GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Visoki prekršajni sud: Thompson ne krši zakon sa "Za dom spremni"

Visoki prekršajni sud: Thompson ne krši zakon sa
IZNENAĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2019 / 08:10
Autor: ;i:3;s:22:
ZAGREB - Visoki prekršajni sud napokon je odlučivao o slučaju Marka Perkovića Thompsona, odnosno o njegovu uzviku "Za dom spremni" na početku popularne nacionalne budnice "Bojna Čavoglave".

Iako je taj sud donio već pet pravomoćnih presuda u kojima je presudio da uzvik "Za dom spremni" predstavlja nezakonito ponašanje, u Thompsonovu slučaju vijeće je, kako doznajemo, presudilo - da zakon nije prekršen, piše Jutarnji list.

Ta presuda, međutim, još nije odaslana sa suda i još nije konačna jer je zaustavljena u evidenciji sudske prakse - posebnom sudskom odjelu koji analizira svaku novodonesenu presudu i utvrđuje je li ona sukladna prethodnim presudama toga suda koje su se ticale istog pitanja, ali i presudama europskog suda u Strasbourgu i Suda EU čija su stajališta za hrvatske sudove također obvezujuća. Kao najviši sud u prekršajnoj grani sudovanja, Visoki prekršajni sud nadležan je i za ujednačavanje sudske prakse u Hrvatskoj.

Neslužbene informacije koje smo dobili od izvora bliskih sudu, pokušali smo provjeriti i službeno. Glasnogovornica Visokog prekršajnog suda Gordana Korotaj, međutim, na naše pitanje o tome u kojoj je fazi predmet Marka Perkovića Thompsona i je li točno da ga je tročlano vijeće toga suda oslobodilo, odgovorila kratko: "Presuda u slučaju Marka Perkovića nije odaslana sa suda i sve dok se to ne dogodi ne mogu vam davati nikakve informacije o tome predmetu".

U slučajevima kad Odjel evidencije sudske prakse zbog neusklađenosti s ranijim presudama zaustavi novodonesenu presudu, a takvi slučajevi u sudskoj praski nisu česti, saziva se opća sjednica sudskog odjela u čiju nadležnost pripada i sporna presuda. U ovom slučaju to je odjel za prekršaje javnog reda i mira Visokog prekršajnog suda, a mogući su različiti raspleti.

Taj odjel koji ukupno ima devet sudaca raspravit će o spornoj presudi i o njezinoj utemeljenosti zauzeti stajalište. Ako većina sudaca toga odjela zauzme stajalište da je tročlano sudsko vijeće u slučaju Thompson pogriješilo i donijelo presudu suprotnu dosadašnjoj praksi Visokog prekršajnog suda o pozdravu "Za dom spremni" predmet će se vratiti istom vijeću na ponovno odlučivanje. Sudsko je vijeće u tom je slučaju dužno uzeti u obzir argumente koje je zauzela većina sudaca njihova odjela.

Ako se,međutim, na sjednici sudskog odjela za javni red i mir većina sudaca složi da je s donesenom oslobađajućom presudom za Thompsona sve u redu, ona postaje pravomoćna i odašilje se strankama. U svakom slučaju, o Thompsonovu će se predmetu na Visokom prekršajnom sudu još neko vrijeme vijećati.

Neslužbeni izvori bliski Visokom prekršajnom sudu ističu da je tročlano sudsko vijeće koje čine sutkinje Anđa Ćorluka, Ivanka Mašić i Mirjana Margetić presudu kojom oslobađaju Thompsona prekršajne odgovornosti donijelo u studenom ove godine. Tročlano vijeće Visokog prekršajnog suda odbilo je žalbu šibensko-kninske policije na prvostupanjsku oslobađajuću presudu Općinskog suda u Šibeniku donesenu u listopadu 2018. Njome je šibenski sudac Ivan Lokas nepravomoćno oslobodio Thompsona prekršajne odgovornosti za izvikivanje pozdrava "Za dom spremni" na tri koncerta koji su održani 5. kolovoza 2015., zatim 5. kolovoza 2016. i 27. kolovoza 2017.

Jutarnji list nije imao uvid u presudu tročlanog vijeća Visokog upravnog suda koje je oslobodilo Thompsona pa ne znamo na koji je način to vijeće argumentiralo svoj stav da izvikivanje pozdrava "Za dom spremni" na početku Bojne Čavoglave u Thompsonovom slučaju nije kršenje zakona. Treba, međutim, podsjetiti da je taj isti Visoki prekršajni sud samo nekoliko mjeseci ranije, u ljeto ove godine, donio presudu kojom je Marija Rosu, pjevača iz Makarske, pravomoćno osudio za remećenje javnog reda i mira upravo zbog izvikivanja pozdrava "Za dom spremni" na početku "Bojne Čavoglave" koju je Rosin bend otpjevao na trgu u Makarskoj povodom obilježavanja 20. obljetnice Oluje. Kad smo ga povodom te presude zamolili za komentar, Roso je za Jutarnji list izjavio:

"Kako Thompson smije, a ja ne smijem?". U toj presudi izrečenoj lokalnom pjevaču Rosi tročlano vijeće Visokog prekršajnog suda pod predsjedanjem suca Siniše Senjanovića jasno je obrazložilo da je pozdrav "Za dom spremni" korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta. "Činjenica da je navedeni pozdrav dio autorskog umjetničkog djela", stoji u presudi Rosi, "ne mijenja činjenicu da simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti te da je protivan odredbi članka 39 Ustava RH koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti."

Iznenađenje

Jedan od sudaca bliskih Visokom prekršajnom sudu kazao je za Jutarnji list kako su suci tog suda bili prilično iznenađeni "proročanskim" komentarom predsjednika suda Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića. Nakon vijesti o osuđujućoj presudi pjevaču Mariju Rosi zbog "Bojne Čavoglave", Turudić je prokomentirao kako Visoki prekršajni sud vezano uz sporni pozdrav može donijeti i drugačiju presudu. I to se upravo dogodilo.

Sutkinja Anđa Ćorluka bila je članica dvaju sudskih vijeća koja su 2015. donijela dvije osuđujuće presudu vezane uz pozdrav "Za dom spremni" u slučaju bivšeg predsjednika HČSP-a Josipa Miljka. Ostale dvije sutkinje, Ivana Mašić i Mirjana Margetić, dosad nisu odlučivale o pozdravu "Za dom spremni".

Tagovi: Visoki prekršajni sud, Marko Perković Thompson, Za dom spremni, Bojna Čavoglave
PROČITAJ I OVO
Egipat izbacio Sloveniju, Hrvatska doznala potencijalne protivnike
SP U RUKOMETU
Egipat izbacio Sloveniju, Hrvatska doznala potencijalne protivnike
KAIRO - Egipatski rukometaši plasirali su se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva nakon što su u Kairu odigrali 25-25 (8-12) sa Slovenijom, dok je Norveška svladala Island s 35-33 (18-18).
Dva gola Kramarića u pobjedi Hoffenheima
BUNDESLIGA
Dva gola Kramarića u pobjedi Hoffenheima

HOFFENHEIM - Hrvatski napadač Andrej Kramarić postigao je dva gola - oba iz penala - u domaćoj pobjedi Hoffenheima nad Koelnom (3-0) u u 18. kolu Njemačke lige.

Barcelona rutinski protiv Elchea
PRIMERA
Barcelona rutinski protiv Elchea
ELCHE - Nogometaši Barcelone slavili su u 20. kolu Primere u gostima kod Elchea s 2-0, a pobjedom su se popeli na treće mjesto.
Josip Vrlić najbolji hrvatski vaterpolist u 2020.
VATERPOLO
Josip Vrlić najbolji hrvatski vaterpolist u 2020.
ZAGREB - Za najboljeg hrvatskog vaterpolistu u 2020.godini u anketi Večernjeg lista izabran je igrač Mladosti i raprezentativni centar Josip Vrlić.
Verona srušila Napoli, Lozano zabio nakon osam sekundi
SERIE A
Verona srušila Napoli, Lozano zabio nakon osam sekundi
VERONA - Nogometaši Verone, koje vodi hrvatski stručnjak Ivan Jurić, pobijedili su Napoli sa 3-1 u susretu 19. kola talijanskog prvenstva, dok je Genoa u derbiju začelja porazila Cagliari sa 1-0.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE