GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poznato je koliko će svaki prvoligaš dobiti novca od TV prava

Poznato je koliko će svaki prvoligaš dobiti novca od TV prava
HNL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2022 / 12:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Od dana kada su Hrvatski Telekom i SuperSport potpisali novi ugovor za televizijska i marketinška prava s Hrvatskim nogometnim savezom sve je zanimalo koliko će točno novaca od toga dobiti svaki klub HT Prve lige.

Kao što je nedavno objavio Hrvatski nogometni savez u sljedeće četiri godine, koliko je predviđeno trajanje ugovora, Hrvatski Telekom za pripadajuća TV prava uplatiti u iznosu od 36 milijuna eura, a SuperSport će za medijska prava platiti iznos od 1.5 milijuna eura po natjecateljskoj godini te za sponzorska prava te 500.000 eura po natjecateljskoj godini za prava klađenja. To znači da je HNS ukupno za televizijska i medijska prava osigurao 44 milijuna eura u naredne četiri godine.

Ukratko, svake godine HNS ima na raspolaganju 11 milijuna eura od čega 70 milijuna kuna ide prvoligašima, a ostatak se dijeli na klubove Druge HNL, zatim na futsal, ženski nogomet…

'Ovo je najvažniji ugovor vezan za domaći klupski nogomet u povijesti te potvrđuje njegovu tržišnu vrijednost. Siguran sam da će ta vrijednost rasti i dalje zahvaljujući ovom ugovoru, kao i da će se ovo ulaganje isplatiti našim partnerima', rekao je nakon službenog potpisa ugovora predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

No, koliko će točno od toga svake sezone dobiti hrvatski nogometni prvoligaši?

Kako se doznaje svih deset klubova aktualne HT Prve lige složilo se s podjelom 70 milijuna kuna godišnje tako da 3,5 milijuna kuna fiksno ide svakom klubu, a ostatak će dobiti prema mjestu na ljestvici. Tako će prvak za sezonu 2022/23. dobiti 17 posto, drugi na ljestvici 15 posto, treći 13 posto itd.

Tako će se od sezone 2022/23. osim fiksnog dijela koji dobije svaki klub ostatak dijeliti prema položaju na ljestvici što znači da prvaku ukupno ide oko 9,3 milijuna kuna, zatim drugom na ljestvici ide 8,6 milijuna kuna, trećem 7,9 milijuna kuna itd. Primjerice osmi klub ukupno će dobiti 5,88 milijuna kuna, a recimo posljednje na 4,86 milijuna kuna.

'Klubovi su pokazali solidarnost, atmosfera je bila konstruktivna, najveći su se složili su da treba ići na ruku manjima jer i oni su jako zaslužni što je Liga podignula rejting i ugled, što je brendirana na takav način. Prvak će sada imati otprilike 3,5 puta više nego dosad, ali će pretposljednji i posljednji imati nekih 7-8 puta više. Jako sam zadovoljan', rekao je za Sportske novosti Nenad Črnko, predsjednik Komisije profesionalnih klubova HNS-a i čelni čovjek Gorice uz dodatak kako je poznat i tempo isplate. Prva rata od 2,25 milijuna kuna na račun svakog kluba stiže 1. kolovoza, a druga rata s istim iznosom 1. prosinca.

Tagovi: Hrvatska nogometna liga, Hrvatski Telekom, Nenad Črnko, SuperSport
PROČITAJ I OVO
Liverpool odustao od Xabija Alonsa
ODUSTAJANJE
Liverpool odustao od Xabija Alonsa
LIVERPOOL - Čelnici Liverpoola su izgubili strpljenje i odlučili su dići ruke od Xabija Alonsa, te je sada sigurno da španjolski stručnjak neće naslijediti Jürgena Kloppa na klupi Redsa.
Kukoč: Igrači su danas razmaženi
DIJAGNOZA
Kukoč: Igrači su danas razmaženi
BEOGRAD - Toni Kukoč, specijalni gost Sport Kluba, pratio je uzbudljivu utakmicu u "Areni" koju je Partizan na kraju izgubio od Olympiacosa, ali i nasmijao izjavom o potencijalnom trenerskom angažmanu Željka Obradovića u NBA ligi.
Đoković o raskidu s Ivaniševićem: Došlo je do zasićenja
REAKCIJE
Đoković o raskidu s Ivaniševićem: Došlo je do zasićenja
BEOGRAD - Novak Đoković i Goran Ivanišević prekinuli su suradnju nakon šest godina. Neočekivanu vijest na svom je Instagramu podijelio Đoković, koji se biranim riječima oprostio od svog dojučerašnjeg trenera.
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
DOBRODOŠLICA
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
BEOGRAD - Košarkaši Partizana sastaju se sa Olimpijakosom u meču 32. kola Evrolige, a uz teren je i hrvatska NBA legenda.
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE