GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novosel: Deplasirano je sve što Rađa govori

Novosel: Deplasirano je sve što Rađa govori
RIJEČ AUTORITETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2021 / 14:06
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Legendarni hrvatski košarkaški trener Mirko Novosel pozorno je pratio nastup hrvatske košarkaške reprezentacije u kvalifikacijama za plasman na Olimpijske igre u Tokiju, a za tportal je dao i svoje viđenje novog neuspjeha.

Nakon što je Njemačka u Splitu nadigrala Hrvatsku 86:76 bilo je jasno da generacija predvođena Bojanom Bogdanovićem, koji iza sebe ima sjajnu sezonu u dresu Utah Jazza, neće otići na Olimpijske igre u Tokio.

Tko je kriv za još jedan neuspjeh hrvatske reprezentativne košarke i je li najveći krivac baš izbornik Veljko Mršić, kao što ga javno proziva jedan od čelnika našeg Saveza, Dino Rađa, za tportal je pokušao objasniti Mirko Novosel, legendarni hrvatski trener koji je u bogatoj karijeri osvojio sve što se može.

'Nije ovo nikakav debakl, to je normalno u sportu i najkraći odgovor glasio bi ovako: Njemačka i Brazil u ovom trenutku bolji su od nas i to je činjenica. Istina, imali smo protiv te Njemačke, koje na koncu izborila Tokio, vodstvo od deset razlike na početku zadnje četvrtine, ali pokazalo se da nemamo dovoljno kvalitete i da nismo uigrani', kazao je za tportal 83-godišnji Novosel, dodavši:

'Bojan Bogdanović nije mogao sam iako je tu zadnju utakmicu pristojno igrao, ali vidjelo se da se muči i da nije pravi u prve dvije utakmice jer se u posljednji čas priključio momčadi i nije imao dovoljno vremena za aklimatizaciju iz druge vremenske zone, devet sati iza naše. Mario Hezonja dao je svoj doprinos, ali ostaje dojam da se nije najbolje uklopio u našu igru. Trudio se, ali košarka '1 na 5' ne prolazi.'

Ove riječi razočaranog Bojana Bogdanovića će odjeknuti; najbolji hrvatski košarkaš otkrio je hoće li i dalje igrati za reprezentaciju
Dotakao se Novosel i ostalih igrača, s naglaskom na kapetana Roka Lenija Ukića:

'Ukić je prije svega jako dobro odigrao cijelu finalnu seriju hrvatskog prvenstva za Split, ali eto, ono što je tada lako pogađao sada nije prolazilo i takav Ukić nam je jako falio. Svi ostali igrači nisu bili na zadovoljavajućoj razini, a većina njih zapravo je razina domaće lige. Obrana je po meni bila naš najveći problem, a bez prave obrane ne može se ostvariti vrhunski rezultat.'

Mnogi se slažu u mišljenju da je ovoj Hrvatskoj, s Bogdanovićem, Hezonjom i Žižićem, nedostajao kreativan i iskusan igrač kao što je Kruno Simon.

'Da, to je bio velik hendikep jer Simon već godinama fantastično igra u Euroligi, a postao je i prvak Europe s Efesom. No ostali smo bez njega zbog brutalnog ritma utakmica koji forsira Euroliga.'

Kao iskusan trener koji je sve prošao, pa i ovakve situacije, zna li kako dalje?

'Bilo bi dobro da se sve vrati na nekadašnje stanje, kada se u okviru Saveza i klubova puno pažnje pridavalo stvaranju kvalitetnih igrača. Tom politikom mi smo došli na svjetski vrh! No za stvaranje vrhunskih igrača moraju se poštivati neki preduvjeti.

Zabranio bih strancima da igraju hrvatsku ligu kako bi se otvorio prostor domaćim mladim igračima. Recite mi, što hrvatska reprezentacija ima od Zadra koji je prvak Hrvatske i u kojem su četvorica stranaca igrala važnu ulogu? Ja ću vam reći - ništa!
Menadžeri su postali ogroman problem jer rano vuku igrače u inozemstvo, prije reda, a tu posebno mislim na NBA. Eto, sada ispada da je NBA liga najveće zlo za hrvatsku košarku. Ti menadžeri vuku naše klince u Ameriku u najvažnijem periodu za razvoj, a tamo većina njih sjedi na klupi. Eto, neki su se ipak vratili, ali to nije pravi put.'

Ima li izbornik Veljko Mršić vašu podršku ili je najveći krivac?

'Veljko ima moju veliku podršku, ali to više nije bitno jer osim njega, koji često nazove za savjet, ionako me nitko ništa ne pita. Kriviti Mršića za nešto, kao što to radi Dino Rađa, apsurdno je i deplasirano! Sve je to borba s vjetrenjačama. Pa zar nekima nije jasno da smo mi mala zemlja i kad ti otkažu igrači kao što su Simon, Šarić ili Zubac, koji je stasao u odličnog centra, dolazimo u probleme. Nismo mi Amerika, mi smo mala zemlja.'

No Novosel tu nije stao jer je pročitao što je sve Rađa govorio kritizirajući Mršića:

'Sve što je javno rekao potpuno je deplasirano, a govoriti da je Mršić pogriješio zamjenama u završnici i da je to bilo samoubojstvo potpun je promašaj. Ja, kao trener s velikim iskustvom, nisam tu vidio nikakve pogreške. Ako su u odlučujućim trenucima na parketu bili Bogdanović, Hezonja i Žižić, onda je sve jasno. Pa nisu u tim trenucima sjedili na klupi, zato mi je čudno sve to.'

Tagovi: Mirko Novosel, Dino Rađa, Veljko Mršić, Bojan Bogdanović, Mario Hezonja, Ante Žižić
PROČITAJ I OVO
Goran Tomić ostaje u Emiratima
TRENERI
Goran Tomić ostaje u Emiratima
ZAGREB - Hrvatski trener Goran Tomić (47) potpisao je novi, dvogodišnji ugovor s Al Bataehom, objavio je arapski klub. Tomić je u siječnju ove godine preuzeo momčad.
Barcelona će tužiti Španjolski nogometni savez, sud odlučuje o Yamalovom golu
TRAKAVICA
Barcelona će tužiti Španjolski nogometni savez, sud odlučuje o Yamalovom golu
BARCELONA - Barcelona ne dopušta da se stiša bura nakon El Clasica u kojem je Real slavio 3:2.
Carlos Tevez završio u bolnici
PROBLEMI
Carlos Tevez završio u bolnici
BUENOS AIRES - Bivši argentinski nogometaš i sadašnji trener argentinskog kluba Independiente Carlos Tevez primljen je u utorak u bolnicu zbog jakih bolova u prsima.
Marca: Modrić želi ostati u Realu
MEDIJI
Marca: Modrić želi ostati u Realu
MADRID - Luka Modrić ugovor s madridskim Realom ima do srpnja i još se ne zna u kojem klubu će 38-godišnji veznjak igrati sljedeće sezone. Marca, madridski list blizak Realu, tvrdi da Modrić ne želi promijeniti klub.
Dončić briljirao, Mavsi pobijedili Clipperse
NBA PLAYOFF
Dončić briljirao, Mavsi pobijedili Clipperse
LOS ANGELES - Dallas Mavericksi pobijedili su Clipperse 96-93 u drugoj utakmici doigravanja NBA lige u Los Angelesu, izjednačivši u seriji prvog kola na 1-1.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE