GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Urugvaj, Argentina, Čile i Paragvaj formalizirali zajedničku kandidaturu za SP 2030.

Urugvaj, Argentina, Čile i Paragvaj formalizirali zajedničku kandidaturu za SP 2030.
KANDIDATURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2022 / 08:26
Autor: SEEbiz / H
MONTEVIDEO - Urugvaj, Argentina, Čile i Paragvaj u utorak su formalizirali svoju zajedničku kandidaturu za domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine kada će se obilježiti 100-godišnjica prvog izdanja tog natjecanja.

"Ovo nije vladin projekt, ovo je san našeg čitavog kontinenta. Nalazimo se na kultnom mjestu gdje je sve počelo. Bit će još svjetskih prvenstava, ali 100. godišnjica će se slaviti samo jednom", izjavio je predsjednik Južnoameričke nogometne konfederacije (CONMEBOL) Alejandro Dominguez na stadionu Centenario u Montevideu okružen pedsjednicima saveza sve četiri zemlje kandidata.

Upravo je Urugvaj bio domaćin prvog svjetskog prvenstva 1930. godine, a za tu je prigodu i izgrađen stadion Centenario. U finalu je domaćin svladao Argentinu sa 4-2.

"Moramo napraviti održivo Svjetsko prvenstvo koje će zemljama domaćinima ostaviti naslijeđe", dodao je urugvajski ministar sporta Sebastian Bauza.

Četiri južnoameričke države planiraju održati SP na 14 stadiona na kojemu bi sudjelovalo 48 reprezentacija.

Ovogodišnje SP u Kataru, koje će se održati od 21. studenoga do 18. prosinca, bit će posljednje sa 32 zemlje sudionice, dok će već na sljedećem koje će se za četiri godine održati u SAD-u Meksiku i Kanadi biti 48 zemalja sudionica.

"S tolikim brojem zemalja sudionica bit je jako teško jednoj zemlji organizirati SP. Zajednička organizacija uvelike smanjuje troškove", smatra Dominguez.

Ukoliko bi Urugvaj, Argentina, Čile i Paragvaj dobili organizaciju SP-a, to bi bilo šesto SP u Južnoj Americi, a tri od četiri zemlje kandidata već su ugostile najbolje nogometaše svijeta - Urugvaj 1930., Čile 1962. i Argentina 1978. Usto je još Brazil dva puta bio domaćin (1950, 2014).

Osim ove zajedničke kandidature četiri južnoameričke države, domaćinstvo SP-a 2030. željeli bi dobiti i Španjolska i Portugal, a spominje se i moguća zajednička kandidatura Izraela, Bahreina i UAE-a.

Mešđunarodni nogometni savez (FIFA) odluku o domaćinstvu SP-a 2030. donijet će 2024. godine.

Tagovi: Urugvaj, Argentina, Čile, Paragvaj , Svjetsko prvenstvo 2030.
PROČITAJ I OVO
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
KOEFICIJENTI
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
ZAGREB - Nakon odigranih uzvratnih četvrtfinalnih utakmica nogometne Europske lige i Konferencijske lige postalo je i definitivno poznato da će iduće sezone u Ligi prvaka talijanski nogomet imati pet svojih predstavnika.
Vujošević: Vučič želi da uništi Partizan
SASVIM OTVORENO
Vujošević: Vučič želi da uništi Partizan
BEOGRAD - Proslavljeni trener Duško Vujošević u "360 stepeni" na N1 govorio je o navijačima, Partizanu i "ratu" sa Aleksandrom Vučićem.
Livaković obranio dva penala, ali...
DRAMA
Livaković obranio dva penala, ali...
ISTANBUL - Dominik Livaković je heroj Fenerbahčea iako je njegov klub dramatično ispao od Olmypiacosa u četvrtfinalu Konferencijske lige.
Aco Petrović ponovo izbornik Brazila
KOŠARKA
Aco Petrović ponovo izbornik Brazila
RIO DE JANEIRO - Aleksandar Petrović, 65-godišnji nekadašnji izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, ponovno je preuzeo Brazil, službeno je objavio tamošnji košarkaši savez na svojim internetskim stranicama.
Budimir će biti spreman za EURO
DOBRE VIJESTI
Budimir će biti spreman za EURO
PAMPLONA - Hrvatski nogometni reprezentativac Ante Budimir napustio je u srijedu bolnicu u Pamploni, gdje je proveo dvije noći nakon što mu je u ponedjeljak navečer slomljeno nekoliko rebara tijekom utakmice s Valencijom, izvijestio je u četvrtak njegov klub Osasuna, dodavši da bi trebao biti spreman za EURO u lipnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE