GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordni prihodi europskih nogometnih klubova u sezoni 2018/19.

Rekordni prihodi europskih nogometnih klubova u sezoni 2018/19.
NOGOMET I BIZNIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2020 / 15:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europsko nogometno tržište ostvarilo je 28.9 milijardi eura prihoda u sezoni 2018/19., objavila je konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte, međutim sezona 2019/20. bit će bez presedana.

Pokretači rasta bile su lige petice koje su ostvarile rekordnih 17 milijardi eura prihoda u sezoni 2018./2019., što je povećanje od 9 % u odnosu na prethodnu godinu.

Prihodi klubova engleske Premijer lige porasli su na više od 5.9 milijardi eura, što je povećanje od sedam posto. Zanimljivo, prihodi elitnog razreda engleskog nogometa su čak 73 posto veći od onih koje je ostvario najbliži konkurent, španjolska La Liga čiji su klubovi ostvarili prihode od 3.4 milijarde eura.

Rast prihoda od preko 300 milijuna eura (10 %) u sezoni 2018./2019., drugi je najveći apsolutni rast među "velikih pet liga", što znači da je La Liga premašila prihode Bundeslige (3,3 milijarde eura).

Međutim, njemački prvoligaši su svejedno ostvarili impresivan rast prihoda od 177 milijuna eura (6 %) u sezoni 2018./2019. zbog porasta prihoda od televizijskih prava (19 %).

Serie A (2,5 milijardi eura) i Ligue 1 (1,9 milijardi) ostvarili su znatan rast prihoda, konkretno 11 %, odnosno 12 %. U Italiji je početak novog trogodišnjeg ugovora o međunarodnim medijskim pravima osigurao porast prihoda od televizijskih prava za 11 %.

Francuski su klubovi ostvarili dodatnih 110 milijuna eura prihoda od televizijskih prava s obzirom na porast njihove uspješnosti u UEFA-inim natjecanjima.

"Prihodni jaz unutar europskih nogometnih liga nastavio se produbljivati. Pandemija virusa COVID-19 vrlo vjerojatno će dodatno pogoršati situaciju s obzirom na to da najveći klubovi vjerojatno najsnažnije ugovorno štite svoje prihode, dok se manji klubovi više oslanjaju na prihode od utakmica i sezonske komercijalne ugovore," navodi se u priopćenju.

Prema analizi Deloitteova odjela sportskih djelatnosti, prekid sezone 2019./2020. dovest će do smanjenja prihoda klubova Premijer lige u financijskoj godini 2019./2020. od otprilike 1,1 milijardu eura. Od tog će se iznosa skoro 50 % trajno izgubiti zbog nestanka prihoda od utakmica i smanjenja iznosa u ugovorima o tv pravima i komercijalnim ugovorima uslijed odgađanja utakmica i njihova igranja bez prisustva publike.

Ostatak će se odgoditi do financijske godine 2020./2021. zbog odgode skoro četvrtine sezone za razdoblje nakon 30. lipnja. Slijedom toga i unatoč očekivanom mogućem nastavku prekida sezone 2020./2021., u financijskoj će se godini 2020./2021. možda zabilježiti rekordni iznosi prihoda.

"Očekujemo da će trenutačna pandemija virusa COVID-19 prouzročiti znatno smanjenje prihoda i operativne gubitke za cijeli europski nogomet u ovoj sezoni. Klubovi su prisiljeni suočiti se s višestrukim financijskim posljedicama, uključujući smanjenje ili odgodu komercijalnih prihoda i prihoda od televizijskih prava, kao i gubitak prihoda od utakmica i ostalih povezanih prihoda. Povratak nogometa, na siguran i razuman način, vrlo je važan za ograničenje financijskog učinka pandemije. Europske lige na različite se načine i u različitom tempu nose s novonastalom situacijom. Uspješan povratak svake pojedine lige te snaga njihovih odnosa s televizijskim i komercijalnim partnerima vjerojatno će znatno i trajno utjecati na financijsku snagu klubova i liga," kazao je Dan Jones, partner i voditelj u Deloitteovu odjelu sportskih djelatnosti.

"Međutim, smatramo kako će ponovno pokretanje Premijer lige i niza drugih liga rezultirati brzim oporavkom financija, s obzirom na to da će se neki prihodi od televizijskih prava prebaciti u financijsku godinu 2020./2021., što može dovesti do snažnog skoka u prihodima. Na brojna pitanja ne znamo odgovor, osobito u pogledu vremena i razmjera povratka navijača na stadione te učinka na poslovanje komercijalnih i televizijskih partnera. Nogometna se industrija nada da su snažan oporavak i povratak na relativnu financijsku normalnost mogući u sezoni 2021./2022." dodao je Jones.

Pored "Liga petice", ruska Premijer liga zadržala je svoju poziciju šeste najbogatije nogometne lige, usprkos padu prihoda od 61 milijuna eura ili osam posto.

Turska Superliga je prijavila ograničen rast prihoda od dva posto i smanjila zaostatak za ruskom Premijer ligom, dok su lige u Belgiji, Nizozemskoj i Austriji zabilježile značajna povećanja prihoda u 2018/19.

Belgijski klubovi ostvarili su rast prihoda od 16 posto na 344 milijuna eura. Nizozemskim klubovima su prihodi porasli za 20 posto, dok je austrijska Bundesliga povećala prihod za 45 posto, na 256 milijuna eura.

"Premda je u sezoni 2018/19. zabilježen rast u većini europskih manjih liga, učinci pandemije COVID-19, osobito na lige koje se u većoj mjeri oslanjaju na prihode od utakmica, sa sobom nose velike izazove," naglasio je Tim Bridge, direktor u Deloitteovu odjelu sportskih djelatnosti.

Tagovi: euriopski nogometni klubovi, Bundesliga, Premijer league, La Liga, Serie A, Deloitte, Manchester City, Manchester United, Barcelona, Real Madrid, Bayern, Juventus
PROČITAJ I OVO
Olmo je blizu povratka u Barcelonu, to je dobra vijest za Dinamo
TRANSFERI
Olmo je blizu povratka u Barcelonu, to je dobra vijest za Dinamo
ZAGREB - Dani Olmo je blizu povratka u Barcelonu, deset godina nakon što je njenu akademiju La Masiju napustio kako bi otišao u Dinamo.
Nagelsmann ostaje izbornik Njemačke do Svjetskog prvenstva 2026.
IZBORNICI
Nagelsmann ostaje izbornik Njemačke do Svjetskog prvenstva 2026.
BERLIN - Njemački nogometni izbornik Julian Nagelsmann obnovio je ugovor na dvije godine do Svjetskog prvenstva 2026. u "odluci srca", objavio je u petak nacionalni savez DFB.
Sergej Barbarez novi izbornik nogometne reprezentacije BiH
IZBORNIK
Sergej Barbarez novi izbornik nogometne reprezentacije BiH
SARAJEVO - Sergej Barbarez novi je izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, a na tu ga je poziciju u petak imenovao Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH sa zadaćom da u naredne četiri godine konsolidira stanje i pokuša prekinuti niz stalnih poraza u kvalifikacijama za međunarodna natjecanja.
Kawhi Leonard i dalje upitan za start doigravanja
NBA
Kawhi Leonard i dalje upitan za start doigravanja
LOS ANGELES - Los Angeles Clippers službeno su objavili kako i dalje nije poznato hoće li najbolji igrač ovog NBA sastava Kawhi Leonard biti spreman za start doigravanja.
Mundo Deportivo: Zidane je novi trener Bayerna
MEDIJI
Mundo Deportivo: Zidane je novi trener Bayerna
MADRID - Nakon što je napravio fenomenalan posao s Realom u kratkom razdoblju kao trener, Zinedine Zidane okreće novi list i trebao bi postati novi trener Bayerna, tvrdi španjolski Mundo Deportivo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE