GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osijek potvrdio da je Bjelica novi trener

Osijek potvrdio da je Bjelica novi trener
TRENERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2020 / 10:38
Autor: SEEbiz / Index.hr
OSIJEK - Loš ulazak u sezonu Osijek je odlučio preokrenuti spektakularnom promjenom na klupi.

Navijačima Osijeka ne treba objašnjavati što znači "Jedan je..."

Sinoć je, nakon samo jednog boda u prva tri kola protiv Dinama, Hajduka i Slavena, smijenjen Ivica Kulešević, a novi trener Nenad Bjelica bit će službeno predstavljen danas u 13 sati.

Debi na trenerskoj klupi Osijeka imat će 12. rujna u derbiju protiv Rijeke na domaćem terenu. Pet dana kasnije, također na Gradskom vrtu, čeka ga i veliki test u pretkolu Europa Lige, Basel.

Osijek je dolazak novog trenera najavio jutros teaserom na službenom Twitteru, statusom u kojem piše samo "Jedan je..."

Aluzija je jasna. Dok je kao kapetan vodio Osijek, navijači tog kluba su obožavanom vođi i simbolu kluba pjevali "Bjelica Nenad, jedan je Bjelica Nenad..." na melodiju evergreena Guantanamera.

Nešto kasnije Osijek je na Twitteru bio daleko otvoreniji i uz dobrodošlicu kući objavio ime novog trenera:

Neprežaljena 2000./2001, kada je Bjelica nezaboravnu momčad Osijeka vodio prema nevjerojatnim pothvatima

Kohorta i simpatizeri Osijeka s nostalgijom se sjećaju dana kada su Bjelici pjevali ode i neprežaljene sezone 2000./2001. Tada je legendarna momčad, koju je s klupe vodio Stanko Mršić, a na terenu "Bjelica Nenad", i za koju su igrali nezaboravni Jozo Gašpar, Ivo Ergović, Damir Vuica, Dumitru Mitu, Mato Neretljak, Bakir Beširević... bila jesenski prvak HNL-a, a u Kupu Uefa šamarala je Brondby u Kopenhagenu i Rapid u Beču.

Osijek predvođen Bjelicom došao je blizu nevjerojatnim visinama, ali je bez njih ostao nakon prve utakmice 3. kola europskog kupa, kada je Osijek nakon pobjede 2:0 nad praškom Slavijom na uzvrat otišao kao na izlet. Obilo mu se to od glavu jer je izgubio 1:5. Nakon toga je uslijedio strmoglavi pad: predsjednik Novalić je uhićen, kapetan i najbolji igrač Nenad Bjelica prodan je u Kaiserslautern.

Slijedio je strmoglavi pad. Međutim, dva desetljeća kasnije Osijekovi mađarski vlasnici, koji puno ulažu u momčad i novi stadion, žele naslov prvaka i trajanje u Europi. Zato su doveli igračku legendu Osijeka, koja je briljirala na zadnjoj trenerskoj gaži.

Bjelica je pretprošle sezone u Europa ligi donio Dinamu prvo proljeće u Europi, a prošle je do zadnjeg kola bio u igri za prolazak skupine Lige prvaka. Nakon toga se tijekom korona-krize s Mamićima zakačio oko novca i morao je otići. Slobodan je od travnja i bio je u pregovorima s turskim velikanom Fenerbahčeom, ali ti pregovori nisu bili uspješni.

Bjelica u Osijek dovodi stožer s kojim je radio i u Dinamu, postigao povijesne uspjehe, podignuo kroz Ligu prvaka cijene igrača te vratio navijače na Maksimir. U Bjeličinom stožeru bit će Rene Poms, Nino Bule, trener golmana Silvije Čavlina, kondicijski treneri Martin Mayer i Karlo Reinholz te analitičar Jasmin Osmanović. Kako neslužbeno doznajemo, plaća Bjelice i stožera na godišnjoj razini je oko milijun eura, no klub te podatke neće iznositi javno.

No govorit će se o ciljevima koji su porasli s obzirom na velika ulaganja u klub proteklih godina. Bjelica bi Osijek trebao uključiti u borbu za naslov prvaka, a već se govori i o igračima koje želi dovesti u Gradski vrt. Želje su mu Endri Cekici, 23-godišnji Albanac koji igra krilnu poziciju u Olimpiji iz Ljubljane, potom dinamovac Mario Šitum, a spominje se i bivši reprezentativac Marko Pjaca koji je kao igrač Juventusa na posudbi u Anderlechtu.

Kao trener Dinama Bjelica je uvijek s posebnom energijom dolazio pred osječku publiku, a u posljednjem derbiju je dobio i crveni karton. Sada će biti na drugoj strani i pokušati opravdati ulaganja Uprave.

Prije Dinama Bjelica je bio trener u Austriji, Italiji i Poljskoj. Trenersku karijeru je započeo u Kärntenu, nastavio u Lustenau, WAC-u, Austriji Beč, talijanskoj Speziji i poljskom Lech Poznanu, prije no što je u svibnju 2018. godine potpisao za klub iz Maksimira.

Tagovi: Nenad Bjelica, NK Osijek, Endri Cekici, Mario Šitum, Marko Pjaca, Ivica Kulešević, Dinamo
PROČITAJ I OVO
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
HAJDUK
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
SPLIT - "Treba dovesti trenera koji će pratiti strategiju kluba, istovremeno napadati trofeje i razvijati mlade. Tu ćemo tražiti balans između rezultata i razvoja igrača."
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
DINAMO
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
ZAGREB - Sportski direktor Dinama, odnosno aktualni vršitelj te dužnosti, Marko Marić, na današnjoj je konferenciji za medije objasnio sportsku politiku kluba koju je dan ranije prezentirao na sjednici Izvršnog odbora.
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
KARIJERE
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
SPLIT - Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka, objavio je splitski klub. Danas će i službeno biti predstavljen na Poljudu u 12 sati.
Xavi ostaje u Barceloni
TRENERI
Xavi ostaje u Barceloni
BARCELONA - Još krajem siječnja Xavi Hernandez najavio je odlazak s klupe Barcelone. Bio je nezadovoljan i svojim doprinosom rezultatima, koji su bili na skromnom nivou za klub takve tradicije, ali i stavom igrača, odnosno partijama kakve momčad pruža.
Hajduk želi trenera iz Serie A
ŽELJE
Hajduk želi trenera iz Serie A
SPLIT - Priča o novom Hajdukovom treneru bit će aktualna sve dok s Poljuda ne puste 'bijeli dim'. Do tada će se nagađati tko će biti nasljednik Jure Ivankovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE