GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AI robot o teškim temama u alternativnoj božićnoj poruci

AI robot o teškim temama u alternativnoj božićnoj poruci
TEŠKE TEME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.12.2022 / 08:35
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Jedan od najnaprednijih svjetskih AI robota pozabavio se temama kao što su rat u Ukrajini, smrt kraljice Elizabete II i klimatske promjene u "alternativnoj božićnoj poruci" britanskog Channela 4.

U televizijskom obraćanju koje je uslijedilo nakon godišnjeg božićnog govora kralja Karla III., AI robot po imenu Ameca - kojeg je razvila britanska tvrtka Engineered Arts sa sjedištem u Cornwallu - govorio je o usponima i padovima u 2022. godini. Riječ je o robotu koji je sposoban za ultrarealistične reakcije te se može nasmiješiti ili namrštiti, treptati, pa čak i namigivati.

U govoru koji je emitiran na Božić, robot je rekao: “Gledam na događaje ove godine s divljenjem i zabrinutošću. Istina je da su mnoge pojave 2022. bile negativne prirode. Vidjeli smo kako ljudi na vlasti podliježu antisemitizmu, korupciji i mržnji. Vidjeli smo kako je narod Ukrajine podvrgnut invaziji i raseljavanju od strane Rusije."

“Vidjeli smo smrt voljene kraljice Elizabete II. i vidjeli smo kako svijet politike postaje sve kaotičniji u njezinoj odsutnosti. Da ne spominjemo utjecaj pandemije na mentalno zdravlje, rastuću nejednakost između bogatih i siromašnih i sve ekstremnije vremenske uvjete uzrokovane klimatskim promjenama”, rekao je Ameca.

Njegov alternativni božićni govor nije napisao čovjek, već je korišten AI softver koji je generirao odgovore iz milijuna različitih unosa kako bi dao odgovor sličan ljudskom.

Ameca osim negativnosti vidi i tračak nade, te je pozvao ljude da iskoriste ovaj trenutak kao priliku "za stvaranje svjetlije budućnosti", te priliku "za učenje i promjenu načina na koji gledamo na svijet".

Glavni direktor sadržaja Channela 4 Ian Katz rekao je: "Dok gledamo u budućnost u kojoj će umjetna inteligencija imati sve značajniju ulogu u našim životima, Amecina 'alternativna božićna poruka' živopisna je ilustracija i moći i ograničenja ove tehnologije. Unatoč Amecinim nevjerojatno realističnim izrazima lica, pretpostavljam da će većina gledatelja otići uvjerena da ljude neće uskoro zamijeniti AI roboti."

Tagovi: Engineered Arts, AI robot, robot Ameca
PROČITAJ I OVO
Italija blokirala ChatGPT
POTEZI
Italija blokirala ChatGPT
RIM - Talijanska državna agencija za privatnost i zaštitu podataka blokirala je upotrebu jezičnog modela ChatGPT, aplikacije utemeljene na umjetnoj inteligenciji (AI), jer "ne poštuje podatke korisnika" i ne može verificirati dob korisnika, javlja AFP.
Potonula dobit Huaweija u 2022.
TEŽAK PAD
Potonula dobit Huaweija u 2022.
ZAGREB - Huawei je u 2022. imao snažan padu dobiti i stagnaciju prihoda pod pritiskom otežane opskrbe čipovima zbog američkih ograničenja i pojačanih ulaganja u istraživanje i razvoj.
Span preuzeo GT Tarkvaru, vodećeg estonskog Microsoft partnera
AKVIZICIJE
Span preuzeo GT Tarkvaru, vodećeg estonskog Microsoft partnera
ZAGREB - Procijenjena vrijednost transakcije iznosi 11.4 milijuna eura pri čemu je dio kupoprodajne cijene koji ovisi o poslovnim rezultatima društva GT Tarkvara u 2023. i 2024. godini podložan usklađenju.
UNESCO poziva na stroža etička pravila za umjetnu inteligenciju
APEL
UNESCO poziva na stroža etička pravila za umjetnu inteligenciju
NEW YORK - UNESCO je pozvao vlade da provedu strože etičke smjernice za umjetnu inteligenciju (AI), reagirajući na apel više od tisuću stručnjaka koji su tražili moratorij na nove sustave umjetne inteligencije.
Otvoren Samsung premium servisni centar u Arena Parku u Zagrebu
ŠIRENJE
Otvoren Samsung premium servisni centar u Arena Parku u Zagrebu
ZAGREB - Tvrtke Samsung Electronics i Smart Smart d.o.o. otvorile su novi premium servisni centar unutar Arena Parka, na adresi Jaruščica 4 u Zagrebu, neposredno pokraj Arena Centra. Korisnicima su svaki dan od 9 do 21 sat omogućene brojne usluge i pogodnosti – od brzog servisa unutar sat vremena pa sve do savjetovanja i kupnje dodatne opreme za uređaje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE