GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukidaju se skupine, igrat će se Liga prvaka s 36 klubova

Ukidaju se skupine, igrat će se Liga prvaka s 36 klubova
NOVI SUSTAV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2021 / 14:00
Autor: SEEbiz / Index.hr
ŽENEVA - Sljedećeg mjeseca na sjednici Izvršnog odbora Uefa bi trebala odobriti novi sustav natjecanja u Ligi prvaka.

Od sezone 2024./2025. igrat će se Liga prvaka bez skupina, objavio je francuski L`Equipe. U sadašnjem sustavu nastupaju 32 momčadi podijeljene u osam skupina, a prema novom planu igrat će se jedna liga s 36 klubova.

Klubovi će uoči natjecanja biti podijeljeni u četiri jakosne skupine. Svaki klub odigrat će 10 utakmica. Suparnike će dobivati iz različitih jakosnih skupina, igrat će s 10 različitih momčadi te će odigrati po pet utakmica na svom terenu i pet u gostima.

Prva faza Lige prvaka igrat će se od rujna do siječnja. Promjena je da će se od 2024. godine utakmice ovog natjecanja, osim utorkom i srijedom, igrati i četvrtkom. U prvoj fazi igrat će se 18 utakmica dnevno umjesto dosadašnjih 16, a ukupno će se odigrati 180 utakmica umjesto 96, koliko se sad igra. U trenutnom formatu ukupno se u Ligi prvaka odigra 125 utakmica, a u novom će se odigrati 225 (180 u prvoj fazi, 16 play-offa i 29 u nokaut-fazi). Da biste osvojili Ligu prvaka, morat ćete odigrati barem 17 utakmica, a možda i 19. Dosad ste morali odigrati 13 susreta.

Prvih osam klubova nakon deset kola ide u osminu finala, a klubovi plasirani od 9. do 24. mjesta igrat će play-off za osminu finala. Najlošijih 12 klubova završava natjecanje.

Kako će klubovi izboriti plasman u Ligu prvaka? Četiri dodatna mjesta u odnosu na aktualni sustav će popuniti trećeplasirani klub iz petoplasirane zemlje po rankingu (to je sad Francuska), prvak s najvišim klupskim koeficijentom iz zemlje koja nema izravan plasman u Ligu prvaka te dva kluba s najvišim klupskim koeficijentom koja se nisu plasirala u Ligu prvaka preko domaćeg prvenstva, ali su izborili Europa ligu ili Konferencijsku ligu.

Ovo je velika vijest za Dinamo jer bi upravo zagrebački klub, ako u sezoni 2023./24. bude prvak Hrvatske, mogao imati izravan plasman kao prvak s najvišim klupskim koeficijentom iz zemlje koja nema izravan plasman u Ligu prvaka. Ako netko drugi bude prvak Hrvatske, neće imati šanse za izravan plasman jer ima dosta slabiji klupski koeficijent.

Tagovi: Liga prvaka, UEFA, Dinamo
PROČITAJ I OVO
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
RIJEČ AUTORITETA
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
TORINO - Legendarni hrvatski nogometaš Alen Bokšić rijetko se pojavljuje u medijima pa stoga svaka njegova riječ ima težinu jer ipak je ostavio dubok trag kao igrač.
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
HAJDUK
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
SPLIT - "Treba dovesti trenera koji će pratiti strategiju kluba, istovremeno napadati trofeje i razvijati mlade. Tu ćemo tražiti balans između rezultata i razvoja igrača."
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
DINAMO
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
ZAGREB - Sportski direktor Dinama, odnosno aktualni vršitelj te dužnosti, Marko Marić, na današnjoj je konferenciji za medije objasnio sportsku politiku kluba koju je dan ranije prezentirao na sjednici Izvršnog odbora.
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
KARIJERE
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
SPLIT - Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka, objavio je splitski klub. Danas će i službeno biti predstavljen na Poljudu u 12 sati.
Xavi ostaje u Barceloni
TRENERI
Xavi ostaje u Barceloni
BARCELONA - Još krajem siječnja Xavi Hernandez najavio je odlazak s klupe Barcelone. Bio je nezadovoljan i svojim doprinosom rezultatima, koji su bili na skromnom nivou za klub takve tradicije, ali i stavom igrača, odnosno partijama kakve momčad pruža.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE