GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordni prihodi europskih nogometnih klubova u sezoni 2018/19.

Rekordni prihodi europskih nogometnih klubova u sezoni 2018/19.
NOGOMET I BIZNIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2020 / 15:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europsko nogometno tržište ostvarilo je 28.9 milijardi eura prihoda u sezoni 2018/19., objavila je konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte, međutim sezona 2019/20. bit će bez presedana.

Pokretači rasta bile su lige petice koje su ostvarile rekordnih 17 milijardi eura prihoda u sezoni 2018./2019., što je povećanje od 9 % u odnosu na prethodnu godinu.

Prihodi klubova engleske Premijer lige porasli su na više od 5.9 milijardi eura, što je povećanje od sedam posto. Zanimljivo, prihodi elitnog razreda engleskog nogometa su čak 73 posto veći od onih koje je ostvario najbliži konkurent, španjolska La Liga čiji su klubovi ostvarili prihode od 3.4 milijarde eura.

Rast prihoda od preko 300 milijuna eura (10 %) u sezoni 2018./2019., drugi je najveći apsolutni rast među "velikih pet liga", što znači da je La Liga premašila prihode Bundeslige (3,3 milijarde eura).

Međutim, njemački prvoligaši su svejedno ostvarili impresivan rast prihoda od 177 milijuna eura (6 %) u sezoni 2018./2019. zbog porasta prihoda od televizijskih prava (19 %).

Serie A (2,5 milijardi eura) i Ligue 1 (1,9 milijardi) ostvarili su znatan rast prihoda, konkretno 11 %, odnosno 12 %. U Italiji je početak novog trogodišnjeg ugovora o međunarodnim medijskim pravima osigurao porast prihoda od televizijskih prava za 11 %.

Francuski su klubovi ostvarili dodatnih 110 milijuna eura prihoda od televizijskih prava s obzirom na porast njihove uspješnosti u UEFA-inim natjecanjima.

"Prihodni jaz unutar europskih nogometnih liga nastavio se produbljivati. Pandemija virusa COVID-19 vrlo vjerojatno će dodatno pogoršati situaciju s obzirom na to da najveći klubovi vjerojatno najsnažnije ugovorno štite svoje prihode, dok se manji klubovi više oslanjaju na prihode od utakmica i sezonske komercijalne ugovore," navodi se u priopćenju.

Prema analizi Deloitteova odjela sportskih djelatnosti, prekid sezone 2019./2020. dovest će do smanjenja prihoda klubova Premijer lige u financijskoj godini 2019./2020. od otprilike 1,1 milijardu eura. Od tog će se iznosa skoro 50 % trajno izgubiti zbog nestanka prihoda od utakmica i smanjenja iznosa u ugovorima o tv pravima i komercijalnim ugovorima uslijed odgađanja utakmica i njihova igranja bez prisustva publike.

Ostatak će se odgoditi do financijske godine 2020./2021. zbog odgode skoro četvrtine sezone za razdoblje nakon 30. lipnja. Slijedom toga i unatoč očekivanom mogućem nastavku prekida sezone 2020./2021., u financijskoj će se godini 2020./2021. možda zabilježiti rekordni iznosi prihoda.

"Očekujemo da će trenutačna pandemija virusa COVID-19 prouzročiti znatno smanjenje prihoda i operativne gubitke za cijeli europski nogomet u ovoj sezoni. Klubovi su prisiljeni suočiti se s višestrukim financijskim posljedicama, uključujući smanjenje ili odgodu komercijalnih prihoda i prihoda od televizijskih prava, kao i gubitak prihoda od utakmica i ostalih povezanih prihoda. Povratak nogometa, na siguran i razuman način, vrlo je važan za ograničenje financijskog učinka pandemije. Europske lige na različite se načine i u različitom tempu nose s novonastalom situacijom. Uspješan povratak svake pojedine lige te snaga njihovih odnosa s televizijskim i komercijalnim partnerima vjerojatno će znatno i trajno utjecati na financijsku snagu klubova i liga," kazao je Dan Jones, partner i voditelj u Deloitteovu odjelu sportskih djelatnosti.

"Međutim, smatramo kako će ponovno pokretanje Premijer lige i niza drugih liga rezultirati brzim oporavkom financija, s obzirom na to da će se neki prihodi od televizijskih prava prebaciti u financijsku godinu 2020./2021., što može dovesti do snažnog skoka u prihodima. Na brojna pitanja ne znamo odgovor, osobito u pogledu vremena i razmjera povratka navijača na stadione te učinka na poslovanje komercijalnih i televizijskih partnera. Nogometna se industrija nada da su snažan oporavak i povratak na relativnu financijsku normalnost mogući u sezoni 2021./2022." dodao je Jones.

Pored "Liga petice", ruska Premijer liga zadržala je svoju poziciju šeste najbogatije nogometne lige, usprkos padu prihoda od 61 milijuna eura ili osam posto.

Turska Superliga je prijavila ograničen rast prihoda od dva posto i smanjila zaostatak za ruskom Premijer ligom, dok su lige u Belgiji, Nizozemskoj i Austriji zabilježile značajna povećanja prihoda u 2018/19.

Belgijski klubovi ostvarili su rast prihoda od 16 posto na 344 milijuna eura. Nizozemskim klubovima su prihodi porasli za 20 posto, dok je austrijska Bundesliga povećala prihod za 45 posto, na 256 milijuna eura.

"Premda je u sezoni 2018/19. zabilježen rast u većini europskih manjih liga, učinci pandemije COVID-19, osobito na lige koje se u većoj mjeri oslanjaju na prihode od utakmica, sa sobom nose velike izazove," naglasio je Tim Bridge, direktor u Deloitteovu odjelu sportskih djelatnosti.

Tagovi: euriopski nogometni klubovi, Bundesliga, Premijer league, La Liga, Serie A, Deloitte, Manchester City, Manchester United, Barcelona, Real Madrid, Bayern, Juventus
PROČITAJ I OVO
Vlašić odlazi u Napoli
ODLAZAK
Vlašić odlazi u Napoli

MOSKVA - Nikola Vlašić je sjajnom sezonom za moskovski CSKA, tijekom koje je u 37 utakmica postigao 13 i namjestio sedam golova, postao zanimljiv klubovima iz najjačih liga.

Donadoni napustio Shenzhen nakon četiri kola
ODLAZAK
Donadoni napustio Shenzhen nakon četiri kola

SHENZEN - Bivši talijanski izbornik Roberto Donadoni napustio je dužnost trenera kineskog prvoligaša Shenzhena nakon samo četiri odigrana kola u novoj sezoni.

Tri igrača Olimpije pozitivna, odgođen početak nogometnog prvenstva u Sloveniji
SLOVENIJA
Tri igrača Olimpije pozitivna, odgođen početak nogometnog prvenstva u Sloveniji
LJUBLJANA - Odbor za hitne slučajeve Nogometnog saveza Slovenije odlučio je odgoditi početak natjecanja u prvoj ligi za 22. kolovoza, a razlog su današnji rezultati obaveznog testiranja na novi koronovirus, koji su pokazali tri pozitivna slučaja u ljubljanskoj Olimpiji.
Messi kupio luksuzni stan u Milanu, navijači Intera u ekstazi
TRANSFER GODINE?
Messi kupio luksuzni stan u Milanu, navijači Intera u ekstazi
MILANO - Spekulacije koje traju nekoliko mjeseci pojačane su novim potezom Lionela Messija.
Prosinečki i službeno trener Denizlispora
TRENERI
Prosinečki i službeno trener Denizlispora

ANKARA - Hrvatski nogometni stručnjak Robert Prosinečki i sljedeće će sezone nastaviti raditi u Turskoj, nakon što je prošle sezone vodio Kayserispor u novom prvenstvu sjedit će na klupi Denizlispora.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE