GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

USKOK: Dinamo je vlasništvo članova

USKOK: Dinamo je vlasništvo članova
ŽALBA NA PRESUDU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2018 / 10:03
Autor: SEEbiz / index.hr
ZAGREB - Portal Index je u posjedu žalbe na presudu Županijskog suda u Osijeku, kojom je Zdravko Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora zbog porezne prijevare i pljačke 117 milijuna iz gradskog kluba Dinamo, kojim je godinama rukovodio. 

U istoj presudi početkom lipnja osuđen je i ostatak Mamićevog klana: Damir Vrbanović (tri godine zatvora), danas izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza, poreznik Milan Pernar (4 godine i dva mjeseca zatvora) te Zoran Mamić (4 godine i 11 mjeseci zatvora), bivši Dinamov trener i Zdravkov brat.

Gazda Dinama Zdravko Mamić osuđen je jedinstvenom kaznom od šest i pol godina zatvora, ali je prije izricanja prvostupanjske presude pobjegao u BiH, gdje se skriva i danas.

Zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković u žalbi na presudu Županijskog suda u Osijeku zatražio je veće kazne za sve okrivljenike, a u svom obrazloženju Vrhovnom sudu je istaknuo jednu od ključnih stavki o organizaciji gradskog kluba koji je djelovao poput privatne tvrtke, suprotno volji svojih članova. Vlast u Dinamu bira sama sebe, odnosno Skupština kluba potvrđuje članove koje im predlaže Izvršni odbor kluba, a potom članovi Skupštine biraju i potvrđuju Izvršni odbor kluba. Aktualna Dinamova Skupština nakon prvostupanjskih presuda za težak kriminal u klubu i dalje drži da Dinamo nije oštećen te stoji iza Zdravka Mamića.

Hermetički zatvoren sustav koji je Mamić stvorio u Dinamu, uz šutnju institucija, bila je kjlučna poluga za inkriminirane radnje i izvlačenje novca iz kluba. Navijači Dinama još uvijek vode borbu za svoja prava u klubu.

Za pravo im daje i tumačenje USKOK-a koji u žalbi navodi kako su Mamić i Vrbanović zlorabili povjerenje svojih članova, iako su bili dužni štiti interese kluba.

USKOK smatra da su kazne glede svih okrivljenika preblage, neadekvatne težini kaznenih djela, stupnju kaznene odgovornosti, njihove štete te opasnosti. Zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković tvrdi da je sud izrekao neopravdano niske pojedinačne kazne za svako od kaznenih djela, a i time i logično prenisku jedinstvenu kaznu za Zdravka Mamića.

"Sud je u pogledu otegotnih okolnosti morao uzeti u obzir da su kaznena djela Milan Pernar, Zdravko Mamić i Damir Vrbanović počinili u obavljanju javne službe (Porezna uprava) odnosno javne dužnosti (neprofitna organizacija GNK Dinamo, vlasništvo svih njezinih članova)", istaknuo je Mišković u žalbi.

"U pogledu okrivljenog Zdravka Mamića i Damira Vrbanovića, sud je trebao posebno uzeti u obzir da su kaznena djela počinili zlouporabom svojih odgovornih dužnosti u GNK Dinamo, iako su bili obvezni štititi interese, a što im je bilo povjereno od članova tog kluba. Svojim postupanjem Zdravko Mamić je samo da je GNK Dinamo pričinio višemilijunsku štetu, već je svojim postupanjem sebi priskrbio višemilijunsku korist pri čemu je opet iskoristio povjerenje koje mu je dano od članova kluba. Zdravko Mamić inkriminirana djela činio se kroz duži vremenski period te je počinio niz radnji kako bi prikrio svoje postupanje, a u čemu je surađivao sa Zoranom Mamićem i Damirom Vrbanovićem. Sud je trebao uzeti u obzir da su kaznena djela Mamić i Vrbanović počinili zlouporabom svojih odgovornih dužnosti u Dinamu iako su bili dužni štititi interese tog kluba, a što im je bilo povjereno od članova kluba koji su im bezrezervno vjerovali. Vrbanović je pokazao i veliku upornost, ne samo u činjenici da je sudjelovao u počinjenju navedenog kaznenog djela već i u činjenici da je sačinjavanjem nevjerodostojne dokumentacije pokušao prikriti isto", navodi se u žalbi.

Zdravko Mamić, Zoran Mamić i Damir Vrbanović oštetili su Dinamo za preko 117 milijuna kuna, a takvim je postupanjem Zdravko Mamić sebi priskrbio nepripadnu imovinsku korist od preko 52 milijuna kuna, a njegov brat u iznosu od preko 25 milijuna kuna.

Tagovi: USKOK, Dinamo, Zdravko Mamić, Zoran Mamić, Milan Pernar, Damir Vrbanović, Hrvatski nogometni savez
PROČITAJ I OVO
La Liga osudila Superligu, no Barcelona ju i dalje želi
SUPERLIGA
La Liga osudila Superligu, no Barcelona ju i dalje želi
MADRID - Organizator španjolskog nogometnog prvenstva La Liga održala je u četvrtak sastanak 17 klubova prve lige na koji nisu bili pozvani Real Madrid, Barcelona i Atletico zbog pokušaja osnivanja Superlige, koje se boji La Ligin predsjednik Javier Tebas. Istovremeno se putem medija oglasio Barcelonin predsjednik poručivši da nastavljaju s projektom.
Zvezda povlači tužbe protiv ABA lige
KOŠARKA
Zvezda povlači tužbe protiv ABA lige
BEOGRAD - Košarkaški klub Crvena zvezda je saopštio da je održana vanredna Skupština ABA lige na inicijativu dosadašnjeg predsedavajućeg i direktora Cibone Domagoja Čavlovića, i da su na njoj donete odluke u skladu sa zahtevima kluba.
Osijek prodaje ime novog stadiona
POTEZI
Osijek prodaje ime novog stadiona
OSIJEK - Najveće gradilište u Osijeku ne odaje dojam mravinjaka, no nogometni grad na 15 i pol hektara još do prije nekoliko godina močvarnog zemljišta na obali Drave i to u širem gradskom centru “raste” svakim danom.
Bundesliga u balonu zadnja dva kola
KARANTENA
Bundesliga u balonu zadnja dva kola
BERLIN - Njemačka nogometna liga (DFL) najavila je u četvrtak da će uspostaviti "trening kampove u karanteni" za posljednja dva kola prvenstva za sve klubove prve i druge lige.
Čeferin: Polufinalne utakmice LP nisu u opasnosti
PORUKE
Čeferin: Polufinalne utakmice LP nisu u opasnosti
LJUBLJANA - Polufinalne utakmice Lige prvaka, koje su na rasporedu idući tjedan, nisu u opasnosti, izjavio je predsjednik Europske nogometne federacije Aleksandar Čeferin.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE