GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo legendarni trener Utah Jazza Jerry Sloan

Preminuo legendarni trener Utah Jazza Jerry Sloan
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2020 / 19:02
Autor: SEEbiz / H
SALT LAKE CITY - Legendarni trener Utah Jazza Jerry Sloan preminuo je u petak, objavila je NBA momčad za koju danas igra Bojan Bogdanović, a za koju je pod Sloanovim vodstvom tri sezone nastupao bivši hrvatski reprezentativac Gordan Giriček.

"Jerry Sloan će uvijek biti sinonim za Utah Jazz. Zauvijek će biti dio organizacije Utah Jazz, a mi se pridružujemo obitelji i navijačima u tuzi zbog njegovog odlaska", stoji u službenom priopćenju kluba iz Salt Lake Cityja.

"Zahvalni smo za sve što je postigao ovdje i za desetljeća posvećenosti, odanosti i odlučnosti koju je donio našoj momčadi. Poput Stocktona i Malonea kao igrača, Jerry Sloan je savršeni predstavnik našeg kluba. Jako će nam nedostajati."

Sloan je 23 godine bio glavi trener Utah Jazza i u tom razdoblju je momčad 20 puta nastupila u doigravanju. Predvođeni Johnom Stocktonom i Karlom Maloneom dvaput su bili nadomak osvajanju NBA naslova, ali su ih 1997. i 1998. u šest finalnih utakmica pobjeđivali Chicago Bullsi s Michaelom Jordanom u glavnoj ulozi.

Zanimljivo, Sloan je od svojih 11 igračkih sezona, njih 10 proveo u dresu Chicago Bullsa u koje je stigao na ekspanzijskom draftu nakon "rookie" sezone u Baltimore Bulletsima, gdje je stigao kao četvrti izbor na NBA draftu. Bio je članom originalne postave, prve koja je zaigrala u NBA ligi. Kao igrač je bio poznat po čvrstoj obrani pa je četiri puta bio biran u prvu obrambenu postavu, a dvaput je bio izabran i za nastup na All-Star utakmici. U prosjeku je postizao 14 koševa, a najbolju napadačku sezonu imao je 1970./71., kad je ubacivao 18,3 poena.

Trenersku karijeru je započeo kao pomoćnik u Bullsima, gdje je od 1979. do 1982., dvije godine prije Jordanova dolaska, bio i glavnim trenerom i jednom dohvatio doigravanje. U Utah Jazz je stigao 1985. kao pomoćnik, a od 1989. do kraja trenerske karijere 2011. bio je u ulozi glavnog trenera. Karijeru je završio sa 1221 pobjedom u utakmicama osnovnog dijela. Pod njegovim vodstvom su Bullsi i Jazz odigrali 202 utakmice u doigravanju, a u njima je ostvario 98 pobjeda, što je najviše među trenerima koji nisu uspjeli osvojiti naslov.

Sloan se 2013. godine vratio u Utah Jazz kao savjetnik, a momčad mu je odala počast 2014. godine, kad je pod krov dvorane podignuta zastava s brojem 1223 koji predstavlja broj pobjeda u osnovnom dijelu sezone i doigravanju koje je klub ostvario pod njegovim vodstvom.

Od 2009. Sloan je stanovnik Košarkaške kuće slavnih.

Prije šest godina je objavio da boluje od Parkinsonove bolesti i demencije lewyjevih tjelešca i tom prilikom poručio: "Nisam preplašen".

Sloan je 41 godinu bio oženjen svojom djevojkom iz srednje škole, prije nego što je Bobbye Sloan preminula 2004. godine. Iz prvog braka ima troje djece, a 2006. Sloan se drugi put oženio te sa suprugom Tammy Jessop imao jednog posinka.

Tagovi: Utah Jazz, Jerry Sloan, Karl Malone, John Stockton, Gordan Giriček, Michael Jordan, Chicago Bulls
PROČITAJ I OVO
Goran Tomić ostaje u Emiratima
TRENERI
Goran Tomić ostaje u Emiratima
ZAGREB - Hrvatski trener Goran Tomić (47) potpisao je novi, dvogodišnji ugovor s Al Bataehom, objavio je arapski klub. Tomić je u siječnju ove godine preuzeo momčad.
Barcelona će tužiti Španjolski nogometni savez, sud odlučuje o Yamalovom golu
TRAKAVICA
Barcelona će tužiti Španjolski nogometni savez, sud odlučuje o Yamalovom golu
BARCELONA - Barcelona ne dopušta da se stiša bura nakon El Clasica u kojem je Real slavio 3:2.
Carlos Tevez završio u bolnici
PROBLEMI
Carlos Tevez završio u bolnici
BUENOS AIRES - Bivši argentinski nogometaš i sadašnji trener argentinskog kluba Independiente Carlos Tevez primljen je u utorak u bolnicu zbog jakih bolova u prsima.
Marca: Modrić želi ostati u Realu
MEDIJI
Marca: Modrić želi ostati u Realu
MADRID - Luka Modrić ugovor s madridskim Realom ima do srpnja i još se ne zna u kojem klubu će 38-godišnji veznjak igrati sljedeće sezone. Marca, madridski list blizak Realu, tvrdi da Modrić ne želi promijeniti klub.
Dončić briljirao, Mavsi pobijedili Clipperse
NBA PLAYOFF
Dončić briljirao, Mavsi pobijedili Clipperse
LOS ANGELES - Dallas Mavericksi pobijedili su Clipperse 96-93 u drugoj utakmici doigravanja NBA lige u Los Angelesu, izjednačivši u seriji prvog kola na 1-1.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE