GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

5G mreža čak 90% energetski efikasnija od LTE-a

5G mreža čak 90% energetski efikasnija od LTE-a
IZNENAĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2021 / 08:41
Autor: SEEbiz / Mreža
ZAGREB - Od uvođenja telekomunikacijske tehnologije u komercijalnu upotrebu s 1G mrežama prije nešto više od 30 godina pa do sada široko rasprostranjenih 4G mreža svaka nova generacija te tehnologije osim što je donosila nove i naprednije mogućnosti zahtijevala je i značajno veću potrošnju energije.

Mnogi koji koriste telekomunikacijsku tehnologiju obično i ne razmišljaju o potrošnji energije, nerijetko i kada su ekološki osvještani, jer se ona događa „negdje drugdje“ (na odašiljačima, podatkovnim centrima…). Mnogo više je tema samo zračenje korištenih uređaja, prije svega mobitela, i njihov mogući negativni utjecaj na korisnikovo zdravlje, a u zadnje vrijeme sve je aktualnija i problematika zračenja telekomunikacijskih odašiljača, piše Mreža.

Da bi se 5G u potpunosti implementirao, mora se implementirati gusta infrastruktura za bazne stanice i male stanice to jest odašiljače. Infrastruktura baznih stanica za potpunu implementaciju 5G-a mora biti značajno gušća nego u slučaju 4G mreža

Prema standardizaciji 5G-a od Međunarodne telekomunikacijske unije (International Telecommunication Union ITU) nova generacija telekomunikacijske tehnologije donosi poboljšani (bežični) mobilni pristup, daleko pouzdaniju komunikaciju s izrazito niskom latencijom, mogućnosti masovne povezivosti ne samo ljudi nego i strojeva, mnoštva senzora što bi sve slijedom dosadašnje logike razvoja telekomunikacijske tehnologije nužno trebalo donijeti značajniju potrošnju energenata.

Industrija informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) sa svojim naglim razvojem posljednjih nekoliko decenija postala je i značajan potrošač energenata i zagađivač okoliša, a očekuje se da će doseći 10% do 20% svjetske potrošnje električne energije 2030. godine. ICT industrija već sada ima isti ugljični otisak kao, na primjer, avioindustrija prije pandemije i u vrijeme njenog naglog rasta. Eksponencijalni rast podataka kako u podatkovnim centrima tako i u prometu ima istu takvu potrošnju energije.

Udio prometa i udio baznih stanica nije proporcionalan kada je u pitanju raspodjela prometa mrežom. 80% prometa općenito nosi 30% baznih stanica, a preostalih 70% baznih stanica nosi samo 20% prometa i njihova je iskorištenost slaba

Peta telekomunikacijska generacija predstavlja i evoluciju postojećih sustava, ali i revoluciju u zadovoljavanju novih potreba inovativnih usluga koje nude „vertikalna“ područja u telekomunikacijskom okruženju. Te „vertikale“ uključuju pametne domove i zgrade, pametne gradove, proširenu stvarnost, industrijsku automatizaciju, zdravstvo itd. od čega je realno očekivati veću potrošnju energije i sve negativniji utjecaj na okoliš.

Da bi se 5G u potpunosti implementirao, mora se implementirati gusta infrastruktura za bazne stanice i male stanice to jest odašiljače. Infrastruktura baznih stanica za potpunu implementaciju 5G-a mora biti značajno gušća nego u slučaju 4G mreža, od 4 /8 do 64/128 baznih stanica. Još će biti veće povećanje manjih odašiljača, s 1 do 3 na četvorni kilometar na 10 do 100 čvorova na istom prostoru, a svi oni troše energiju˛

No, prema procjenama stručnjaka i unatoč činjenici da 5G donosi i do 1.000 puta veći kapacitet prijenosa podataka, 10 do 100 puta više povezanih uređaja na istom području u odnosu na 4G mreže, 5 puta bržu uspostavu veze te niz drugih prednosti, a usto i mnogo gušću mrežu odašiljača, korištenje više frekvencijskog spektra kao i njegovu raznolikuju upotrebu najnovija tehnologija donosi uštedu energije, i to čak do 90 posto!

Zvuči paradoksalno da je ambicija 5G-a povećati upotrebu, brzinu i telekomunikacijske usluge, istovremeno smanjiti potrošnju energije. Taj je pristup energetske učinkovitosti posebno važan u sadašnjem okruženju, u kojem se Zemlja suočava s klimatskim promjenama, otpadom energije i materijala, zagađenjem i mnogim drugim ekološkim prijetnjama.

Naime, još je u samo početku standardizacije 5G tehnologije u prvim godinama druge decenije ovoga stoljeća kod ITU-a i 3GPP (3rd Generation Partnership Project) jedna od prioritetnih smjernica za 5G bila ambiciozno smanjenje ukupna potrošnja energije mreže, unatoč povećanom prometu i širenju usluga zbog njegove upotrebe za „vertikale“ i općenitog povećanja potrošnje podataka od povećanog broja korisnika.

Nakon niza studija i eksperimentalnih projekata napravljene su tehnološka, prije svega hardverska i softverska rješenja koja dovode do znatno manje potrošnje energije u baznim i malim stanicama racionalnijim korištenjem. Neka od tih rješenja su postavljanje odašiljača u tzv. stanje mirovanja ili korištenja s smanjenom snagom, razlikovanje opterećenja po danu i u noćnim satima, korištenje tehnologije masivnog MIMO-a s usmjerenim djelovanjem prema potrebi korisnika a ne prema svim korisnicima što također smanjuje potrošnju energije… Kod 4G mreža sada, na primjer, 80% prometa ide preko 30% baznih stanica, a preostalih 70% baznih stanica ima samo 20% prometa i njihova je iskorištenost slaba, no one rade i troše energiju na jednak način. Nove, naprednije mrežne infrastrukture to uveliko mijenjaju, osiguravaju pokrivenost tamo gdje je ona potrebna i koliko je potrebna. UZ takvo multipleksiranje mrežne infrastrukture značajne uštede energije postižu se i poboljšanim vijekom trajanja baterija i pomoćne opreme.

Tagovi: 5G mreža, LTE mreža, 5G tehnologija, 3rd Generation Partnership Project, energetska efikasnost, energetska učinkovitost
PROČITAJ I OVO
eBay dopustio prodaju NFT-a
ODLUKE
eBay dopustio prodaju NFT-a
NEW YORK - Ebay na svojoj platformi dopušta prodaju nezamjenjivih tokena (NFT) za digitalne kolekcionarstvo, poput trgovačkih kartica, slika i video isječaka, navodi Reuters.
Infobip priprema investicijsku rundu od 500 milijuna dolara
INVESTICIJE
Infobip priprema investicijsku rundu od 500 milijuna dolara
ZAGREB - Riječ je o pojedinačno najvećoj startup investiciji u Hrvatskoj, ali i jednoj od najvećih investicija u neku domaću tvrtku dosad.
Tehnološki divovi traže američke subvencije za proizvodnju čipova
SUBVENCIJE
Tehnološki divovi traže američke subvencije za proizvodnju čipova

NEW YORK - Skupina velikih tehnoloških tvrtki, uključujući Apple, Microsoft i Google, pridružila se vodećim proizvođačima čipova u formiranju lobističke grupe koja od Washingtona traži subvencije za proizvodnju čipova.

Američki državni odvjetnici pozivaju Facebook da odustane od dječjeg Instagrama
POZIV
Američki državni odvjetnici pozivaju Facebook da odustane od dječjeg Instagrama
WASHINGTON - Američko Nacionalno udruženje državnih odvjetnika (NAAG) pozvalo je Facebook da odustane od planova za pokretanje verzije Instagrama za djecu mlađu od 13 godina "Instagram Kids", pozivajući se na zabrinutost zbog sigurnosti i dobrobiti djece i štetu koju im društvene mreže mogu nanijeti.
JPMorgan: Kineske tehnološke dionice i dalje su dobra oklada
ANALITIČARI
JPMorgan: Kineske tehnološke dionice i dalje su dobra oklada
NEW YORK - Kineske tehnološke dionice i dalje su dobra oklada bez obzira na nesigurnosti zbog pritiska regulatora, kaže Howard Wang, šef odjela za kinesko tržište u JPMorgan Asset Managementu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE