GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlašić izabran za nogometaša godine u Rusiji

Vlašić izabran za nogometaša godine u Rusiji
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2020 / 09:24
Autor: SEEbiz / Sportske novosti
MOSKVA - Nikola Vlašić (23) izabran je za nogometaša godine u Rusiji, što je daleko najveće individualno priznanje u njegovoj mladoj karijeri. I jedno od najvećih uopće za hrvatske nogometaše. Posljednji Hrvat koji je u nekoj europskoj ligi zaslužio slično priznanje bio je Darijo Srna 2010., kada je drugi put u nizu bio izabran za najboljeg igrača ukrajinskog prvenstva...

Vlašić je laskavu titulu zaslužio u najglamuroznijem ruskom izboru, koji je podijeljen na četiri razine. O pobjedniku odlučuju glasovi 16 najuglednijih ruskih trenera, 16 najuglednijih sportskih direktora i menadžera, 16 novinara najuglednijeg ruskog sportskog portala Sport express, te čitatelji istog tog portala. Vrijednost Vlašićeve pobjede veća je i zbog toga što su u izboru nominirani svi igrački ruske lige, ali i svi ruski igrači, koji igraju i u inozemstvu.

Sve je njih hrvatski veznjak pobijedio i to jako uvjerljivo. Bio je najbolji po mišljenju trenera, sportskih direktora, novinara te gledatelja, dakle u sve četiri kategorije. Vlašić je na koncu dobio 251 bod, Aleksej Mirančuk (Atalanta) 113, dok je treći bio Roman Zobnin sa 106 bodova.

Vlašićeva pobjeda nije nikakvo iznenađenje, iako je njegov CSKA imao još jednu razočaravajuću godinu u kojoj je prvenstvo okončao tek na četvrtom mjestu, zimsku stanku dočekao je doduše na drugom, a u Europskoj ligi bio je uvjerljivo zadnji u svojoj skupini. S takvim momčadskim rezultatima nije lako zaslužiti individualna priznanja, al Vlašićeve igre - poglavito nakon one duge stanke uzrokovane pandemijom - bile su toliko nadmoćne i impresivne da članovi žirija, ako i sami ljubitelji nogometa očito nisu dvojili o tome tko je doista najbolji.

Najveći iskorak Vlašić je u svojoj igri napravio u realizaciji. Realno je Nikola najbolji igrač ruske lige još od dana kada je zaigrao prvu utakmicu za Moskovljane, ali ipak nedovoljan broj pogodaka udaljavao ga je od individualnih nagrada. Međutim, nakon što je pandemija okončana, uslijedila je prava eksplozija Vlašićevih brojki. U 25 prvenstvenih utakmica zabio je 13 pogodaka, kojima je pridodao i 6 asistencija. U osam je navrata bio i igrač utakmice...

Pogledamo li samo ovu jesen, Vlašić četvrti strijelac lige s 8 golova, a vodeći dvojac Dzjuba i Azmoun iz Zenita postigao je po 11 golova. Vlašić s pet asistencija dijeli prvo mjesto među najboljim asistentima lige. Suigračima je namjestio još sedam zicera koje nisu realizirali i po tome je prvi u ligi. Ima i najviše (53) udaraca, najviše ključnih (53) dodavanja, a ukupno je i četvrti dribler (34) lige. Vlašić je i najbolje ocijenjeni igrač lige po statističkim analizama stranica Sofascore (7.53) i Whoscored (7.66). Dakako da je u svim nabrojanim kategorijama Vlašić uvjerljivo najbolji u CSKA.

Vlašićeva igra, međutim, nisu samo brojke. Mladi Hrvat je pravo 'vezivno' tkivo svoje momčadi, on je taj koji karakterno 'vuče' suigrače, koji je pod stalnom prismotrom često i dva suparnička igrača pa zbog toga ostali imaju daleko više prostora za igru.
Stoga su logični i komplimenti koji sve češće stižu kada se priča o Vlašićevim igrama. Prije nekoliko dana Mario Fernandes je bez imalo premišljanja javnosti objasnio što misli o hrvatskom suigraču.

"Vlašić je daleko najbolji igrač ruske lige, on je najbolji igrač s kojim sam ikad imao priliku igrati u CSKA. Ustvari, Vlašić je uz Hulka najbolji igrač kojeg sam ikada vidio u ruskoj ligi. Samo, Hulk je tu došao u najboljim nogometnim godina, a Vlašić je još uvijek jako mlad. Zato ne sumnjam da će Nikola uskoro napraviti i veliku europsku karijeru u najvećim europskim klubovima."
Mario Fernandes ima 30 godina, u Rusiji igra već punih osam, a i već je tri godine reprezentativac Rusije, iako je Brazilac. Njegove riječi imaju itekakvu težinu...

Napokon, moćni Zenit ljetos je bio odlučan dovesti Vlašića, svjestan da će u njemu dobiti igrača s kojim može napraviti iskorak u Ligi prvaka. Zenit je bio spreman Moskovljanima ponuditi 35 milijuna eura, ali je glatko odbijen. "Ne možemo našeg najboljeg igrača dati u ruke najvećem suparniku".

CSKA nije odbio samo Zenit, imao je na stolu ponude klubova poput Napolija, ili Atalante, ali armijska momčad odlučila je ove sezone krenuti u veliki lov na Zenit. Uložili su u pojačanja ukupno 30 milijuna, ali od četiri pojačanja (Ejuke 11,5 milijuna eura, Gaich 8.5, Fuchs 8, Zajnutdinov 2) ukupno su dobili četiri gola i dvije asistencije uz pregršt velikih razočaranja.
CSKA je stoga i ovu jesen išao isključivo na pogon Nikole Vlašića. A nogomet je ipak momčadski sport...

Opet, Nikolu to nije spriječilo da igra izvanredno te da napravi veliki iskorak u svojim prezentacijama. Rusi su to dakako prepoznali i zato nisu dvojili kada su tražili najboljeg. Nije im bilo teško, tu je Car Nikola...

Tagovi: Nikola Vlašić, CSKA, Napoli, Aleksej Mirančuk, Roman Zobnin, Gennaro Gattuso, Everton
PROČITAJ I OVO
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
IZNENAĐENJE
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
BEOGRAD - Nakon razlaza Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića glavno pitanje je bilo tko će biti novi trener u stožeru srpskog igrača.
Engleska na Euru bez vratara Johnstonea
HENDIKEP
Engleska na Euru bez vratara Johnstonea
LONDON - Engleska nogometna reprezentacija mogla bi imati dosta problema s vratarskom pozicijom na skorašnjem Europskom prvenstvu nakon što je postalo poznato da u Njemačkoj neće moći braniti Samuel Johnstone.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE