GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

5G tehnologija donosi razvoj pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti

5G tehnologija donosi razvoj pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti
RAZVOJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2020 / 17:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nedavno je i u Hrvatsku stigla peta generacija mobilne mreže: to je tehnologija budućnosti koja donosi revolucionarne promjene u zdravstvu, prometu, školstvu, poljoprivredi, energetici, čitavim gospodarstvima, a potencijalno bi mogla biti značajna kao i otkriće struje ili prvi automobil.

Proteklu je godinu obilježio eksponencijalni rast 5G tehnologije i poslovnih aplikacija, a globalna konzultantska tvrtka STL Partners procijenila je da će 5G povećati globalni BDP za 1,4 bilijuna američkih dolara do 2030. godine.

„Komercijalni početak rada 5G mreže je velika prekretnica za Hrvatski Telekom, ali i za Hrvatsku jer s 5G mrežom stvaramo prilike za brojne inovacije koje će omogućiti gospodarski i društveni razvoj“, izjavio je prigodom početka komercijalnog rada 5G mreže Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Sasvim je jasno da smo na pragu četvrte industrijske revolucije koja nam stiže širenjem 5G mreža i popratne tehnologije.
Osim toga, pandemija koronavirusa naglasila je ključnu ulogu ICT infrastrukture za oporavak gospodarstva te je istaknula potrebu za otvorenom suradnjom i hrabrim usvajanjem novih tehnologija.

5G tehnologija omogućuje tri osnovne stvari: brži i bolji pristup internetu, brži odaziv mreže te osjetno veću povezanost velikog broja uređaja, a što je preduvjet za razvoj pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti.

„5G mrežu želimo učiniti dostupnom u svim dijelovima Hrvatske. Upravo zbog toga smo novi 5G iskorak napravili u sedam slavonskih gradova i Varaždinu. 5G je nova inovacijska platforma koja će omogućiti punu digitalizaciju u području proizvodnje, logistike i poljoprivrede te omogućiti daljnji razvoj digitalnih usluga za javnu upravu i zdravstvo“, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Kao najveći privatni investitor u digitalizaciju, Hrvatski Telekom je samo u posljednjih pet godina uložio 8,5 milijardi kuna u infrastrukturu, modernizaciju mreže, kvalitetu usluge i razvoj proizvoda te je nastavio provoditi digitalizaciju kao temelj budućeg rasta, ne samo nastavljajući ulagati, već i povećavši ulaganja u prvih devet mjeseci 2020. u odnosu na prošlu godinu.

Uz to, Hrvatski Telekom je pojačao aktivnosti u izgradnji širokopojasne infrastrukture u lokalnim zajednicama diljem Hrvatske, a koje se izvode uz podršku EU fondova. Hrvatski Telekom izabran je za čak 13 područja diljem Hrvatske u kojima će se izgradnjom mreže sljedeće generacije i osiguranjem ultrabrzog širokopojasnog pristupa mrežnoj infrastrukturi za dodatnih 149.000 privatnih, poslovnih i javnih korisnika u udaljenim, rijetko naseljenim i slabije razvijenim područjima Hrvatske omogućiti digitalizacija. I u izazovnim gospodarskim vremenima Hrvatski Telekom ostaje usredotočen na provedbu plana ulaganja u kvalitetu mreže, uvođenje optičke infrastrukture i razvoj 5G tehnologije.

I na kraju, ali ne i najmanje važno: suradnja Hrvatskog Telekoma s lokalnom vlasti dobar je primjer kako privatni sektor na najbolji način može pomoći u digitalizaciji Hrvatske. Lokalna zajednica, s druge strane, suradnjom s partnerima poput HT-a dobiva poticaj u poduzetništvu i stimulaciju gospodarske djelatnosti. Dokazuje to i analiza Ekonomskog instituta Zagreb, koja kaže kako udvostručenje brzine interneta u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj može dovesti do osnivanja prosječno 10 novih kompanija, otvaranja 811 novih poslova, povećanja produktivnosti kompanija za dodatnih 364.000 kuna po zaposlenom te generiranja 420 milijuna novih izvoznih prihoda.

5G mreža s današnjim danom dostupna je u 17 gradova: Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Samoboru, Svetoj Nedelji, Našicama, Požegi, Varaždinu, Vinkovcima, Virovitici, Vukovaru, Županji, Bjelovaru, Koprivnici i Jastrebarskom te pokriva 1,2 milijun stanovnika Hrvatske.

Tagovi: 5G tehnologija, Hrvatski Telekom, Kostas Nebis, Boris Drilo
PROČITAJ I OVO
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE