GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OI u Tokiju stajale 20 posto više od predviđenog

OI u Tokiju stajale 20 posto više od predviđenog
TROŠKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2022 / 10:39
Autor: SEEbiz / H
TOKYO - Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju, organizirane 2021. s godinu dana zakašnjenja zbog pandemije, koštale su 20 posto više od konačne brojke koju su objavili organizatori, pokazalo je izvješće japanskog Revizorskog suda (VRI).

Kako se navodi u izvješću ovog tijela objavljenom u srijedu, Ljetne igre u Tokiju 2020. stajale su 1,699 milijardi jena (12,1 milijardi eura po trenutnom tečaju), umjesto 1,424 milijarde jena koliko su organizatori najavili prošlog lipnja.

Revizorski sud rekao je da su organizatori pogrešno propustili uključiti određene državne troškove vezane uz Olimpijske igre, uključujući mjere protiv dopinga, treninge sportaša, japansku hranu u Olimpijskom selu i novi olimpijski stadion.

U svom je izvješću pozvala vladu da "pravodobno objavi (u budućnosti) pune troškove kada su značajno uključeni u veliki događaj".

U kandidaturi Tokija za 2013. proračun za ove Olimpijske igre procijenjen je na 734 milijarde jena, odnosno upola manje.

No troškovi su naglo porasli, uključujući odgodu događaja zbog pandemije koronavirusa. Olimpijske igre su također održane gotovo iza zatvorenih vrata zbog Covid-19.

Vladin glasnogovornik Hirokazu Matsuno rekao je novinarima u četvrtak da vlada shvaća izvješće VRI "ozbiljno" i da će na njega odgovoriti "na odgovarajući način".

Osim toga, Japan je već nekoliko mjeseci zahvaćen skandalom oko podmićivanja vezano za sponzorske ugovore za Olimpijske igre u Tokiju.

Prvo suđenje u tom slučaju počelo je u četvrtak. Trojica optuženika, bivši direktori Aoki Holdingsa, japanskog lanca odjeće koji je bio jedan od sponzora Olimpijskih igara 2020., priznali su krivnju.

Ovaj skandal nadvio se nad kandidaturu grada Sappora (sjeverni Japan) za Zimske olimpijske igre 2030. godine.

Gradska vijećnica Sappora obustavila je promotivne događaje za kandidaturu i planira provesti nacionalnu anketu kako bi procijenila podršku javnosti.

Tagovi: Olimpijske igre u Tokiju, paraolimpijske igre u Tokiju
PROČITAJ I OVO
Nagelsmann ostaje izbornik Njemačke do Svjetskog prvenstva 2026.
IZBORNICI
Nagelsmann ostaje izbornik Njemačke do Svjetskog prvenstva 2026.
BERLIN - Njemački nogometni izbornik Julian Nagelsmann obnovio je ugovor na dvije godine do Svjetskog prvenstva 2026. u "odluci srca", objavio je u petak nacionalni savez DFB.
Sergej Barbarez novi izbornik nogometne reprezentacije BiH
IZBORNIK
Sergej Barbarez novi izbornik nogometne reprezentacije BiH
SARAJEVO - Sergej Barbarez novi je izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, a na tu ga je poziciju u petak imenovao Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH sa zadaćom da u naredne četiri godine konsolidira stanje i pokuša prekinuti niz stalnih poraza u kvalifikacijama za međunarodna natjecanja.
Kawhi Leonard i dalje upitan za start doigravanja
NBA
Kawhi Leonard i dalje upitan za start doigravanja
LOS ANGELES - Los Angeles Clippers službeno su objavili kako i dalje nije poznato hoće li najbolji igrač ovog NBA sastava Kawhi Leonard biti spreman za start doigravanja.
Mundo Deportivo: Zidane je novi trener Bayerna
MEDIJI
Mundo Deportivo: Zidane je novi trener Bayerna
MADRID - Nakon što je napravio fenomenalan posao s Realom u kratkom razdoblju kao trener, Zinedine Zidane okreće novi list i trebao bi postati novi trener Bayerna, tvrdi španjolski Mundo Deportivo.
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
KOEFICIJENTI
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
ZAGREB - Nakon odigranih uzvratnih četvrtfinalnih utakmica nogometne Europske lige i Konferencijske lige postalo je i definitivno poznato da će iduće sezone u Ligi prvaka talijanski nogomet imati pet svojih predstavnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE