GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sindikat igrača ACB lige: Košarci prijeti kolaps

Sindikat igrača ACB lige: Košarci prijeti kolaps
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2020 / 13:01
Autor: SEEbiz
MADRID - Najjači igrački sindikat u Europi, onaj igrača ACB lige u ponedjeljak je izdao priopćenje u kojemu je izrazio veliku zabrinutost zbog sve većeg broja odgoda utakmica u raznoraznim ligama i pozvao na zajedničko kreiranje kalendara natjecanja, koji bi uključivao “balone” kako bi se ova sezona - nakon što je lanjska u velikoj mjeri bila prekinuta - ipak zaključila.

- Vrijeme je za preuzimanje odgovornosti, jer ukoliko se to ne dogodi, može doći do potpunog kolapsa i urušavanja kalendara natjecanja. To nikome neće ići na ruku i donijeti će loše vijesti za sve nas - navodi se u priopćenju.

Cijeli ton priopćenja u velikoj mjeri, može se iščitati između redova, adresiran je na Euroligu, koja se ponaša kao da je jedina ona važna u europskoj košarci. A to nije tako. Usto, Euroliga je prva od svih liga promijenila protokole za Euroligu i Eurokup, pa je od prvotne odluke da će se onoga tko nema osam igrača kazniti s gubitkom utakmice od 0:20, došlo do toga su te utakmice odgođene za novi termin, a usput, oni klubovi, poput Himkija koji je krpao momčad s tri, četiri juniora kako bi imao osam igrača, tjeralo se da igra i te su utakmice Himkija, a izgubio ih je tri u Euroligi, sada službeno priznate. Mogao je i Himki kazati da neće igrati, a sada bi čekao novi termin za te neodigrane utakmice.

- Mi smo jedva mjesec dana u punoj sezoni i nije prošao niti jedan tjedan bez slučaja zareze u nekoj ligi. Odgađaju se utakmice na svim razinama, u svim ligama, obustavljaju se putovanja, momčadi su u karantenama. U Euroligi sve treba povezati unutar deset država, pa smatramo da održavanje normalnog sustava natjecanja nije bila najprikladnija odluka za osiguravanje, prije svega zdravlja protagonista našeg sporta- smatraju španjolski sindikalisti.

I samo se čeka, prema udruženju igrača ACB lige onaj trenutak kad će se sve urušiti.

- Svi ćemo se složiti da je u velikim krizama potrebno snažno vodstvo da ih prevlada. U košarci će se vrlo brzo dogoditi da se kalendar natjecanja neće moći dovršiti i moraju se pronaći rješenja. Komplicirana križaljka koja se mora riješiti kako bi se odigrale prvotno planirane utakmice uključivat će i navijače, jer oni više neće znati koje se natjecanje igra i što se uopće igra, a tu je i pitanje preopterećenja momčadi, zdravlja igrača...

Udruženje igrača ACB lige nije samo konstatiralo sve probleme u kojima se nalazi sport, konkretno košarka u ovom trenutku, nego ono nudi i rješenje.

- Ispred nas je velika prilika da demonstriramo ljubiteljima košarke da osim odgovornosti za vođenje ovoga sporta imamo i zajedničku odgovornost. Svih oni koji bi trebali ovaj težak zadatak privesti kraju. Ovi mjeseci ne preispituju samo vašu odgovornost i spašavanje vaših funkcija. U ovim mjesecima se prilagođava okolini u kojoj se živi i grade se mostovi koji omogućuju suradnju. “Balon” koji je primijenjen u završnici protekle sezone u Valenciji, s kojim je okončano španjolsko prvenstvo pokazao je svu svoju učinkovitost i zahvaljujući velikim naporima košarkaša, klubova i liječnika postignut je zapanjujući uspjeh. Nadalje, Liga prvaka je prilagodila kalendar i uspjela zaštiti konkurentnost nudeći prijeko potrebnu fleksibilnost. I to je dokaz da kalendari i sustavi natjecanja nisu fiksni i nepromjenjivih struktura. Kvaliteta košarke pokazuje se i njezinom sposobnošću prilagodbe iznimnim trenucima poput ovih koje svi proživljavamo - zaključuje se u priopćenju udruge igrača ACB lige.

Koja ima potpisan kolektivni ugovor s ACB ligom. I od svih ostalih pokušaja udruga igrača po Europi, a imamo slučaj nečega nejasnog s Euroligom, a još manje jasnog onoga s ABA ligom, ovo je ozbiljan sindikat.

Koji je, između redova, prozvao Euroligu, koja bi trebala što hitnije promijeniti sustav natjecanja, ne samo za Euroligu, nego i za Eurokup. Evo, već sada je jasno da će Cedevita Olimpija u Eurokupu morati odgoditi još jednu utakmicu, jer grčki Promitheas je zbog tri slučaja zaraze, a još se nekoliko igrača ne osjeća dobro, odgodio dolazak u Ljubljanu.

Tagovi: Sindikat igrača ACB lige, Euroliga
PROČITAJ I OVO
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
IZNENAĐENJE
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
BEOGRAD - Nakon razlaza Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića glavno pitanje je bilo tko će biti novi trener u stožeru srpskog igrača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE