GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminula Borka Pavićević

Preminula Borka Pavićević
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2019 / 08:33
Autor: SEEbiz / SEEcult.org
BEOGRAD - Dramaturškinja Borka Pavićević, osnivačica i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), mirovna aktivistkinja, kulturna radnica i kolumnistkinja, preminula je u Beogradu u 72. godini.

Borka Pavićević preminula je u noći između 29. i 30. juna oko pola sata nakon ponoći, saopštio je CZKD. Datum i vreme kremacije i komemoracije u CZKD-u biće naknadno objavljeni.

Rođena 1947. godine u Kotoru, Borka Pavićević diplomirala je dramaturgiju 1971. godine na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, gde je i magistrirala 1976. godine tezom "Neorealistička drama u Srbiji između dva rata".

U Ateljeu 212, u dramaturškom odeljenju, radila je deset godina (1970-1981), a u Bitefu 20 godina. Bila je dramaturg i u pozorištima u Zenici, Splitu, Skoplju, Ljubljani, Subotici i Beogradu (1978 - 1991).

Osnivač je teatra Nova osećajnost u staroj beogradskoj Pivari (1981). Bila je učesnica pokreta KPGT (Kazalište, pozorište, gledališče, teatar, 1984-1991).

Bila je umetnička direktorka Beogradskog dramskog pozorišta, a smenjena je 1993. godine zbog političkog i javnog delovanja.

Bila je učesnica civilnog pokreta otpora (1991) i članica Beogradskog kruga - udruženja slobodnih intelektualaca od osnivanja.

Osnivačica je i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu (od 1994. godine).

Pisala je kolumne u časopisu Susret, u nedeljniku Vreme od njegovog osnivanja, te u dnevnom listu Danas.

Objavila je tri zbirke eseja: "Na ex – Postdejtonska moda" (Novi Pazar, 1998), "Moda" (Beograd, 1994) i "Glava u torbi" (Beograd, 2017), kao i tekstove u mnogobrojnim časopisima, zbornicima, dnevnim i nedeljnim novinama, u kojima je beležila i komentarisala činjenice iz kulturnog i političkog života, ali i različite devijacije svakodnevice.

Od 1991. godine učestvovala je u mnogobrojnim antiratnim akcijama u Beogradu i drugim jugoslovenskim gradovima, u saradnji sa jugoslovenskim organizacijama koje su se zalagale za demokratizaciju i razvoj civilnog društva u Srbiji i regionu.

Dobitnica je nagrade Hirošima fondacije za mir i kulturu 2004; nagrade "Ruts" Evropske kulturne fondacije za 2009. godinu, nagrade "Osvajanje slobode" Fonda "Maja Maršićević Tasić" 2005. godine. Nosilac je francuskog Ordena legije časti od 2002. godine.

Tagovi: Borka Pavićević, Centar za kulturnu dekontaminaciju
PROČITAJ I OVO
Dalić: Spreman sam oprostiti, Sosa je na potezu
IZBORNIK
Dalić: Spreman sam oprostiti, Sosa je na potezu
ZAGREB - "Mediji su iskoristili priliku i napali i Savez i mene, iako ovdje ne snosim niti najmanju krivice."
Inter bi uštedio 25 milijuna eura ako se igrači odreknu dvomjesečne plaće
UŠTEDE
Inter bi uštedio 25 milijuna eura ako se igrači odreknu dvomjesečne plaće
MILANO - Inter je prošle sezone imao 100 milijuna eura gubitka. Na plaće igrača godišnje potroši oko 132 milijuna eura, a drugoplasirana Atalanta tek 39 milijuna.
Sosa neće igrati za Njemačku
EPILOG
Sosa neće igrati za Njemačku
BERLIN - Borna Sosa neće zaigrati za reprezentaciju Njemačke. Iako je on sam odlučio da će Hrvatsku zamijeniti Njemačkom, od toga neće biti ništa.
Obranović potpisao jednogodišnji ugovor s PPD Zagrebom
POJAČANJE
Obranović potpisao jednogodišnji ugovor s PPD Zagrebom

ZAGREB - Rukometaš Sandro Obranović potpisao je jednogodišnji ugovor s PPD Zagrebom čiji je član bio od 2013. do 2016. godine, objavio je u utorak zagrebački ruzkometni klub na svojim stranicama.

Hrvatska rukometni Euro otvara protiv Francuske
RUKOMET
Hrvatska rukometni Euro otvara protiv Francuske
ZAGREB - Europska rukometna federacija (EHF) objavila je u utorak na svojima stranicama satnicu odigravanja utakmica na Europskom prvenstvu koje se održava od 13. do 30. siječnja sljedeće godine u u Mađarskoj i Slovačkoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE