GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zajec: Bilo je taktičkih promašaja

Zajec: Bilo je taktičkih promašaja
RIJEČ AUTORITETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2021 / 06:48
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Hrvatska je pala u osmini finala europskog prvenstva, nakon što je poslije 120 minuta igre poražena od Španjolske 5:3. Iako je gotovo cijelom utakmicom španjolska dominirala i bila bolja, hrvatsko srce i volja, priuštili su nam barem malo zadovoljstva te probudili sjećanja na prekrasno ljeto 2018. godine. A zbog tog ljeta i dio grčkih navijača slao je u ponedjeljak poruke Velimiru Zajecu.

Dinamova legenda, 65-godišnji Velimir Zajec utakmicu Hrvatske i Španjolske gledao je u svom drugom domu, u Ateni.

Javio se za tportal i komentirao viđeno na Parken stadionu, gdje je Dalićeva momčad 'pala' u produžetku, iako je i većim dijelom utakmice bila u podređenom položaju.

- Gledao sam gotovo sve utakmice, i mogu reći da je ovo možda bila i najbolja utakmica na prvenstvu. Ako ne najbolja, onda barem najatraktivnija, najstresnija. Bila je otvorena i s jedne i s druge strane, jer obje momčadi vole takvu igru. No, Španjolska je puno bolje ušla u utakmicu, igrala odlično do tog čudnovatog autogola, uz apsolutnu mirnoću i kombinatoriku', započeo je Velimir Zajec, pa nastavio.

- Držali su Španjolci Hrvatsku u šahu, ali sva sreća da smo imali sjajno raspoloženog Dominika Livakovića, koji nas je spašavao i držao na životu'.

Iako je Hrvatska iz prvog dijela imala vodstvo, tek se u drugom poluvremenu pokazala kao ravnopravan suparnik?

- Da, drugi dio je bio puno bolji, što se Hrvatske tiče. Jer jurnuli su naši na njihovu zadnju liniju, postali opasniji, a samo kada si takav, kombinatoran, onda postaješ Španjolskoj ozbiljniji suparnik. Obje momčadi igraju u sustavu 4-3-3, kao da smo na ogledalu, pa je jasno da su igrači sredine ovdje izuzetno bitni. Međutim, Španjolci su zaustavili Luku Modrića, stajali su mu jako blizu, i tu je nastao problem u igri Hrvatske. Osim toga, oni su u tom dijelu, iako ni mi ne zaostajemo, tehnički puno jači, iskusniji. Ipak, pred kraj utakmice, kada smo imali i nekoliko novih igrača, Modrić je povezao igru i s nekoliko prolaza donio pomak u našoj igri'.

- Na kraju u ludoj završnici, i promjenom sustava igre, koji je izgledao pomalo kaotično i stihijski, uz to što su pokazali hrvatsko srce i dušu, došli smo do izjednačenja. I tada su mi se odmah počeli javljati brojni prijatelji iz Grčke, koji su se sjetili ljeta 2018. godine, kada su Dalić i igrači osvojili i njihove simpatije. U tom smo periodu igrali i 3-4-3 i 3-2-5, a taj se rizik isplatio. Međutim, sve je to bilo premalo, jer Španjolci su opet nastavili svoju igru i kombinatorikom došli do pogodaka, odnosno pobjede'.

Takvi su bili cijelu utakmicu, iako su svi u našem stožeru naglašavali kako će se naši pokušati nametnut na sredini terena?

- Busquets, Pedri, Torres i Sarabia bili su apsolutna prevaga, i puno bolji od našeg veznog reda. Osim toga, imali su pomoć krila i nije ni čudo da su onda uspijevali toliko dominirati'.

Tužni jesmo, ali trebamo li biti razočarani?

- Ne, zašto? Treba odati priznanje našim igračima, zbog borbenosti, požrtvovnosti, htijenja. Svi su dali sve od sebe'.

A je li možda izbornik Dalić mogao posložiti bolje?

- S obzirom na to da nije imao kartoniranog Lovrena i Perišića zbog koronavirusa, mislim da nije mogao ništa bolje. Jer i s tim igračima koje je mijenjao, stigao je do izjednačenja 3:3. A sad, pitanje je samo je li možda mogao netko ući ranije. Stvar je u tome što te linije nisu uigrane, ali oni su kroz srce i veliku želju za pobjedom nad Španjolskom uspjeli stići do tog čudesnog preokreta u desetak minuta. Ali mislim da za nešto više ipak nisu imali snage'.

Ispada da je ovo naš maksimum?

- Ne, nije. Bilo je nekih taktičkih promašaja, ali siguran sam da će izbornik Dalić i njegovi suradnici sve dobro analizirati. I zato nema potrebe da mi sada nešto komentiramo, odnosno donosimo sudove, jer siguran sam da bi su svi u reprezentaciji željeli napraviti još više. Ono što je najvažnije, igrali su sa srcem, pošteno su se borili i pokupili su simpatije, kao i 2018. godine, a ova je utakmica bila na razini, možda ne finala, ali barem polufinala Eura'.

Je li vas netko od igrača posebno iznenadio?

- U ovoj utakmici je odličan bio Dominik Livaković, koji je, iako je primio pet golova, bio možda i najbolji igrač Hrvatske. Naravno, i Oršić je pokazao da zaslužuje reprezentativni dres, no kao i uvijek Luka Modrić dokazao je svoju klasu. Žao mi je što možda nije bio na onoj razini na kojoj ga uvijek želimo gledati, ali on je još uvijek veliki igrač, bez kojeg Hrvatska izgleda kao neka druga momčad. I zato se nadam da ćemo ga i dalje gledati u hrvatskom dresu', zaključio je veliki Velimir Zajec.

Tagovi: Velimir Zajec, Zlatko Dalić, Dominik Livaković, Mislav Oršić, Luka Modrić
PROČITAJ I OVO
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
IZNENAĐENJE
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
BEOGRAD - Nakon razlaza Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića glavno pitanje je bilo tko će biti novi trener u stožeru srpskog igrača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE