GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Adobe preuzima Figmu za 20 milijardi dolara

Adobe preuzima Figmu za 20 milijardi dolara
MEGA DEAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2022 / 16:57
Autor: SEEbiz
SAN FRANCISCO - Adobe Inc će kupiti startup Figma za oko 20 milijardi dolara u svom najvećem preuzimanju u povijesti.

Dogovor o gotovini i dionicama dat će Adobeu vlasništvo nad tvrtkom čiju online platformu za suradnju za dizajne i brainstorming koriste tvrtke u rasponu od Zoom Video Communications do AirBnBa i Coinbasea.

"Kombinacija Adobea i Figme je transformacijska i ubrzat će našu viziju suradničke kreativnosti", izjavio je izvršni direktor Adobea Shantanu Narayen u izjavi.

Adobe je akvizicijama posljednjih godina izoštrio svoj fokus na prostor alata za suradnju. Kupio je platformu za upravljanje radom Workfront 2020. i platformu za video suradnju temeljenu na oblaku Frame.io prošle godine.

Ipak, dionice Adobea su pale 13% u ranom trgovanju. Neki analitičari ukazali su na veličinu posla koji bi mogao zahtijevati od Adobea da se zaduži. Tvrtka je imala novac i novčane ekvivalente od 3,87 milijardi dolara od 2. rujna.

"Razočarani smo cijenom plaćenom za tvrtku (Figma)", rekao je David Wagner, portfeljski menadžer i analitičar kapitala u Aptus Capital Advisors koji posjeduje 1,5% udjela u Adobeu.

"Obično nije dobar znak kada tvrtka mora kupiti da bi obranila udio. To nije održivo rješenje."

Prošlomjesečno izvješće CNBC-a kaže da tisuće zaposlenika Microsofta koriste Figmu, stavljajući pritisak na bliske odnose softverskog diva s Adobeom. Distribucija na strojevima koji rade na Windowsima pomogla je Adobeu da postane sveprisutan, a tvrtke također sinkroniziraju svoje proizvode na više platformi.

Očekuje se da će se ugovor zaključiti 2023., a Figmu sa sjedištem u San Franciscu i dalje će voditi suosnivač i izvršni direktor Dylan Field. Obje kompanije će morati platiti naknadu za raskid ugovora od milijardu dolara ako odustanu od ugovora.

U međuvremenu, Adobeova prognoza prihoda za četvrto tromjesečje od 4,52 milijarde dolara bila je ispod 4,58 milijardi dolara koliko su procijenili analitičari, prema podacima Refinitiva.

Dobit u trećem tromjesečju također je pala za gotovo 6%, odražavajući udar jačeg dolara i viših troškova.

Tagovi: Adobe, Figma, Zoom, Coinbase, Photoshop, Airbnb
PROČITAJ I OVO
Microsoft planira organizirati konferenciju u Bonnu za partnere u AI
PLANOVI
Microsoft planira organizirati konferenciju u Bonnu za partnere u AI
BONN - Američka tehnološka kompanija Microsoft planira u svibnju organizirati međunarodnu partnersku konferenciju u njemačkom gradu Bonnu.
Gaming industrija u Srbiji lani ostvarila 175 milijuna eura prihoda
RAST
Gaming industrija u Srbiji lani ostvarila 175 milijuna eura prihoda
BEOGRAD - Srbijanska gaming industrija lani je zaradila više od 175 milijuna eura, što je 17 posto više nego 2022. godine, pokazuje istraživanje Udruženja industrije videoigara Srbije (SGA), čiji su rezultati predstavljeni u Privrednoj komori Srbije (PKS).
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE