GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Organizirane navijačke skupine i u Njemačkoj pomažu u vrijeme koronakrize

Organizirane navijačke skupine i u Njemačkoj pomažu u vrijeme koronakrize
POHVALNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2020 / 10:26
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Organizirane navijačke skupine, tzv. ultrasi, od početka izbijanja koronakrize pomažu gdje god stignu. I u vrijeme socijalnog distanciranja pokazuju visok stupanj sloge.

U Hrvatskoj su posljednjih tjedana najpoznatiji primjeri humanitarnog djelovanja Bad Blue Boysa koji zaslužuju svaku pohvalu, a sličan je trend prisutan i u Njemačkoj.

Schwabensturm 02, ultra navijačka skupina nogometnog kluba Stuttgart, je prije više od mjesec dana organizirala nabavku za one koji su pogođeni pandemijom koronavirusa. Otada je ova grupa organizirala mrežu od preko 80 pomagača rasutih po selima i gradovima u krugu od 60 kilometara oko Stuttgarta. Šest dana u tjednu ovi pomagači dostavljaju potrepštine i lijekove onima koji su najviše pogođeni pandemijom: starijima i nemoćnima.

Za pripadnika Schwabensturma Clemensa Knödlera je to od samog početka jedno vrijedno iskustvo.

"Osjećamo veliku zahvalnost kod ljudi koje obilazimo. Oni su sretni da ih netko podržava u ovom trenutku", kaže ovaj navijač za DW.

Inicijativa navijača s jugozapada Njemačke nije usamljena. U Berlinu su "ultrasi" kluba Union Berlin organizirali ogradu na kojoj građani mogu ostaviti vrećice s namirnicama i potrepštinama za one koji si to sami ne mogu priuštiti. Fabian Voss iz ove inicijative je iznenađen velikodušnošću građana. "Svaki dan se na ogradi pojavljuju nove vrećice. Mnogo toga se ovdje događa", kaže Voss.

Ograda s potrepštinama je bila samo početak. U međuvremenu su "ultrasi" Uniona organizirali i šivanje zaštitnih maski.

"Djeca trenutno nemaju mnogo posla i zašto zajednički ne bi stvarali nešto korisno. Ja imam dvije lijeve ruke no unatoč tomu ide nekako", kaže Voss za DW. Dosad je tako skupljeno preko 500 maski

Aktivnosti zagriženih nogometnih navijača nije ostala nezapaženo u javnosti koja obično ovu grupu uglavnom percipira po negativnim akcijama poput one nedavne kada su se na vulgaran i neprihvatljiv način obračunavali s mecenom prvoligaša Hoffenheima Dietmarom Hoppom. Odjednom su "ultrasi", koje su mediji donedavno opisivali kao "ružno lice nogometa" postali simbolom za ljubav prema bližnjemu i solidarnost.

Kao što je to nedavno bio slučaj i sa "ultrasima " Dinama koji su pomagali nakon potresa u hrvatskom glavnom gradu.

"Sada svi kažu: to je promjena imidža. No ja bih to potpuno razdvojio od nogometa. To ne činimo kako bi kasnije mogli reći da smo nešto učinili kako bi poboljšali imidž scene. To nije naš cilj", kaže Voss.

Pohvale iz cijele zemlje ne jenjavaju a ponekom "ultrasu" je ova nagla poplava simpatija sumnjiva.

Nordkurve Aktiv, humanitarna organizacija koju su prije više od desetljeća osnovali "ultrasi" kluba Borussia Mönchengladbach je također aktivna u vrijeme koronakrize. Stefan Mähler iz ove inicijative kaže da njihova akcija ne predstavlja ništa novog.

"Socijalni angažman je dio ultra-kulture. Vjerojatno u međuvremenu svaka scena u Njemačkoj ima i svoju karitativnu inicijativu", kaže Mähler za DW.

"Ultrasi" su naučeni na kritike medija pa tako niti ovu pozitivnu lavinu ne uzimaju previše ozbiljno. Clemens Knödler iz Stuttgarta isto tako ne vjeruje da će ovi hvalospjevi dugoročno poboljšati imidž scene u Njemačkoj.

"Ne vjerujem da će se imidž ultrasa promijeniti nakon ovoga. To neće trajati dugo", kaže Knödler.

Usprkos tomu se veseli da je sada, kada su stadioni prazni, jedna, manje poznata strana ultra scene izišla u javnost. "Ovo je prilika da se pokaže što su ultrasi. Da oni nisu samo 'ružna strana nogometa' nego normalni građani koji ozbiljno shvaćaju svoju društvenu odgovornost i samo žele pomoći", zaključuje.

Tagovi: Schwabensturm 02, navijačke skupine, Stuttgart, Bad Blue Boys, Nordkurve Aktiv, Union Berlin
PROČITAJ I OVO
Liverpool odustao od Xabija Alonsa
ODUSTAJANJE
Liverpool odustao od Xabija Alonsa
LIVERPOOL - Čelnici Liverpoola su izgubili strpljenje i odlučili su dići ruke od Xabija Alonsa, te je sada sigurno da španjolski stručnjak neće naslijediti Jürgena Kloppa na klupi Redsa.
Kukoč: Igrači su danas razmaženi
DIJAGNOZA
Kukoč: Igrači su danas razmaženi
BEOGRAD - Toni Kukoč, specijalni gost Sport Kluba, pratio je uzbudljivu utakmicu u "Areni" koju je Partizan na kraju izgubio od Olympiacosa, ali i nasmijao izjavom o potencijalnom trenerskom angažmanu Željka Obradovića u NBA ligi.
Đoković o raskidu s Ivaniševićem: Došlo je do zasićenja
REAKCIJE
Đoković o raskidu s Ivaniševićem: Došlo je do zasićenja
BEOGRAD - Novak Đoković i Goran Ivanišević prekinuli su suradnju nakon šest godina. Neočekivanu vijest na svom je Instagramu podijelio Đoković, koji se biranim riječima oprostio od svog dojučerašnjeg trenera.
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
DOBRODOŠLICA
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
BEOGRAD - Košarkaši Partizana sastaju se sa Olimpijakosom u meču 32. kola Evrolige, a uz teren je i hrvatska NBA legenda.
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE