GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zvonimir Boban preuzima jedinstveni posao unutar UEFA-e

Zvonimir Boban preuzima jedinstveni posao unutar UEFA-e
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2021 / 20:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U utorak, 20. travnja, Zvonimir Boban će biti i službeno postati šef nogometa, odnosno 'chief of football UEFA'.

Velikom željom i konkretnim djelovanjem predsjednika Aleksandera Čeferina, UEFA će tako dobiti prvog šefa nogometa u povijesti. Činjenica da je u pitanju bivši veliki nogometaš, toj odluci čelnog čovjeka UEFA-e daje posebnu dimenziju, pišu Sportske novosti.

Nema dvojbe da je to za Bobana (53) još jedno ogromno priznanje, nakon što je od ožujka 2016. do ljeta 2019. godine obavljao gotovo istovrsnu odgovornu funkciju u FIFA-i. Kako je radio u svjetskoj Kući nogometa, kao desna ruka predsjednika Giannia Infantina, možda najbolju ocjenu daje i ova inicijativa Čeferina.

Slovenski je odvjetnik upravo 2016. godine postao čelnik UEFA-e i u mnoštvo navrata bio je u institucionalnim suradnjama i kontaktima s FIFA-om, odnosno Zvonimirom Bobanom. Podsjetimo se, u vrijeme kada je Boban bio sa Infantinom u FIFA-i krenule su velike reforme, od kojih je epohalna ona sa uvođenjem VAR-a. U nogometnim institucijama svi znaju da je upravo Zvone Boban bio glavni promotor uvođenja tehnologije kao asistencije sucima, te ju je osobno maksimalno nadgledao i u gotovo idealnom izdanju demonstracije njezine važnosti za nogomet afirmirao na SP-u u Rusiji. VAR je bio samo jedna i najznačajnija reforma, druge su vezane i za pravila igre, vraćanje kredibiliteta FIFA-i nakon godina afera i drugo...

U ljeti 2019. godine Boban se odazvao pozivu AC Milana, kluba u kojem je stekao svjetsku afirmaciju kao igrač i jedan od najtrofejnih stranaca u povijesti, te je preuzeo ulogu šefa nogometnog sektora. Zajedno sa Paolom Maldinijem prionuo je poslu i kroz podosta problema u dotadašnjoj politici selekcije u klubu, uspio je stabilizirati Milan i uz novog trenera Stefana Piolia složiti momčad koja će potpuno promijeniti, na bolje, zbilju velikog kluba posrnule natjecateljske i ine zbilje.

No, sa svojim stavovima, kojima je kanio vratiti nekadašnji sjaj i kredibilitet velikog Milana, naišao je na otpor američkih vlasnika, odveć koncentriranih na vođenje kluba kao tvrtke i po uzusima financijskog biznisa. Svjestan da mu rade iza leđa tako što u tajnosti dogovaraju druge trenere, igrače i uskraćuju dogovoreni proračun za pojačanje momčadi, Boban je o tome govorio u javnosti. To je izazvalo reakciju vlasnika kluba i došlo je do prekida suradnje nakon samo devet mjeseci. Zbog nezakonitog postupanja u jednostranom prekidu ugovora, milanski je sud dao za pravu Bobanu, koji je i zbog principa tužio klub, te je naloženo AC Milanu da mu mora platiti cijeli ugovor i odštetu, što je ukupno nešto više od 5 milijuna eura...

Nakon toga, svjestan svih vrijednosti koje Boban ima kao karizmatični nogometni čovjek, sa iskustvom vođenja u svjetskoj nogometnoj organizaciji, vrlo jasnim i dosljednim stavovima, ali i dovoljno diplomatski nastrojenim kada su nužni kompromisi u općem nogometnom interesu, Aleksander Čeferin pozvao ga je da mu se pridruži u UEFA-i.

Slovenac je 2019. godine dobio novi mandat kao predsjednik UEFA-e, do 2023. godine. Pred europskom Kućom nogometa su velike reforme u klupskim natjecanjima, izazovi novih vremena, pandemijskih ograničenja i prilagodbi, odnosno puno novih epohalnih situacija, te je Čeferin iskazao mudrost kada je odlučio pojačati svoj team.

Bobanu je praktično "skrojena" dužnost glavnog šefa svih nogometnih pitanja i to je direktno odluka Čeferina. Boban će biti dio Ureda predsjednika, uz velike ovlasti i odgovornosti, kao što je to bio i u FIFA-i. Tako će Hrvatska, o kojoj Čeferin očito ima veliko mišljenje (govorimo o nogometnom respektu), ali mu je i osobno draga, jer mjesec dana svake godine boravi na Hvaru, imati u novom sazivu UEFA vlade i člana Izvršnog komiteta, Davora Šukera, a sada i drugog predstavnika, Bobana, šefa nogometa...

Tagovi: Zvonimir Boban, UEFA, Aleksander Čeferin, AC Milan, Davor Šuker
PROČITAJ I OVO
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
RIJEČ AUTORITETA
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
TORINO - Legendarni hrvatski nogometaš Alen Bokšić rijetko se pojavljuje u medijima pa stoga svaka njegova riječ ima težinu jer ipak je ostavio dubok trag kao igrač.
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
HAJDUK
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
SPLIT - "Treba dovesti trenera koji će pratiti strategiju kluba, istovremeno napadati trofeje i razvijati mlade. Tu ćemo tražiti balans između rezultata i razvoja igrača."
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
DINAMO
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
ZAGREB - Sportski direktor Dinama, odnosno aktualni vršitelj te dužnosti, Marko Marić, na današnjoj je konferenciji za medije objasnio sportsku politiku kluba koju je dan ranije prezentirao na sjednici Izvršnog odbora.
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
KARIJERE
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
SPLIT - Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka, objavio je splitski klub. Danas će i službeno biti predstavljen na Poljudu u 12 sati.
Xavi ostaje u Barceloni
TRENERI
Xavi ostaje u Barceloni
BARCELONA - Još krajem siječnja Xavi Hernandez najavio je odlazak s klupe Barcelone. Bio je nezadovoljan i svojim doprinosom rezultatima, koji su bili na skromnom nivou za klub takve tradicije, ali i stavom igrača, odnosno partijama kakve momčad pruža.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE