GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Španjolci petardom protiv Slovačke dolaze na Vatrene

Španjolci petardom protiv Slovačke dolaze na Vatrene
UVJERLJIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2021 / 20:29
Autor: SEEbiz / H
SEVILLA - U odlučujućoj utakmici za plasman u nokaut fazu Europskog nogometnog prvenstva Španjolska je u Sevilli svladala Slovačku s uvjerljivih 5-0 (2-0), što je 'furiji' donijelo 'samo' drugo mjesto u skupini E i dvoboj protiv Hrvatske u osmini finala 28. lipnja u Kopenhagenu.

Španjolska je povela nesretnim i nespretnim autogolom slovačkog vratara Martina Dubravke u 30. minuti. Do drugog pogotka Španjolska je stigla u trećoj minuti sučevog dodatka u prvom dijelu, a svoj prvi pogodak za 'furiju' postigao je stoper Aymeric Laporte. U drugom poluvremenu Sarabia je povećao prednost domaćih na 3-0 u 56. minuti, a u 67. minuti je asistirao Ferranu Torresu za 4-0. Peti pogodak posljedica je još jednog autogola Slovaka, kad je Juraj Kucka poslao loptu u mrežu nakon udarca Paua Torresa.

Za utakmicu odluke španjolski izbornik Luis Enrique napravio je četiri izmjene u sastavu. U vezni red se iz samoizolacije vratio kapetan Sergio Busquets umjesto Rodrija, na desnom boku je priliku dobio Cesar Azpilicueta umjesto Marcosa Llorentea, u obrani je zaigrao Eric Garcia na poziciji stopera koju je držao Pau Torres, a umjesto Danija Olma mjesto u napadačkom trojcu zauzeo je Pablo Sarabia.

Dvoboj u kojem je Španjolcima samo pobjeda mogla donijeti plasman u osminu finala, a Slovacima je bio dovoljan i bod, počeo je upravo onako kako je to bilo i očekivano - španjolskom opsadom oko slovačkih vrata.

Već u petoj minuti je Martin Dubravka bio na prvom iskušenju, kad je iskosa pucao Alvaro Morata, ali slovački vratar je bio spreman.

Dvojac se ponovno našao oči u oči u 12. minuti, ali tada je Morata bio izvođač kaznenog udarca, što ga je Nizozemac Bjorn Kuipers dosudio na intervenciju VAR-a, zbog prekršaja Hromade nad Kokeom u kaznenom prostoru.

Nakon što je Gerard Moreno protiv Poljaka promašio kazneni udarac prebacivši vrata, priliku je dobio Morata, ali ni on nije bio bolje sreće. Dubravka je pročitao njegovu namjeru i obranio ne baš dobro izveden jedanesterac.

Promašaj nije bitnije utjecao na razvoj događaja na terenu. Španjolci su i dalje kampirali u polovici Slovaka i stvarali opasne situacije u kaznenom prostoru. Tako je u 19. minuti Sarabia loše zahvatio loptu pa je Dubravka to lako obranio, dok se u 24. minuti nakon udarca Morate morao dobro protegnuti.

Sve do 30. minute vratar Newcastlea bio je junak slovačke reprezentacije i najzaslužniji što je njegova reprezentacija držala rezultat koji ju je vodio u osminu finala. No, u 30. minuti je jednim potezom postao tragičar dvoboja.

Sarabia je presjekao jedno loše dodavanje slovačkog stopera Šatke, u nekoliko koraka došao na rub kaznenog prostora te opalio po lopti koja je pogodila gredu i u visokom luku se odbila iznad slovačkog gola. Dubravka je pratio let lopte i u nespretnom pokušaju da ju izbije u korner "smečirao" ju je u vlastitu mrežu, čime je nastavljen niz autogolova na ovom Euru, iako je ovaj, sedmi po redu, bio najnevjerojatniji od svih do sada viđenih.

Španjolci su proslavili neočekivani dar i nastavili s pritiskom na slovačku obranu koja se s tim teško nosila. U 45. minuti je Kokeov dalekometni pokušaj pogodio vanjski dio vratnice, što je bio nagovještaj nove opasnosti za Slovake.

U prvoj minuti sučevog dodatka Dubravka je odličnom intervencijom spriječio Gerarda Morena da se upiše u strijelce, ali dvije minute poslije se napadač Villarreala našao u ulozi asistenta. Nakon udarca iz kuta Slovaci nisu uspjeli izbaciti loptu dalje od svojih vrata, a Moreno se odjednom našao u prilici. No, Dubravka je izlaskom s vrata spriječio Morenov udarac. Španjolski napadač se ipak snašao i u visokom luku ubacio loptu pred slovačka vrata, gdje je na pravom mjestu bio stoper Aymeric Laporte, uhvatio Dubravku u raskoraku i udarcem glavom pogodio lijevi gornji kut za 2-0.

Koliko su Slovaci bili u podređenom položaju tijekom prvog poluvremena najbolje će pokazati podatak da nisu uspjeli nijednom zapucati prema španjolskom vrataru Unaiju Simonu.

U drugom poluvremenu malo se toga promijenilo, iako je slovački izbornik Štefan Tarkovič pokušao probuditi svoj napad ubacivanjem Duriša.

Španjolci su željeli u ovoj utakmici ostaviti dojam reprezentacije koja će se boriti za naslov, izbrisati neefikasne nastupe protiv Švedske i Poljske, i u tome su uspjeli.

Pokretač mnogih akcija i igrač koji je izravno sudjelovao kod tri španjolska pogotka bio je Pablo Sarabia. Nakon njegovog udarca Dubravka je gurnuo loptu u svoju mrežu za španjolsko vodstvo, a u 56. minuti je Sarabia poslao loptu u mrežu na ubačaj Jordija Albe.

U 67. minuti vidjeli smo najljepšu španjolsku akciju. Po desnoj strani je u kazneni prostor ušao Sarabia, poslao sjajnu loptu pred slovačka vrata, a tamo se našao Ferran Torres i u svom prvom dodiru s loptom petom ju proslijedio u mrežu za 4-0.

U 71. minuti vidjeli smo i peti pogodak, drugi koji su na ovoj utakmici postigli Slovaci, ali u svoju mrežu. Poput prezimenjaka Ferrana, Pau Torres je u prvom kontaktu s loptom mogao postati strijelcem, ali je njegov udarac glavom Dubravka uspio obraniti. No, u pokušaju da izbije loptu koja je nastavila put prema vratima Juraj Kucka ju je poslao u mrežu.

Španjolci su se iskalili na Slovacima i u sjajnom raspoloženju će krenuti put Kopenhagena, gdje ih 28. lipnja čeka veliki okršaj protiv Hrvatske koja je na sličan način došla u drugu fazu natjecanja na ovom čudnom Euru i podigla samopouzdanje pobjedom 3-1 nad Škotima u Glasgowu.

SLOVAČKA - ŠPANJOLSKA 0-5 (0-2)

Sevilla. Stadion: La Cartuja. Sudac: Bjorn Kuipers (Nizozemska).

Strijelci: 0-1 Martin Dubravka (30-ag), 0-2 Aymeric Laporte (45+3), 0-3 Pablo Sarabia (56), 0-4 Ferran Torres (67), 0-5 Juraj Kucka (71-ag)

Žuti kartoni: Duda, Skriniar / Busquets, Alba

Crveni kartoni: -

SLOVAČKA: Dubravka - Pekarik, Šatka, Škriniar, Hubočan - Kucka, Hromada (od 46. Lobotka) - Haraslin (od 69. Suslov), Hamšik (od 90. Benes), Mak (od 69. Weiss) - Duda (od 46. Duriš)

ŠPANJOLSKA: Simon - Azpilicueta (od 77. Oyarzabal), E. Garcia (od 71. P. Torres), Laporte, Alba - Koke, Busquets (od 71. Alcantara), Pedri - Sarabia, Morata (od 66. F. Torres), Moreno (od 77. Traore)

Tagovi: Martin Dubravka, Španjolska, Cesar Azpilicueta, Aymeric Laporte, Dani Olmo, Ferran Torres
PROČITAJ I OVO
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
IZNENAĐENJE
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
BEOGRAD - Nakon razlaza Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića glavno pitanje je bilo tko će biti novi trener u stožeru srpskog igrača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE