GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Tibor Benedek

Preminuo Tibor Benedek
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2020 / 11:41
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
BUDIMPEŠTA - U Budimpešti je rano jutros, od teške bolesti i u dobi od 47 godina preminuo Tibor Benedek. Dugogodišnji kapetan, pa kasnije i vrsni izbornik mađarske vaterpolske vrste, jedan od najboljih vaterpolista na svijetu.

Tibor Benedek se iznenadno povukao s dužnosti izbornika mađarske vrste, na samu Staru godinu, 31. prosinca 2016. iako je vodeći reprezentaciju s trenerske klupe bio vrlo uspješan. Koji dan kasnije smo spoznali razlog. Tada mu je utvrđena zloćudna bolest za koju se pretpostavljalo da ju neće moći pobijediti. Tibor se čak i vratio na klupu, ali svojeg kluba Ujpest Torme. Početkom svibnja odlučio je potpuno se opostiti od vaterpola, s 2-3 rečenice kratkog otvorenog pisma. U biti, želio je provesti zadnje trenutke s obitelji. Nije to napisano jasno, ali u vaterpolskim se krugovima znalo. Posljednjih tjedan dana stanje je postalo bezizlazno, kraj nažalost izvjestan, samo je snažno sportsko tijelo velikog Tibora Benedeka još odolijevalo.

Kao igrač, ali i kasnije kao trener, Tibor Benedek je doista plijenio mirnoćom, staloženošću, naglašenim smislom za fair-play. Tibor je bio klasični primjer sportskog vođe kojeg se bespogovorno slijedi, ali kojeg se pogledom traži kada je "gusto" i neizvjesno. Već sam pogled na trofejnu riznicu Tibora Benedeka govori dovoljno o kakvoj se sportskoj veličini radi
.
Krajem prošlog i početkom ovog stoljeća bio najbolji igrač na svijetu. S Mađarskom je osvojio čak tri uzastopna olimpijska zlata (Sydney 2000., Atena 2004. i Peking 2008.).

S reprezentacijom svoje zemlje, za koju je nastupio 384 puta, bio je kao igrač jednom svjetski prvak (Barcelona 2003.), a na svjetskim prvenstvima je osvojio još 2 srebra i 1 broncu. Bio je i prvak Europe (Sevilla, 1997.) uz 3 srebra i isto toliko bronci na kontinentalnim smotrama. Zlato je osvajao i u FINA kupu, uz 2 srebra i 1 broncu.

Jednako uspješan bio je i u klupskoj konkurenciji. Bio je prvak Europe jednom s Ujpest Tornom, a čak četiri puta s Pro Reccom. Pet je puta osvajao i Europski superkup s Pro Reccom, pa onda 1 Kup pobjednika kupova s Ujpest Tornom. Veselio se i jednom trofeju u hrvatskim bazenima kada je kao igrač Pro Recca osvojio Jadransku ligu.

U Mađarskoj je bio 6 puta prvaka države, uz 3 nacionalna kupa i 1 superkup, dok j u Italiji bio 7 puta državni prvak i jednom pobjednik kupa.

Po okončanju igračke karijere (2012.), preuzeo je godinu dana kasnije mađarsku reprezentaciju, te je na fantastičan način osvojio zlato na Svjetskom prvenstvu u Barceloni 2013. S njim kao izbornikom, Mađarska je osvojila i srebro na EP u Budimpešti 2014. i broncu na EP u Beogradu 2016. 'Potpisao' je i dva srebra u Svjetskoj ligi (2013. i 2014.) i srebro na FINA kupu (2014.).

Osvojio je nisku pojedinačnih nagrada i priznanja, pa je tako četiri puta proglašen najboljim mađarskim vaterpolistom godine (1992., 1993., 1994. i 2002), ali i najboljim trenerom godine (2013.). Godine 2015. je primljen u Kuću slavnih vodenih sportova u Fort Lauderdaleu. Njegova rodna Budimpešta odužila mu se 2008. proglasivši ga za počasnog građanina. Nositelj je i tri mađarska državna odlikovanja.

Vaterpolo bez Tibora Benedeka je nenadoknadivo osiromašen, a opet ostajemo bogatiji za jednu divnu osobu, igrača, trenera koji je značajno obilježio sport kojem je toliko silno bio predan.

Tagovi: Tibor Benedek, vaterpolo, Mađarska, Ujpest Torna, Pro Recco
PROČITAJ I OVO
Murray sa zvukom sirene nokautirao Lakerse
NBA PLAYOFF
Murray sa zvukom sirene nokautirao Lakerse
DENVER - Denver Nuggetsi nadoknadili su 20 koševa manjka iz treće četvrtine i pobijedili sa 101:99 Los Angeles Lakerse ubačajem Jamala Murrayja sa zvukom sirene za prednost od 2:0 u prvom krugu doigravanja Zapadne konferencije NBA lige.
Fabio Cannavaro novi je trener Udinesea
TRENERI
Fabio Cannavaro novi je trener Udinesea
UDINE - Talijanski nogometni klub Udinese će nakon Gabriela Cioffija voditi bivši svjetski prvak i osvajač Zlatne lopte Fabio Cannavaro, objavio je klub na svojoj web stranici.
Veselin Vujović više nije trener Nexea
NEOČEKIVANO
Veselin Vujović više nije trener Nexea
NAŠICE - Uprava RK NEXE-A i trener Veselin Vujović danas su donijeli odluku o prekidu suradnje.
Zagreb pronašao pojačanje u Srbiji
RUKOMET
Zagreb pronašao pojačanje u Srbiji
ZAGREB - Povremeni srpski 29-godišnji rukometni reprezentativac Mihajlo Radojković u sljedećoj će sezoni nositi dres Zagreba, priopćili su iz hrvatskog prvaka.
Joao Cancelo na meti kritika zbog predstave protiv Reala
KRITIKE
Joao Cancelo na meti kritika zbog predstave protiv Reala
BARCELONA - Iako je većina navijača Barcelone kivna na sudiju Cesara Sotoa Grada za poraz od Real Madrida u sinoć odigranom El Clasicu, legendarni nizozemski nogometaši Marco van Basten i Ronald de Boer obrušili su se na drugog "stvarnog" krivca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE