GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Airbnb, Booking, Expedia Group i Tripadvisor dostavljat će podatke o rezervacijama i noćenjima Eurostatu

Airbnb, Booking, Expedia Group i Tripadvisor dostavljat će podatke o rezervacijama i noćenjima Eurostatu
PODACI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2020 / 17:43
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Globalne internetske rezervacijske platforme Airbnb, Booking, Expedia Group i Tripadvisor dostavljat će Eurostatu podatke o turistima i noćenjima u smještaju za kraći boravak koji se nudi u EU-u putem tih platformi, a Eurostat očekuje da bi prva takva statistika mogla biti objavljena u drugom dijelu godine.

Objavili su to iz Eurostata i Europske komisije (EK), koja je s te četiri "platforme za zajedničku ekonomiju" ovog tjedna postigla sporazum o razmjeni podataka, pri čemu je sporazum potpisan između svake platforme i Eurostata.

Na temelju sporazuma, Eurostat i EK očekuju redovne i pouzdane podatke koji će uključivati broj turista i noćenja, a podaci će se prikupljati na razini općina/gradova.

"U svemu tome će biti zaštićena privatnost građana, turista i domaćina, u skladu s važećim EU-ovim zakonodavstvom, a podacima se neće moći identificirati pojedini građani ili vlasnici nekretnina", poručuju iz Eurostata.

Izvještavaju kako je dogovoreno da će se podaci statistički provjeravati, te da će ih Eurostat objediniti i objaviti za sve države članice, kao i za pojedine regije i gradove.

U povodom sporazuma, povjerenik EK-a za unutarnje tržište Thierry Breton istaknuo je važnost turizma kao ključne gospodarske aktivnosti u Europi, u sklopu koje i kratkoročni najam smještaja nudi prikladna rješenja za turiste i nove izvore prihoda, ali donosi i određenu zabrinutost zbog utjecaja na lokalne zajednice.

"Prvi put dobivamo pouzdane podatke koji će nas informirati o tome kako je to u gradovima diljem Europe, čime možemo pomoći lokalnim zajednicama da se nose s izazovima koje donose takve platforme i brze promjene zajedničke ekonomije", ocijenio je Breton.

Povjerenik EK-a za gospodarstvo Paolo Gentiloni ističe kako je riječ o važnoj prekretnici za podršku Eurostata javnim vlastima koje traže podatke o uslugama kratkoročnog smještaja za kreiranje i oblikovanje svojih politika.

U pozadini sporazuma EK i Eurostata s četiri platforme je ekonomija dijeljenja koja pokriva velik broj sektora i brzo raste u Europi, istodobno donoseći u pojedinim destinacijama, većinom velikim gradovima, i određene probleme sa smještajem za dugoročni najam.

Istraživanje Eurostata o tome iz 2019. pokazalo je da 21 posto građana EU-a koristi ili je koristilo neku web stranicu ili aplikaciju za smještaj kod drugih osoba, a osam oosto ih je to činilo za usluge prijevoza.

Tagovi: Airbnb, Booking, Expedia Group, Thierry Breton, Tripadvisor, Eurostat, putovanja, turizam
PROČITAJ I OVO
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE