GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

A1 Hrvatska investira u gradnju i modernizaciju optičke mreže

A1 Hrvatska investira u gradnju i modernizaciju optičke mreže
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2021 / 12:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB – A1 Hrvatska nastavlja gradnju optičke mreže na kojoj već sada omogućava superbrzi Internet do 1Gbit/s, a ove će godine obuhvatiti novih 30.000 kućanstava.

Započeli su prvi radovi na gradnji u zagrebačkim naseljima Črnomerec, Sesvete i Stenjevec te gradovima Zadru i Umagu. Uz navedeno, ove će godine započeti radovi u Solinu, Kaštelima i Ivanić Gradu, sufinancirani bespovratnim EU sredstvima.

U više od 55 gradova diljem Hrvatske najmodernijom fiksnom infrastrukturom pokriveno je 550.000 kućanstava. Na optičkom pristupu A1 korisnici prvi su u Hrvatskoj dobili brzine pristupa internetu do 1 Gbit/s, dok je na hibridno-optičkom (HFC) pristupu već u osnovnom paketu omogućena brzina od 200 Mbit/s. Ove će godine A1 optičkom mrežom biti obuhvaćeno još 30.000 kućanstava. Među prvima su 2.500 kućanstava na području zagrebačkih naselja Črnomerec, Sesvete i Stenjevec te po 1.000 kućanstava u Zadru i Umagu.

„Na vrijeme smo prepoznali važnost ulaganja u gradnju optičke mreže tako da danas možemo govoriti iz pozicije lidera u broju kućanstava te kvaliteti i brzinama koje pružamo u fiksnoj mreži. Nastavak takve strategije je implementacija 10G GPON (Gigabit Passive Optical Networks) tehnologije, zadnjeg iskoraka u tehnologiji optičkih mreža s kojom krećemo ove godine“, objašnjava Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska te dodaje:

„Optička mreža preduvjet je za najbolje korisničko iskustvo, ali i infrastrukturna osnova za stvaranje 5G mreže gigabitnih brzina i minimalne latencije. Ako želimo imati napredno digitalno društvo, pametna rješenja koja nam olakšavaju posao i život, djecu koja uče vještine budućnosti, ključna je najmodernija telekomunikacijska infrastruktura“.

Osim samostalne gradnje optičke infrastrukture, kompanija ove godine započinje i s pokrivanjem 45.000 kućanstava na širem području Solina, Kaštela i Ivanić Grada. Radovi se sufinanciraju EU bespovratnim sredstvima, a bit će završeni do kraja 2023. godine.

„Cilj nam je u iduće tri godine dosegnuti 700 tisuća kućanstava s optičkom mrežom. Osim što gradimo, ulažemo i u modernizaciju fiksne mreže te ćemo uskoro dodatno potvrditi najbolje korisničko iskustvo još većim brzinama i kvalitetnijom fiksnom mrežom“, istaknuo je Vladimir Skender, direktor razvoja i planiranja mreže A1 Hrvatska.

A1 Hrvatska raspolaže s ukupno 14 tisuća kilometara gradske i međugradske optičke mreže. Daljnjim razvojem optičke infrastrukture i prave 5G mreže gigabitnih brzina kompanija ostaje posvećena digitalizaciji Hrvatske.

Tagovi: A1 Hrvatska, optička mreža, Vladimir Skender, Tomislav Makar, Črnomerec, Stenjevec
PROČITAJ I OVO
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
ISTRAGA
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
BRUXELLES - Europska unija u ponedjeljak je otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete, u svojoj prvoj istrazi prema novom novom tehnološkom zakonodavstvu Zakona o digitalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE