GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wimbledon: Mektić i Pavić nisu uspjeli obraniti naslov

Wimbledon: Mektić i Pavić nisu uspjeli obraniti naslov
TENIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2022 / 22:52
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Hrvatski tenisači Nikola Mektić i Mate Pavić nisu uspjeli obraniti naslov wimbledonskih pobjednika u muškim parovima, u finalu ovogodišnjeg turnira svladali su ih Australci Matthew Ebden i Max Purcell sa 7-6 (5), 6-7 (3), 4-6, 6-4, 7-6 (2) nakon četiri sata i 10 minuta igre.

Zlatni olimpijci iz Tokija tako su ostali na jednom zajedničkom osvojenom "grand slam" naslov, Wimbledonu prošle godine. Mektiću je to i jedini naslov u ovoj konkurenciji, dok Pavić još ima i Australian Open 2018. s Oliverom Marachom te US Open 2020. s Brunom Soaresom. Za Ebdena i Purcella je ovo prvi "grand slam" naslov, ranije ove godine su igrali finale Australian Opena koji su izgubili od Kokkinakisa i Kyrgiosa.

Nakon dramatičnih pobjeda u polufinalima u kojima su oba ova para spašavala meč-lopte, Mektić i Pavić jednu, a Ebden i Purcell čak pet, hrvatska i australska kombinacija i u finalu su odigrale dramatičan i vrlo izjednačen susret. Posebno priznanje zaslužuje Mate Pavić koji je igrao s frakturom kosti u podlaktici desne ruke, ali usprkos tomu niti jednom nije izgubio servis kako u polufinalu tako i u finalu.

Tijekom prva dva seta nije viđen niti jedan "break", a parovi su podijelili "tie-breakove". U prvom setu Mektić i Pavić su kod rezultata 2-2 imali tri prilike za oduzimanje servisa suparnika, ali Purcell je svaki put odlično servirao te su te prilike otišle u nepovrat. Prvih 10 poena u odlučujućoj, 13. igri osvojili su parovi koji su bili na servisu da bi kod rezultata 5-5 Purcell pogodio vrhunski retern na Mektićev servis što je Australcima bilo dovoljno za osvajanje prve dionice meča.

Uloge su se u potpunosti promijenile u drugom setu u kojemu su Ebden i Purcell imali dvije vezane "break-lopte" u prvoj igri na servis Mektića koje su ostale neiskorištene, da bi "tie-break" otišao na stranu hrvatske kombinacije. Prvi "mini-break" Mektić i Pavić su ostvarili za vodstvo 4-2, da bi kod 6-3 iskoristili prvu od tri vezane set-lopte sjajnim reternom Mektića.

Poneseni osvajanjem seta naši su igrači u prvoj igri treće dionice stigli i do prvog "breaka" u meču iskoristitvši i dekoncentraciju australskog para. Ebden je kod izjednačenja promašio lopticu kada je imao "zicer" na mreži, da bi Purcell na "break-loptu" napravio dvostruku servis pogrešku. Tu rano stečenu prednost Mektić i Pavić suvereno su držali sve do trenutka kada su kod vodstva 5-4 imali servis za set. Tada su Australci počeli daleko bolje reternirati te su čak stigli i do jedne "break-lopte" i to nakon spašene tri set-lopte. Srećom, nisu ju iskoristili da bi Mektić i Pavić realizirali svoju petu set-loptu.

Mogli su Mektić i Pavić možda i slomiti otpor suparnika u prvoj igri četvrtog seta kada su imali dvije nove prilike za oduzimanje servisa, ali Ebden i Purcell nisu dopustili da se ponovi scenarij iz trećeg seta. Uslijedio je veliki pritisak Australaca poglavito na servis Mektića koji je ipak uspio zadržati svoj početni udarac za 1-1, ali ne i za 5-5. U toj se igri sjajnim reternima istaknuo Purcell pa se otišlo u odlučujući peti set.

Kada su Mektić i Pavić stigli do "breaka" sjajnim reternima na Purcellov servis za vodstvo od 3-2 činilo se kako su nadomak obrane naslova. No, Australci se nisu predavali, još jednom su nanizali seriju vrhunskih reterna na Mektićev servis i vratili izgubljeni servis za poravnanje na 4-4. Vjerojatno ključni trenutak dogodio se u sljedećoj igri kada su Mektić i Pavić stigli do 15-40 na servis Purcella, tada je pavić pogodio odličan lob retern, ali je zatim došlo do nesporazuma naših igrača na mreži, obojica su krenula na istu loptu i propustila priliku za novu prednost i servis za meč.

Pobjednika je tako odlučivao produženi "tie-break" petog seta kojim su u potpunosti dominirali Australci. Purcell je pogodio dva sjajna reterna, prvog na servis Pavića, a drugog na servis Mektića za veliku prednost od 5-2 što je, čini se, "slomilo" našu kombinaciju, pa su Australci osvojili i preostalih pet poena za konačni trijumf.

Tagovi: Nikola Mektić, Mate Pavić
PROČITAJ I OVO
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
HAJDUK
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
SPLIT - "Treba dovesti trenera koji će pratiti strategiju kluba, istovremeno napadati trofeje i razvijati mlade. Tu ćemo tražiti balans između rezultata i razvoja igrača."
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
DINAMO
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
ZAGREB - Sportski direktor Dinama, odnosno aktualni vršitelj te dužnosti, Marko Marić, na današnjoj je konferenciji za medije objasnio sportsku politiku kluba koju je dan ranije prezentirao na sjednici Izvršnog odbora.
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
KARIJERE
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
SPLIT - Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka, objavio je splitski klub. Danas će i službeno biti predstavljen na Poljudu u 12 sati.
Xavi ostaje u Barceloni
TRENERI
Xavi ostaje u Barceloni
BARCELONA - Još krajem siječnja Xavi Hernandez najavio je odlazak s klupe Barcelone. Bio je nezadovoljan i svojim doprinosom rezultatima, koji su bili na skromnom nivou za klub takve tradicije, ali i stavom igrača, odnosno partijama kakve momčad pruža.
Hajduk želi trenera iz Serie A
ŽELJE
Hajduk želi trenera iz Serie A
SPLIT - Priča o novom Hajdukovom treneru bit će aktualna sve dok s Poljuda ne puste 'bijeli dim'. Do tada će se nagađati tko će biti nasljednik Jure Ivankovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE