GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Adobe preuzima Figmu za 20 milijardi dolara

Adobe preuzima Figmu za 20 milijardi dolara
MEGA DEAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2022 / 16:57
Autor: SEEbiz
SAN FRANCISCO - Adobe Inc će kupiti startup Figma za oko 20 milijardi dolara u svom najvećem preuzimanju u povijesti.

Dogovor o gotovini i dionicama dat će Adobeu vlasništvo nad tvrtkom čiju online platformu za suradnju za dizajne i brainstorming koriste tvrtke u rasponu od Zoom Video Communications do AirBnBa i Coinbasea.

"Kombinacija Adobea i Figme je transformacijska i ubrzat će našu viziju suradničke kreativnosti", izjavio je izvršni direktor Adobea Shantanu Narayen u izjavi.

Adobe je akvizicijama posljednjih godina izoštrio svoj fokus na prostor alata za suradnju. Kupio je platformu za upravljanje radom Workfront 2020. i platformu za video suradnju temeljenu na oblaku Frame.io prošle godine.

Ipak, dionice Adobea su pale 13% u ranom trgovanju. Neki analitičari ukazali su na veličinu posla koji bi mogao zahtijevati od Adobea da se zaduži. Tvrtka je imala novac i novčane ekvivalente od 3,87 milijardi dolara od 2. rujna.

"Razočarani smo cijenom plaćenom za tvrtku (Figma)", rekao je David Wagner, portfeljski menadžer i analitičar kapitala u Aptus Capital Advisors koji posjeduje 1,5% udjela u Adobeu.

"Obično nije dobar znak kada tvrtka mora kupiti da bi obranila udio. To nije održivo rješenje."

Prošlomjesečno izvješće CNBC-a kaže da tisuće zaposlenika Microsofta koriste Figmu, stavljajući pritisak na bliske odnose softverskog diva s Adobeom. Distribucija na strojevima koji rade na Windowsima pomogla je Adobeu da postane sveprisutan, a tvrtke također sinkroniziraju svoje proizvode na više platformi.

Očekuje se da će se ugovor zaključiti 2023., a Figmu sa sjedištem u San Franciscu i dalje će voditi suosnivač i izvršni direktor Dylan Field. Obje kompanije će morati platiti naknadu za raskid ugovora od milijardu dolara ako odustanu od ugovora.

U međuvremenu, Adobeova prognoza prihoda za četvrto tromjesečje od 4,52 milijarde dolara bila je ispod 4,58 milijardi dolara koliko su procijenili analitičari, prema podacima Refinitiva.

Dobit u trećem tromjesečju također je pala za gotovo 6%, odražavajući udar jačeg dolara i viših troškova.

Tagovi: Adobe, Figma, Zoom, Coinbase, Photoshop, Airbnb
PROČITAJ I OVO
Hrvatska na 43. mjestu među 63 države u svijetu po digitalnoj konkurentnosti
RANGIRANJA
Hrvatska na 43. mjestu među 63 države u svijetu po digitalnoj konkurentnosti
ZAGREB - Hrvatska je na svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti za 2022. među 63 države zauzela 43. mjesto, što je rast za 12 mjesta, izvijestili su u srijedu iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK) prenoseći podatke Svjetskog centra za konkurentnost (WCC) po kojima su prve tri zemlje na ljestvici Danska, SAD i Švedska.
Hrvatska ima najviši indeks digitalnih plaćanja u regiji
PLAĆANJA
Hrvatska ima najviši indeks digitalnih plaćanja u regiji
ZAGREB – Indeks digitalnih plaćanja za Hrvatsku za 2021. godinu iznosio je 61 na ljestvici do 100, što je najviši rezultat od svih država koje ulaze u opseg DPI-a (Austrija, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Rumunjska i Srbija), pokazalo je izvješće koje je predstavio Mastercard.
NASA-ina letjelica pogodila asteroid u pokušaju da mu promijeni putanju
DART
NASA-ina letjelica pogodila asteroid u pokušaju da mu promijeni putanju
WASHINGTON - NASA-ina svemirska letjelica namjerno se zabila u asteroid u pokušaju da promijeni njegovu putanju, označavajući prvi obrambeni test te vrste.
Google i europski telekomi u sporu oko troškova novih mobilnih mreža
SUKOBI
Google i europski telekomi u sporu oko troškova novih mobilnih mreža
BRUXELLES – Google je u ponedjeljak otklonio pozive europskih telekomunikacijskih kompanija da preuzme dio troškova gradnje novih mobilnih mreža, naglasivši da su već uložili milijune u internetsku infrastrukturu.
HT na Biokovu postavio IoT uređaje za prikupljanje meteoroloških podataka
PODACI
HT na Biokovu postavio IoT uređaje za prikupljanje meteoroloških podataka
BRELA - Hrvatski Telekom je uz pomoć HGSS stanice Split i Parka prirode Biokovo te u suradnji s alpinistom Stipom Božićem, postavio na lokaciji planinarskog skloništa Pakline na Biokovu IoT mjerne uređaje za prikupljanje meteoroloških podatka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE