GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Paolo Rossi, junak Svjetskog prvenstva 1982.

Preminuo Paolo Rossi, junak Svjetskog prvenstva 1982.
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2020 / 07:57
Autor: SEEbiz / H
RIM - Paolo Rossi, talijanski nogometni junak s osvojenog Svjetskog prvenstva 1982., umro je u 64. godini.

Vijest o smrti talijanske ikone došla je dok nogometni svijet još uvijek tuguje za argentinskom ikonom Diegom Maradonom koji je umro krajem prošlog mjeseca.

Talijanski TV kanal RAI Sport, s kojim je Rossi surađivao, priopćio je u četvrtak da je "Pablito" umro od "neizlječive bolesti". "Tako tužne vijesti: Paolo Rossi nas je napustio", tweetao je voditelj RAI Sporta Enrico Varriale.

"Nezaboravni Pablito, u kojeg smo se svi zaljubili u to ljeto 1982. i koji je posljednjih godina bio dragocjen i kompetentan kolega u RAI-u", dodao je Varriale.

Rossijevu smrt potvrdila je i njegova supruga Federica Cappelletti na Instagramu.

Rossi je s Juventusom osvojio dva naslova u Serie A, Europski kup i Coppa Italia, ali ostat će u najljepšem sjećanju po šest golova koje je zabio na Svjetskom prvenstvu 1982. u Španjolskoj.

Njegov izbor u momčad u početku su kritizirali stručnjaci koji su ga otpisali i rekli da nije u formi, no ostali su bez riječi kada je zabio sjajan hat-trik protiv Brazila.

Pobjeda Italije s 3-2 u tom klasičnom susretu u drugoj grupnoj fazi rezervirala im je mjesto u polufinalu protiv Poljske. Rossi je potopio Poljake u pobjedi od 2-0, a zatim je Italiji donio prvi gol u pobjedi od 3-1 protiv Zapadne Njemačke, što je Italiji donijelo treći naslov svjetskog prvaka i prvi od 1938. godine.

Osvojio je Zlatnu kopačku kao najbolji strijelac te Zlatnu loptu kao najbolji igrač tog Svjetskog prvenstva.

Rođen u Pratu u Toskani, Rossi je cijelu klupsku karijeru odigrao u Italiji. Kažnjen je s tri godine zabrane igranja 1980. godine zbog sudjelovanju u skandalu oko namještanja utakmica "Totonero", ali uvijek je negirao bilo kakva nedjela.

Zabrana je kasnije smanjena na dvije godine, što mu je omogućilo da se vrati u sastav Italije i ureže u povijest Svjetskog prvenstva.

Zabio je i tri gola na Svjetskom prvenstvu 1978. u Argentini. S ukupno devet golova, najbolji je strijelac Italije na Svjetskom prvenstvu zajedno s Robertom Baggiom i Christianom Vierijem.

Tagovi: Paolo Rossi, Federica Cappelletti, Svjetsko prvenstvo 1982., Diego Maradona, Juventus, Roberto Baggio, Christian Vieri
PROČITAJ I OVO
Aco Petrović ponovo izbornik Brazila
KOŠARKA
Aco Petrović ponovo izbornik Brazila
RIO DE JANEIRO - Aleksandar Petrović, 65-godišnji nekadašnji izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, ponovno je preuzeo Brazil, službeno je objavio tamošnji košarkaši savez na svojim internetskim stranicama.
Budimir će biti spreman za EURO
DOBRE VIJESTI
Budimir će biti spreman za EURO
PAMPLONA - Hrvatski nogometni reprezentativac Ante Budimir napustio je u srijedu bolnicu u Pamploni, gdje je proveo dvije noći nakon što mu je u ponedjeljak navečer slomljeno nekoliko rebara tijekom utakmice s Valencijom, izvijestio je u četvrtak njegov klub Osasuna, dodavši da bi trebao biti spreman za EURO u lipnju.
De Rossi ostaje trener Rome i sljedeće sezone
TRENERI
De Rossi ostaje trener Rome i sljedeće sezone
RIM - Roma je i službeno potvrdila da će dosadašnji trener Vučice Daniele De Rossi voditi ekipu Rome i u narednoj sezoni.
Ancelotti: Pep je džentlmen
POŠTOVANJE
Ancelotti: Pep je džentlmen
MANCHESTER - Svi su nas otpisali, rekao je trener Real Madrida Carlo Ancelotti, ali Real nikad ne umire, poručio je talijanski stručnjak nakon izbacivanja Manchester Cityja.
Real nakon drame jedanaesteraca izbacio City
LIGA PRVAKA
Real nakon drame jedanaesteraca izbacio City
MADRID - Nogometaši Real Madrida u fantastičnom četvrtfinalu Lige prvaka izbacili su Manchester City s ukupnih 5:4, a raspletu su prethodili produžeci i penali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE