GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vatreni osvojili treću medalju, pri čemu drugu broncu

Vatreni osvojili treću medalju, pri čemu drugu broncu
NIZ USPJEHA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.12.2022 / 18:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Gotovo nestvarno zvuči podatak da je hrvatska nogometna reprezentacija u svom šestom nastupu na svjetskim prvenstvima treći put osvojila medalju, pri čemu drugu broncu.

Prije katarske bronce, "Vatreni" su bili drugi (2018) i treći (1998), a tri puta nisu prošli skupinu (2002, 2006, 2014).

Za Maroko je već ulazak u polufinale bio najveći uspjeh, ne samo u povijesti te zemlje, već i afričkog nogometa.

Prvu broncu "Vatreni" su osvojili 1998. u Francuskoj u svom premijernom nastupu na svjetskim prvenstvima. Na "Coupe de Mondeu" po prvi put su nastupile 32 reprezentacije, a za nas SP u Francuskoj ima povijesni značaj, jer je hrvatska reprezentacija pod vodstvom Miroslava Blaževića u svom premijernom izdanju stigla do trećeg mjesta. Taj podvig u povijesti svjetskog nogometa izveo je još jedino Portugal 1966. godine stigavši u debiju također do bronce.

Hrvatska je igrala sjajno. U prvom kolu je pobijedila Jamajku 3-1, potom i Japan sa 1-0. U trećem susretu Hrvatska je izgubila od Argentine (0-1). U osmini finala je pala Rumunjska sa 1-0, a u četvrtfinalu Njemačka sa 3-0. Hrvatska je zapela u polufinalu od Francuske (1-2), a u susretu za treće mjesto naši su nogometaši porazili Nizozemsku 2-1. Dodajmo kako je Davor Šuker završio turnir kao najbolji strijelac sa šest golova.

Nova medalja je stigla 2018. u Rusiji, gdje su "Vatreni" pod vodstvom Zlatka Dalića otišli i korak više, do finala i drugog mjesta.

Hrvatska je prvenstvo otvorila pobjedom protiv Nigerije sa 2-0. "Vatreni" su čak 20 godina čekali na pobjedu na otvaranju SP-a, a zadnju prije toga ostvarili su 1998. u Francuskoj protiv Jamajke. Nakon uvodne pobjede, u 2. kolu u Nižnjem Novgorodu deklasiran je tada aktualni svjetski doprvaka Argentina s visokih 3-0, a u trećem nastupu pao je i Island sa 2-1.

Nakon što je projurila kroz skupinu, Hrvatska je u osmini finala boljim izvođenjem jedanaesteraca svladala Dansku sa 3-2. Četvrtfinale u Sočiju donijelo je ogled s domaćinom turnira koji je u osmini finala iznenađujuće izbacio Španjolsku. Gledali smo novu dramu, nakon 90 minuta rezultat je bio 1-1, nakon 120 minuta 2-2, da bi u raspucavanju s bijele točke Hrvatska bila uspješnija od Rusije sa 4-3 izborivši plasman u polufinale Svjetskog prvenstva.


Polufinale na moskovskom Lužnikiju protiv Engleske donijelo je novu dramu, već treću, ali i treće hrvatsko slavlje. Ovoga puta nisu bili potrebni jedanaesterci, "Vatreni" su srušili "Gordi Albion" nakon produžetaka sa 2-1 plasiravši se u finale.

Nažalost, hrvatska reprezentacija je ipak ostala bez svjetskog naslova nakon što je u finalnom susretu u Moskvi izgubila od Francuske sa 2-4.

Treća medalja stigla je u Katru, gdje su "Vatreni" stigli sa čak 18 noviih igrača u odnosu na Rusiju.

Katarski World Cup otvorili smo remijem protiv Maroka (0-0), uslijedila je pobjeda protiv Kanade (4-1), pa novi remi Belgijom (0-0). U osmini finala Japan je srušen boljim izvođenjem jedanaesteraca, baš kao i Brazil u četvrtfinalu. U polufinalu je Argentina bila bolja (3-0), a u susretu za broncu Hrvatska je porazila Maroko sa 2-1.

Dodajmo kako je hrvatska reprezentacija nije prošla skupinu na svjetskom prvenstvu 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, 2006. u Njemačkoj, te 2014. u Brazilu.

PLASMANI HRVATSKE REPREZENTACIJE NA SP

Francuska 1998 - 3. mjesto
Japan/Južna Koreja 2002 - skupina
Njemačka 2006 - skupina
Brazil 2014 - skupina
Rusija 2018 - 2. mjesto
Katar 2022 - 3. mjesto

Tagovi: hrvatska nogometna reprezentacija, Zlatko Dalić, SP u Kataru
PROČITAJ I OVO
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
IZNENAĐENJE
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
BEOGRAD - Nakon razlaza Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića glavno pitanje je bilo tko će biti novi trener u stožeru srpskog igrača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE