekonomije", ocijenio je Breton.

Povjerenik EK-a za gospodarstvo Paolo Gentiloni ističe kako je riječ o važnoj prekretnici za podršku Eurostata javnim vlastima koje traže podatke o uslugama kratkoročnog smještaja za kreiranje i oblikovanje svojih politika.

U pozadini sporazuma EK i Eurostata s četiri platforme je ekonomija dijeljenja koja pokriva velik broj sektora i brzo raste u Europi, istodobno donoseći u pojedinim destinacijama, većinom velikim gradovima, i određene probleme sa smještajem za dugoročni najam.

Istraživanje Eurostata o tome iz 2019. pokazalo je da 21 posto građana EU-a koristi ili je koristilo neku web stranicu ili aplikaciju za smještaj kod drugih osoba, a osam oosto ih je to činilo za usluge prijevoza.

Tagovi: Airbnb, Booking, Expedia Group, Thierry Breton, Tripadvisor, Eurostat, putovanja, turizam
PROČITAJ I OVO
Hrvatska na 43. mjestu među 63 države u svijetu po digitalnoj konkurentnosti
RANGIRANJA
Hrvatska na 43. mjestu među 63 države u svijetu po digitalnoj konkurentnosti
ZAGREB - Hrvatska je na svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti za 2022. među 63 države zauzela 43. mjesto, što je rast za 12 mjesta, izvijestili su u srijedu iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK) prenoseći podatke Svjetskog centra za konkurentnost (WCC) po kojima su prve tri zemlje na ljestvici Danska, SAD i Švedska.
Hrvatska ima najviši indeks digitalnih plaćanja u regiji
PLAĆANJA
Hrvatska ima najviši indeks digitalnih plaćanja u regiji
ZAGREB – Indeks digitalnih plaćanja za Hrvatsku za 2021. godinu iznosio je 61 na ljestvici do 100, što je najviši rezultat od svih država koje ulaze u opseg DPI-a (Austrija, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Rumunjska i Srbija), pokazalo je izvješće koje je predstavio Mastercard.
NASA-ina letjelica pogodila asteroid u pokušaju da mu promijeni putanju
DART
NASA-ina letjelica pogodila asteroid u pokušaju da mu promijeni putanju
WASHINGTON - NASA-ina svemirska letjelica namjerno se zabila u asteroid u pokušaju da promijeni njegovu putanju, označavajući prvi obrambeni test te vrste.
Google i europski telekomi u sporu oko troškova novih mobilnih mreža
SUKOBI
Google i europski telekomi u sporu oko troškova novih mobilnih mreža
BRUXELLES – Google je u ponedjeljak otklonio pozive europskih telekomunikacijskih kompanija da preuzme dio troškova gradnje novih mobilnih mreža, naglasivši da su već uložili milijune u internetsku infrastrukturu.
HT na Biokovu postavio IoT uređaje za prikupljanje meteoroloških podataka
PODACI
HT na Biokovu postavio IoT uređaje za prikupljanje meteoroloških podataka
BRELA - Hrvatski Telekom je uz pomoć HGSS stanice Split i Parka prirode Biokovo te u suradnji s alpinistom Stipom Božićem, postavio na lokaciji planinarskog skloništa Pakline na Biokovu IoT mjerne uređaje za prikupljanje meteoroloških podatka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE