GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sosa neće igrati za Njemačku

Sosa neće igrati za Njemačku
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2021 / 12:54
Autor: SEEbiz
BERLIN - Borna Sosa neće zaigrati za reprezentaciju Njemačke. Iako je on sam odlučio da će Hrvatsku zamijeniti Njemačkom, od toga neće biti ništa.

Potvrdio je to Oliver Bierhoff, tehnički direktor njemačke reprezentacije.

"Dobro smo analizirali čitavu situaciju, ali nažalost stvar nije pozitivna za nas. Nakon konzultacija s FIFA-om i naše želje da Borna postane član njemačkog nogometnog saveza, shvatili smo da za to postoje male šanse s obzirom na to da je prije nekoliko mjeseci izmijenjen statut. Borna je zanimljiv igrač koji ima ogroman potencijal i to ne samo zbog toga što ove sezone igra sjajno. Mi mu želimo sve najbolje u nastavku karijeri", objasnio je Bierhoff.

Podsjetimo, mladi reprezentativac Hrvatske koji je nakon poziva njemačkog nogometnog saveza odlučio da više neće igrati pod grbom HNS-a svjesno je ušao u rizik postupka dobivanja FIFA-inog državljanstva koje mu je potrebno da stekne pravo nastupa za reprezentaciju Njemačke.

Kako smo već ranije pisali, u statut krovne svjetske nogometne organizacije u rujnu 2020. godine dodana je odredba koja Sosi predstavlja zapreku da zaigra za Njemačku. Riječ je o članku 9. (stavak 2) koji glasi:

Zahtjev za promjenu saveza može biti odobren samo u sljedećim okolnostima:

a) igrač je bio uveden u igru na utakmici službenog natjecanja bilo koje razine (osim A međunarodne razine) bilo koje vrste nogometa svog sadašnjeg saveza
b) u vrijeme kad je bio uveden u igru na svojoj prvoj utakmici službenog natjecanja bilo koje vrste nogometa svog sadašnjeg saveza već je imao državljanstvo saveza koji želi predstavljati.

Jednostavnije rečeno, Sosa je morao imati njemačko državljanstvo u trenutku kad je prvi put nastupio za hrvatsku U-17 reprezentaciju, najmlađu selekciju nacionalnog saveza u kojoj se igraju službene utakmice. No igrač je tek ove godine zatražio državljanstvo Njemačke, na koje ima pravo po majci Vesni, koja je rođena u Berlinu gdje je jedno vrijeme i živjela.

Zvučalo je neuvjerljivo da bi se ugledni njemački savez doveo u ovu poziciju pa smo tijekom dana tražili rupe u pravilima i izvanredne okolnosti na koje bismo se mogli pozvati. Naime, stjecanje prava na državljanstvo i administrativni postupak dobivanja državljanstva su pravno potpuno različiti pojmovi te je bilo potrebno provjeriti odredbe njemačkog prava, odnosno podatak stječe li igrač kojem je jedan od roditelja rođen u Njemačkoj automatizmom državljanstvo te zemlje ili je potrebno pokrenuti postupak njegovog stjecanja.

Tagovi: Borna Sosa, Zlatko Dalić, Joachim Löw, Oliver Bierhoff, Stuttgart
PROČITAJ I OVO
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
IZNENAĐENJE
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
BEOGRAD - Nakon razlaza Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića glavno pitanje je bilo tko će biti novi trener u stožeru srpskog igrača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE