GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AI stručnjaci kratkim priopćenjem upozorili na prijetnju te tehnologije

AI stručnjaci kratkim priopćenjem upozorili na prijetnju te tehnologije
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2023 / 13:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Priopćenje od samo jedne rečenice s potpisima stotinjak stručnjaka za umjetnu inteligenciju, uključujući Sama Altmana čija je tvrtka stvorila ChatGPT, upozorilo je kako razmatranje rizika od te tehnologije mora biti „globalni prioritet poput drugih prijetnji društvu kao što su pandemije i nuklearni rat“.

ChatGPT, trenutno najrašireniji alat umjetne inteligencije (AI), sposoban je po uputama korisnika generirati eseje, poeme i odgovarati na njihova pitanja o bilo kojoj temi.

Velik uspjeh tog programa potaknuo je 'zlatnu groznicu' milijardi dolara investicija u područje AI-ja, no kritičari i stručnjaci upozoravaju na njegove opasnosti.

Raširena je zabrinutost da bi 'chatbotovi' mogli preplaviti internet dezinformacijama, da će pristrani algoritmi stvarati rasistički sadržaj ili da će AI automatizacija dokrajčiti niz industrija.

„Izbjegavanje prijetnje od izumiranja zbog umjetne inteligencije trebao bi biti globalni prioritet poput drugih prijetnji društvu kao što su pandemije i nuklearni rat“, priopćenje je objavljeno na stranici američkog neprofitnog Centra za AI sigurnost.

Potpisalo ga je više od stotinu stručnjaka za AI, ali i drugih javnih ličnosti poput bivše estonske predsjednice Kersti Kaljulaid ili glazbenice Grimes, bivše supruge Elona Muska. Među potpisnicima su i stručnjaci tvrtki poput Googlea i Microsofta.

Centar ističe da je cilj „sažetog priopćenja“ pokretanje rasprave o opasnostima tehnologije.

Dio potpisnika, poput Geoffreya Hintona koji je ranije razvijao tehnologiju za podlogu mnogih AI sustava, i ranije su davali slična upozorenja.

Najviše ih brine razvoj takozvane opće umjetne inteligencije (AGI), što je širok termin za trenutak kad će strojevi postati sposobni programirati sami sebe i obavljati širok raspon djelatnosti.

Stručnjaci strahuju da ljudi tada više neće imati kontrolu nad tim superinteligentnim strojevima što bi moglo imati katastrofalne posljedice na život na Zemlji.

Tagovi: umjetna inteligencija, Chatgpt
PROČITAJ I OVO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE